kupirovanie

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod offca » 7. Mar 2006, 8:55

Slon nemá preklopené uší, vetrajú sa mu.
"Ak sa k Vám vkradne zlodej, spoznáte to podľa štekotu psa. Ale ak máte doma argentínsku dogu, spoznáte to podľa kriku zlodeja"
Obrázok užívateľa
offca

Poslaťod Andrea » 7. Mar 2006, 12:17

Veterinár ktorému dám urobiť zákrok na psovy za ktorého som dala niekoľko tisíc ba desiatky tisíc korún musí byť absolútne preverený. Nie je možné aby sa pes zobudil počas zákroku!!!!!!! Nemá váhu aby si vyrátal dávku, či je to blbec? Preč od takého doktora. Pracoviská na ktorých sa šijú odstrihnuté uši sú pre mňa nezaujímavé. Vážený ja nehovorím o psíkoch priviazaných na reťazy alebo zavretých v byte. Moji psy zachraňujú životy a pomáhajú. Stafordka našla 4detičky v lesoch v ktorých žijeme. Keby mala dlhé uši veľa by jej z nich nezostalo. Potrhali by sa v kroviskách. Ovčiaci sú zapriahaný do sánok a nosia krm pre vysokú a čiernu zver na nedostupné miesta v snehu.Ázijský ovčiak našiel kolouška atď, atď. Urobím pre ne všetko. Netvrdím že to nebolí po zákroku ale má pokoj celý život.
Andrea
Andrea

Poslaťod Hosť » 7. Mar 2006, 12:36

Andrea. Je to super co si s AST dosiahla, ale este raz. Kupirovanie AST, APBT nemalo a ani nema opodstatnenie ide len o image.
kupirovanie - ak ma pomoct tak preco nie
Hosť

Poslaťod Andrea » 7. Mar 2006, 12:53

Má obrovské opodstatnenie. Kupírovala som ju ako 8 mesačnú po prvej prežitej zime. Omrzliny boleli ako šlak, ani dotknúť sa. Vôbec mi nešlo o image. Mala už prvé úspechy na výstavách. Takže bolo to len zo zdravotného hľadiska. Jej brat nie je kupírovaný dodnes a má ich na niekoľkých miestach poobtŕhané. Posledná rana bola od farbiacej čiernej, ktorú dohľadával po nienajlepšom výstrele. Pri strete sa naňho diviak vyrútil a rachol ho do ucha. Krvácal až hrôza. Ale majiteľ je presvedčený že kupírovanie je image psa. Možno je to pekné pri psoch na image ale mám bradáča a nie je kupírovaný. Hrozím sa toho keď pôjdeme zachraňovať (myslím skúšky) do lesa. Ak tam bude porast ako u nás bude ho to bolieť. :roll:
Andrea
Andrea

Poslaťod Hosť » 7. Mar 2006, 14:38

Andrea píše:Má obrovské opodstatnenie. Kupírovala som ju ako 8 mesačnú po prvej prežitej zime. Omrzliny boleli ako šlak, ani dotknúť sa. Vôbec mi nešlo o image. Mala už prvé úspechy na výstavách. Takže bolo to len zo zdravotného hľadiska. Jej brat nie je kupírovaný dodnes a má ich na niekoľkých miestach poobtŕhané. Posledná rana bola od farbiacej čiernej, ktorú dohľadával po nienajlepšom výstrele. Pri strete sa naňho diviak vyrútil a rachol ho do ucha. Krvácal až hrôza. Ale majiteľ je presvedčený že kupírovanie je image psa. Možno je to pekné pri psoch na image ale mám bradáča a nie je kupírovaný. Hrozím sa toho keď pôjdeme zachraňovať (myslím skúšky) do lesa. Ak tam bude porast ako u nás bude ho to bolieť. :roll:

Ja o voze ty o koze. V tvojom pripade ide o opodstatnenie jedinca a nie plemena.
U bradacov je to ine, ale aj tak si myslim ze keby to bolo s usami az tak zle tak sa kupiruju nizsie.
Hosť

