Šteniatka

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Dia111 » 20. Nov 2007, 15:15

gg
Naposledy upravil Dia111 dňa 23. Nov 2007, 15:26, celkovo upravené 1
pracujem v utulku pre zvierata- nezavazne
Dia111

Poslaťod zopz » 20. Nov 2007, 15:32

Oreganka - poznam nazory oponentov kastracie suciek - no vec sa ma tak, ze ani jeden z nich nikdy nerobil v utulku, nevenoval sa trvale zachrane vyhodenych psov. Naproti tomu, ti, co s tulavymi zvieratami robia su za kastracie.

Moj vyber som spomenula uz predtym : na jednej strane usmrcovanie psov a na druhej kastracie. A pravdupovediac nikdy som neuvazovala nad vyberom - mne to je uz roky jasne, ze som za kastracie. Mam skusenosti s kastrovanymi fenami, su uplne ok a ani som este od nikoho nepocula, ze by si stazoval na svoju kastrovanu fenu.

A navyse, obe uzname, ze na svete je vela od nas mudrejsich ludi a pozri si ten svet - vsade premnozenie riesia kastraciami. Bude to asi tym, ze nikto za desatrocia este nic lepsie na premnozovanie nevymyslel. Neviem preco by sa to malo podarit prave nam.

Slovko zanietene - nie je spravne, posobi aoby som sla za niecim s klapkami na ociach a urputne o to bojovala. No nie je to tak. Rozum sa mi nezakalil, zijem svoj normalny zivot, popri ktorom sa snazim riesit nieco co by ma sice nemuselo, ale zial pali. Nie je nic lahsie ako prestat chodit na podobne fora, nevsimat si psov na ulici, atd. - da sa z toho samozrejme ist von a raz to zrejme aj spravim, no zatial mi moj vek dovoluje starat sa a pracovat na opustene zvierata.

Nikdy sme neocakavali , ze sa k nam so suhlasom prida cela republika, no urcite je lahsie s niecim nesuhlasit ako nieco riesit.

DIA - ja zivot chapem az ked steniatko vidim na svete a dychat - radsej sa nezamyslam nad tym, ci steniatka v brusku sucky su uz zivotaschopne.
Urcite, nie kazdy veterinar zvladne tento ukon, ak nesterilizuje casto, ale zvladnut sa da kazdemu, kto ma dostatocnu prax. Pracuje pre vas MVDr. Ostatnik? / dufam, ze som nepoplietla meno/ A neviem ake rezy vam vetrinar robi, moje sucky su uz vecer na nohach a na druhy den uplne ok. Ked si povies - tak teraz budeme mat tak cca o 6 steniatok menej, teda mozeme dat sancu 6 tim dospelym psikom. A nie je treba smutit za nenarodenymi steniatkami, lebo ako poznam ludi, tak vam k brane polozia dostatok stenat v krabici.
Obrázok užívateľa
zopz

Poslaťod Zolo » 20. Nov 2007, 15:40

Dobrá debata, rôzne názory. Dúfam, že sa to takto bude posúvať bez hádok a urážania ďalej. Nechcem hodnoti "utopistickosť" návrhov, ale pár pripomienok mám -
1., evidencia všetkých psov, vrátane poplatkov za nich - nutnosť a základný kameň. Horšia bude vymožiteľnosť, to si neviem dosť dobre predstaviť, ale : raz bude nutné dôjsť do bodu nula a z neho vyjsť. Dosiahnuť ten bod bude nutné aj "krvavou cestou", inak to nepôjde. Prenesú sa cez to aj útlocitné duše záchranárov? Alebo aktivitami znemožnia projekt hneď v úvode?
2., Nerátame s podporou štátu - to je druhý neuralgický bod (podľa mňa).
Bez podpory štátu - prioritne vo vydaní práve zákona o evidencii, poplatkoch, spoluúčasti VÚC a jednotlivých obcí (vyplývajúcich zo zákona), z povinnosti príslušnú časť vybratých prostriedkov za psov vrátiť transparentnou formou na ich ďalší prospech, kontroly a vedenia samotnej evidencie to nepôjde. Isto to bude pre spoločnosť prospešnejší návrh a riešenie situácie ako stupidity tipu Bajan, Galbavý a pod.
3., Chcem sa mýliť, ale mediálna podpora? No som na pochybách - printová možno, iná sotva. Tento projekt je málo "senzácietvorný a krvilačný"....
4., Kastrácie - ZOPZ, nie som v stave posúdiť ten dosah. Stále mám pred očami súčasnú západoeurópsku a USA populáciu psov. Bez života, bez iskry v oku, obézni psi venčení výlučne na vodítkach - pripadajú mi ako osrstené roboty a sú na míle vzdialený od mojej predstavy psa. Ale budiž - v istom zmysle to porieši niekoľko problémov. Sterilizácie zvierat,
ktorým hrozí dlhší pobyt v útulkoch - áno. Inak by som to videl veľmi
individuálne.
5., Spolky a spolupráca. Áno závisí ale ktorí a akí ľudia sú za tými spolkami a čo sledujú. Mimikry sú sviňa vec... Ja osobne nikdy nebudem spolupracovať s niekym, koho bude zastrešovať SZ. Tá nálepka je pre mňa, vzhľadom na moje skúsenosti, absolútne neprijateľná.
Zolo

