Umyselne som chvilu cusal, fajn, ze sa do diskusie zapojilo viacej ludi...
Budem reagovat, len na Tingri, hadam tym ostatnych neurazim.
1)Preco ludia varia....Aj ked som neni zastancom vareneho, viem pochopit, ze ludia maju zo surovej stravy strach, koli parazitom, to sa tyka masa, kosti. Zeleninu je varit vyslovene vhodne, lebo traviace organy psa nie su prisposobene na travenie rastlinnej potravy, ako bylinozravce.
Dokonca aj prapredok vlk "varil" a to takym sposobom, ze mu navarila (natravila) rastlinnu cast potravy, ktoru potrebuje ku zdraviu ulovena korist.
Vlk prisiel k hotovemu, ked si pochutnal na vnutornostiach.
Dalsi dovod varit je preslachtenost a neprirodzena selekcia mladat, ale k tomu sa dostanem v poslednom bode.
2)Roky v kynologii... suhlasim. Toto nie je argument, tak ako o dobrom vetovi nesvedcia roky praxe, ale uspesnost liecby.
3)Vystavy... Ano, ja nechodim, ale po tvojom prispevku mam uz chrobaka v hlave, aj ked kruh s moji pitom nehrozi, skor si s niekym kecnut a vymenit skusenosi.
4)Krmenie granulami a rakovina.. Tiez nikde nie je napisane, ze ak fajcis umries 100% na rakovinu pluc. Ale clovek vymyslel taku vec, co sa vola statistika. Su to len hole fakty, cisla bez emocii a predsudkov a tie hovoria v neprospech granuli.
Dalsia vec je, ze tato statistika je znacne skreslena, lebo druhov granuli je more a krmit varenym moze znamenat aj krmit niecim, co je omnoho nevhodnejsie pre psa, ako kvalitne granule.
Osobne by som cloveku menej hlbaveho typu (tym sa nikoho nechcem dotknut), odporucil radsej kvalitne granule. Kto si trufa, ma pristup k informaciam a chut "badat", zmeni nazor na granule aj bez presviedcania... Ci nimi bude krmit nadalej, alebo zacne kombinovat, prip. ich uplne zrusi, je jeho osobna vec.
Ja krmim aj granulami, popri surovom a varenom z viacerych dovodov. Zatial si na 100% vylucit granule netrufam najma koli vyvazenosti potravy, stopovych prvkov, vitaminov atd... Ale som aj trochu lenivy. Nie varit, resp. pripravovat, mrazit porcie... Ale natlacit tu spustu informacii do hlavy, previest ich do praxe by bola uz hracka.
4)Poludstovanie... Ale ano, mame psikov, ktory by prezili vo volnej prirode mozno hodiny, dni, mesiace.... mame co sme mat chceli a ked uz sme si tych mazlickov vyslachtili, tak sa o nich aj treba postarat. Plati to aj opacne. Len idiot si vezme Kaukazaka do bytu, jedine, ze by tam chodil len prespavalt...
5)Ked steniatka umieraju... Liecit tych psikov, co mali ako steniatka radsej umriet boli ovela viac...
Ked si vzal clovek pravo vytvorit nove plemeno, tak musi mat aj zodpovednost spravit to spravne rozhodnutie, ked to bude nutne, ktorym tomu plemenu pomoze sa pozitivne vyvijat.
Jeden vypiplany kriplik v chove dokaze znehodnotit poctivu pracu chovatelov trvajucu generacie.
Tvrdo napisane, ale je to tak. Ze nieco nesplodi sa da zarucit len kastraciou a ta tema tu uz bola X krat rozoberana.