Poslaťod Andrea » 7. Mar 2006, 14:56

Odstráni sa tá časť ktorá je najviac zraniteľná. U briardov toľko aby sa dalo ucho fixáciou postaviť. Nemôžem posudzovať iných psíčkarov ale ja som za kupírovanie určite. Jasné, že u mňa je to vecou práce mojich psov, ale dostala som sa k týmto názorom poznaním veci. A ver mi ak by mi niekto povedal al. poradil čo ma čaká s nekupírovaným psom v lese určite by som kupírovala skôr, v záujme psa. Preto moje príspevky a vysvetlenia. Ale sú zbytočné lebo je týranie zvierat a zákonom trestané.
Andrea
Andrea

Poslaťod Hosť » 7. Mar 2006, 15:36

Andrea píše:Odstráni sa tá časť ktorá je najviac zraniteľná. U briardov toľko aby sa dalo ucho fixáciou postaviť. Nemôžem posudzovať iných psíčkarov ale ja som za kupírovanie určite. Jasné, že u mňa je to vecou práce mojich psov, ale dostala som sa k týmto názorom poznaním veci. A ver mi ak by mi niekto povedal al. poradil čo ma čaká s nekupírovaným psom v lese určite by som kupírovala skôr, v záujme psa. Preto moje príspevky a vysvetlenia. Ale sú zbytočné lebo je týranie zvierat a zákonom trestané.

vecou prace tvojich psov urcite niesu omrzliny
v terene usi ktore trcia 10 - 15 cm. nad hlavou su podla mna zranitelnejsie ako ked visia, ale to je len moj nazor
a este raz ja som za kupirovanie ak to ma pomoct plemenu co i len pre vzhlad, aby sa nemuselo vymyslat preco
Hosť

Poslaťod bubu » 7. Mar 2006, 16:09

tak si zober plemena,napr.ako bavorsky farbiar.
ten ma tiez padave usi a robi v terene,ale nema ich kupirovane a tak isto sa mu ani ten jeho dlhy chvost neodsekava....
on tiez ked dohladava zver tak sa musi predierat cez rozne kriky a tak...
tak isto aj nemecky prepeliciar. je to pes,ktory tak isto je polovnicky a usi sa mu nekupiruju,ale je pravda,ze chvost ano,pretoze vacsinou sa s nim robi vo vode s kackami a tam by mu naozaj zavadzal....
(moj nazor)
bubu

Poslaťod Ivan » 7. Mar 2006, 17:32

presne tak bubu,Andrea prečo sa poľovným psom,hlavne tým,ktorí pracujú v porastoch,či pod zemou uši nekupírujú?
Ivan

Poslaťod hani » 7. Mar 2006, 17:48

Andrea píše:Veterinár ktorému dám urobiť zákrok na psovy za ktorého som dala niekoľko tisíc ba desiatky tisíc korún musí byť absolútne preverený. Nie je možné aby sa pes zobudil počas zákroku!!!!!!! Nemá váhu aby si vyrátal dávku, či je to blbec? Preč od takého doktora. Pracoviská na ktorých sa šijú odstrihnuté uši sú pre mňa nezaujímavé. Vážený ja nehovorím o psíkoch priviazaných na reťazy alebo zavretých v byte. Moji psy zachraňujú životy a pomáhajú. Stafordka našla 4detičky v lesoch v ktorých žijeme. Keby mala dlhé uši veľa by jej z nich nezostalo. Potrhali by sa v kroviskách. Ovčiaci sú zapriahaný do sánok a nosia krm pre vysokú a čiernu zver na nedostupné miesta v snehu.Ázijský ovčiak našiel kolouška atď, atď. Urobím pre ne všetko. Netvrdím že to nebolí po zákroku ale má pokoj celý život.