Poslaťod zopz » 20. Nov 2007, 16:07

Zolo, len strucne , kym odidem - SZ tento projekt nezastresuje, ale verim, ze sa prida tiez. Projekt nepada na ucasti ci neucasti nejakeho utulku.

Obce a mesta - budeme sa na jednani dosiahnut co sa da - ak bude schodne aj ich fin. prispenie. Kazdopadne bude tu uzka spolupraca. Aby sme nemuseli obehavat celu republiku - vyhodne je stretnut sa na vyrocnom stretnuti ZMOS.

Tlsti psi - ponam z Rakuska a ich pomale panicky ci panov. Ale videla som aj plnych zivota s mladsimi majitelmi, tiez kastrovanych. Mne z mojich 10 steril. suciek, dve pribrali, 3 su celkom stihle - zalezi aj od rasy co je v genoch.

Som presvedcena ze to nesklzne na uroven dog.sk
Obrázok užívateľa
zopz

Poslaťod Zolo » 20. Nov 2007, 16:09

OK. :wink:
Zolo

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 16:24

zopz, este raz - je mi jasne, ze clovek, ktory pracuje s opustenymi psami ma na celu vec tebe podobnu optiku, stretla som sa s tym uz mnohokrat, chapem ta a som schopna to na pode utulkov akceptovat (uz som sa k tomu neraz vyjadrila), ale celoplosna celostatna sterilizacia ?? ... ako sa to pise v tom programe ? - financny postih, penalizacia majitela nekastrovaneho psa !? - mam zaplatit za to, ze mam plnohodnotne zviera ?? ved je to zcestne !

A ked pises, aky je svet a ze vsade ´mudri´ riesia premnozenie kastraciou, ze nikto nic lepsie nevymyslel: ale vymyslel, zopz, lenze kastracia je tak JEDNODUCHA, vsak. Preco by mal clovek prevziat zodpovednost za to, co posral a hladal z toho zas len cez toho cloveka vychodiska, ked sa to da jednoduchym manevrom celostatnej kastracie hodit na psa, ze ano.

Alebo myslis, ze priroda vybavila psov reprodukcnymi organmi, aby ich tieto vzapati priviedli na operacny stol, ci boli pricinou utrpenia a smrti (utratenie) ? Riesit problem celoplosnou kastraciou je vrchol arogancie a neucty k prirode zo strany cloveka a to z toho (pre sucasneho cloveka najtypickejsieho) dovodu - ludska pohodlnost, nedostatok respektu a lahostajnost k zivym tvorom.
oreganka

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 16:36

Zolo, preco si nevies predstavit vymozitelnost ? .. podavas danove priznanie ? podavas. A platis. Minimalne za byt, garaz, dom .. platis zakonnu za auto ? platis. Skus to raz nespravit a budes mat celkom jasnu predstavu.

1. Ano, registracia je ZAKLAD. Preco krvavou cestou ?
2,3,4,5 - zhoda.
oreganka

Poslaťod ...repr^zent » 20. Nov 2007, 17:06

Zolo píše:
...repr^zent píše:[ konecne nieco konkretne, co by IMHO
Prezente, nechceš zmaniť nick na IMHO? Je to úderné, kratšie a lepšie sa zo píše... :wink:
ROLF! OMG, WTF? WYFP? FYI! PLS RTFM, THX.