Andrea,toľko povýšenosti v jednom príspevku. Môj pes sa tiež pri kupírovaní prebral,našťastie až na konci.Vravíš,že máš aj bradáča.Práve bradáče sa ťažko uspávajú a majú ľahký spánok.Bolo to robené v Trnave a tamojší doktori blbci nie sú.Tiež by ma zaujímalo rovnako ako mimi,koľko je takých doktorov,čo pracujú s laserom? Nejde o majiteľov,ktorí by kvôli tomu za takým lekárom zašli,ale o tej nebojím sa povedať drvivej väčšine ,ktorá by aj tak dávala robiť uši starým spôsobom u svojich "obyčajných" vetov.
hani

Poslaťod Andrea » 8. Mar 2006, 11:43

Nemala som úmysel byť povýšená ak to tak vyznelo mea culpa ospravedlňujem sa. V našej Bojnickej veterinárnej praxi sa uši robili kým to bolo možné a rezy sa spájali laserom. A samozrejme v Rakúsku sú veterinári na tieto citlivé úkony.
Sú psy čo majú hrubé a tvrdé ušné boltce, takto sa vyšlachtili. Nehovorím o všetkých plemenách preboha, len o tých kde sa kupirácia robila. Reagovala som na slová image a zbitočné. Nemôžem za to že AST má uši ako papier. Aspoň tie čo poznám ja. Chodí k nám trénovať baset a stúpa si po ušiach. Vôbec nič s nimi nemá. Sú plemená ktorým uši dlhé nevadia ale toto je(táto debata) o plemenách kde bolo kupírovanie veľmi dlhú dobu praktizované a tie uši sa časom dosť stenčili. Veď prečo sa občas narodia rotvíky bez chvosta???? Zakrnel. Je to tak ja z ušami. Je to len môj názor. A je to aj pre laikov na vysvetlenie prečo sa to robilo. Nie je to len pre krásu môže to mať aj hlbší zmysel. Nejde mi o dokazovanie mojej pravdy iba som napísala že som za kupírovanie a prečo.
Andrea
Andrea

Poslaťod Andrea » 8. Mar 2006, 11:51

Vet. prax v Trnave. Mám svoje skúsenosti. Uspali mi ovčiaka na RTG DBK a už sa neprebral. Druhý krát mi uspali sučku Briarda na ten istý úkon a len čo sme ju položili do véčka už bola prebratá a krútila sa. Tiež v Martine nemám dobré skúsenosti. Ale to je už mnoho rokov. Keď som začínala a nevedela som si povedať čo chcem. Mám šťastie že spolupracujem s veterinármi ktorý sa stále učia, chodia na rôzne kongresy a nové používajú v praxi. Sú na úrovni európy. Vybavenie na svetovej úrovni. Sú drahší ako inde, ale oplatí sa mi to. Veď len kúpa lasera ich stála cca 15-20tisíc. Eur samozrejme.
Andrea
Andrea

Poslaťod Hosť » 8. Mar 2006, 12:14

Andrea píše: Nemôžem za to že AST má uši ako papier. Aspoň tie čo poznám ja.

Budem babrat do plemena o ktorom nieco malo viem. Z historie APBT a teda aj AST - mnoho nesmrtelnych velikanov kupirovanych nebolo. Ich "papierove" usi boli preverene viac ako dost. Takze tu ide jednoznacne o image.
Hosť

Poslaťod medy » 8. Mar 2006, 13:46

Mne na vet. klinike v Trnave viac krát psov zachránili, ja som im vďačná. A čo sa týka kupírovania, je to vec názoru, ja som za.
Obrázok užívateľa
medy

Poslaťod offca » 8. Mar 2006, 13:59

odbehnem od temy...
Beaucerony su krasne psy...len nahoda zahrala na tom, že mam AD a nie toho o obrazok vyššie.
Teraz som ale plne spokojna, bodáj by som nebola, no beauceronov stale obdivujem. Škoda, že nie je viac ludi na ich prezentaciu na pretekoch.
"Ak sa k Vám vkradne zlodej, spoznáte to podľa štekotu psa. Ale ak máte doma argentínsku dogu, spoznáte to podľa kriku zlodeja"
Obrázok užívateľa
offca

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 74 hostia