oreganka píše:Moj pohlad:
- nastavit system tak, aby kupa psa z registrovanej CHS (kontrolovane vrhy) bola vyhodnejsia nez kupa psa ´inde´. Nasledna registracia/kontrola u kupcu - majitela, opatrovatela, chovatela psa.
Oreganka dobre myslienky. V prvom rade treba IMHO :twisted:, zmenit status psa z veci aspon na vec o ktorej vlastnenie by buduci majitel musel aspon formalne pisomne poziadat, napriklad miestny urad. Schvalovaci proces nejdem rozpitvavat, (aj tu sa naskytuju moznosi..), necham to v rovine: Ziadost automaticky schvalena.
Nasledne vydany konkretnemu cloveku cisty Vet Preukaz s evidovanym s.n. a chipom (taktiez s.n.) pre buduceho psa, s povinnostou zaujemcu o psa do istej doby (30 dni ???) dostavit sa na urad s vyplnenym preukazom od veta (chip, ockovanie, plemeno, OP majitela), kupnou zmluvou (koniec mnozitelov), alebo v pripade, ze kupu psa nezrealizoval navratenie cisteho preukazu a nepouziteho chipu (vymaz z databazy).
Umrtie, strata psa detto! 3 dnova ohlasovacia povinnost. V pripade umrtia sprava od veta o pricine!
V pripade tulaveho hafane by jedinym riesenim, ako ho nadobudnut bolo, asi formalne ho umiestnit do utulku, otazne je to potom s kastraciou-sterilizaciou, lebo z utulku by nemali odchadzat jedince schopne dalsej reprodukcie.. Mohla by to riesit nejaka vynimka 24h, neviem..
Nie je to az tak podstatne, ako kroky popisane vyssie.
Dostali by sme sa do stavu, kedy napriklad pri kupe steniatka detom "pod stromcek", by konkretny clovek preberal plnu zodpovednost za dalsi osud psa. Nemohol by ho anonymne vyhodit na ulicu (chip). Mal by dost obmedzene moznosti, ako sa ho zbavit. Riskovat vezenie, ak ho zabije, alebo ho odovzdat utulku s povinnostou hradit za neho naklady az do adopcie. Urcite je tu moznost na podvody, ludia su svine, ale mnohych ktory si kupia psika iba na "skusku", ci z rozmaru, by tento postup odradil, minimalne donutil sa zamysliet vopred, ci to myslia vazne.
K otazke financii, z coho to zaplatit.
1000,- kolok na ziadost by myslim, ze bohate stacilo. Kto chce naozaj spolocnika, ci spolupracovnika a nie hracku by s tym nemal urcite problem. Slepci, dochodci, atd. klasika vynimka.
V pripade vratenia cisteho preukazu, vratenie sumy.
Este ma napadlo, k ziadosti o povolenie vlastnit psa by bolo vhodne uviest, prilozit napr. predbeznu zmluvu s chovatelom-mi a pod., taktiez plemeno a v pripade nebezpecnych psov pokojne aj vypis z reg. trestov, psychotest. V schvaleni by taktiez mohla byt podmienka drzania psa, napriklad skusky zakladnej poslusnosti pri strednych a velkych plemenach...
Viem, ze teraz vyzeram ako byrokraticky maniak, ale taktyto postup by PODLA MOJHO SKROMNEHO NAZORU zasadne zmenil situaciu a riesil viacero problemov.

edit: noo, zase ste tu toho popisali, kym som to skomolil :roll:
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 17:32

repr´zent, taky byrokratizmus by zlozil aj mna heh. Minimalne by odradil od ´vianocnej´kupy - je schodnejsie kupit bielu mys, rybicky a tak.

Spisem to jednoduchsie:
1. VIEM na 100pro, ze chcem psa.
2. Viem, ze mi treba robit skusku - studujem (minimalne) literaturu
3. Dam prihlasku na skusku (poplatok - prva prekazka pre nezodpovednych xxxxxxx)
4. Spravim skusku.
5. Oslavim to :P
6. S dokladom o uspesnom absolvovani skusky idem do CHS.
7. Mam doma psa.
8. Oslavim to pre istotu este raz :wink:
8. Do 10 dni prihlasim psa na urade, kde ma zaregistruju se vsim vsudy
9. Kazdy rok vyfasujem z bernaku sek a zaplatim to, ked nie - pruser.
.... to tak pre zaciatok

Nastavenim systemu tak, aby bola kupa v registrovanej CHS vyhodnejsia, nez ´inde´:
- mam psa z CHS - platim viac pri kupe to je fakt, ale dalsich 10-15 rokov mam na psa x% danovu ulavu
- mam psa z ´inde´ - lacna kupa, ale dalsie roky pekelna dan ! ... a mnozitelia skapte ! sorry.
oreganka

Poslaťod Zolo » 20. Nov 2007, 19:10

oreganka píše:Zolo, preco si nevies predstavit vymozitelnost ? .. podavas danove priznanie ? podavas. A platis. Minimalne za byt, garaz, dom .. platis zakonnu za auto ? platis. Skus to raz nespravit a budes mat celkom jasnu predstavu.

Počkaj, nie takto som to myslel. Po prvom kroku - centrálna evodencia - tam je to jasné. Ale myslel som to, kým sa k tej evidencii dopracujeme. Vieš si predstaviť nejakú cigánsku osadu a "trestanie" jej obyvateľov pokutou? Akou, z čoho ju zaplatia? Áno riešenie je zobrať im všetkých psov, ale čo ďalej? Iste, nejaké riešenie sa dá nájsť, len až tam mi fantázia nesiaha, sorry :wink: A krvavá cesta? Vieš čo sa udeje (ZOPZ to naznačila) keď budú mať ľudia zaplatiť nejakých 500 korún za čip a evidenciu (aj keď na toto by sa mohli použiť práve dane za psov)? Presne tam skončí ich láska k vlastnému psovi! A čo s nimi? Tu je tá hrozba krvavej cesty.

Preco krvavou cestou ?
.

Vysvetlil som hore. A inak, tiež máš u mňa palec hore, tiež máš pomerne ucelenú predstavu o riešení situácie. Takú empirickú... :)
Myslím, že o toto by malo ísť, dať dokopy všetko dobré z nápadov!
Zolo

Poslaťod Zolo » 20. Nov 2007, 19:17

[quote="...repr^zent"][ROLF! OMG, WTF? WYFP? FYI! PLS RTFM, THX.

Dobre, ale ak dovolíš, predsa len to IMHO sa mi páči najviac... :wink:

[ V prvom rade treba IMHO :twisted:, zmenit status psa z veci aspon na vec o ktorej vlastnenie by buduci majitel musel aspon formalne pisomne poziadat, napriklad miestny urad.

Tiež jeden z kľúčových bodov podľa mňa... Len mám strašný strach z tej našej byrokracie...

lebo z utulku by nemali odchadzat jedince schopne dalsej reprodukcie..

Isté výnimky by tu existovať mohli (napr. úmrtie majiteľa a povedzme chovný jedinec...)
Zolo

Poslaťod DKo » 20. Nov 2007, 19:34

oreganka píše:Nastavenim systemu tak, aby bola kupa v registrovanej CHS vyhodnejsia, nez ´inde´
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ale veď to už je teraz, iba ľudia to nechápu tzn. nechápu tie výhody
DKo

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 20:15

ja ti neviem Dko, ja to skor vidim tak, ze DNES kupovat psa ´inde´je suprove - 30-50% sumy nez co pyta CHS, na dane sa vybodnem, kontrola zero a ked vyhodim - nikto o mne nevie. Moj pes v podstate neexistuje. A ze mam zviera, ktore nema vlastnosti, ani exterier proklamovaneho ´plemena´ - a co ? Take prenecham snobom ..co chodia na vystavy.

Takato je filozofia.

.. si radsej este jedneho ubal, ked tak :P a daj daku haluznu viziu 8)
oreganka

Poslaťod DKo » 20. Nov 2007, 20:21

oreganka píše:ja to skor vidim tak, ze DNES kupovat psa ´inde´je suprove - 30-50% sumy nez co pyta CHS, na dane sa vybodnem, kontrola zero a ked vyhodim - nikto o mne nevie
si mala hneď napísať, že ti ide v prvom rade o peniaze a nie o plemeno
DKo

Poslaťod ...repr^zent » 20. Nov 2007, 20:26

Zolo ked ti to pomoze na IMHO mas vynimku, ale len ty, aby som sa nezovstahovacnil na ine prispevky, kde by sa objavil moj alias. :lol:
DKo mam bezpapieraka :oops: :cry: , ono s pitmi a papiermi je to aj tak...
Neni mi jasne, aku mam nevyhodu oproti PP psom. Co sa tyka penazi. Stal ma skoro nic a pripadne potomstvo, jedine ak by boli slusny zodpovedny zaujemci. Nie cudzi ludia, s ktorymi by som sa uz v zivote nestretol. :!:
Viem, ze stence s PP sa daju lepsie predat, ale mne osobne by stacilo, aby sa vratili naklady.
A teraz ma ukamenujte. 8)
Obrázok užívateľa
...repr^zent

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia