problémy s pečeňou

Tu sa môžete pýtať na všetko, čo súvisí so zdravím vašich zvieratiek. Odpovedať vám budú skúsení veterinári. Potrebná registrácia.

problémy s pečeňou

Poslaťod Mary-Ann2 » 16. Apr 2008, 11:16

Poprosila by som Vás o radu, mám 9 ročného jazvečíka, ktorý tohto roku v januári ochorel, začal zvracať, najprv tuhú nestrávenú potravu a potom už len vodu. Neudržal v sebe ani vodu a trvalo to celý deň a celú noc, veterinár mu pichol niečo proti zvracaniu, urobil ultrazvuk a zistil, že má veľkú pečeň. Odobral krv na rozbor a dva parametre boli vysoké a to ALKP:1385, Urea 20
Pichal mu antibiotiká a niečo na podporu činnosti pečene. Po vyliečení??? keď sa jeho zdrav. stav znormalizoval naordinoval mu granule RC renal a na pečeň Esentiale forte. Tak dva mesiace bol náš psík v pohode alebo potom sa to začalo odznova - vracanie. Zasa sme chodili na injekcie - antibiotiká a po liečbe keď už bol náš psík v dobrom stave, odobral mu krv na hodnoty: ALKP
265, Urea 4.8 so záverom: úbytok funcie tkaniva pečene, alebo vnútropečeňová staza, alebo únik pečeňových buniek.Zaujímalo by ma čo mám robiť, aby som mu skvalitnila život, lebo evidentne niekedy mu je zle, nezvracia, požiera vonku trávu a je nesvoj, nepokojný, smutný, apatický. Alebo aké tabletky mu môžem dávať. Vlastne neviem čo mám robiť. Má diétnu stravu granule RC hepatic+RC renal.Niekedy k tomu dostane ryžu alebo cestoviny.Ďakujem za radu.
Mary-Ann2

Poslaťod MVDr. Jana Freyová » 16. Apr 2008, 14:49

V priebeho popísanej terapie mi chýba infúzna liečba a tiež viac hodnôt. V akých jednotkách bola meraná alkalická fosfatáza - ALP,-predpokladám že v U/l a tam je max.hodnota 160. Znamená to, že je stále vysoko. Nevieme nič o tom, či je produkcia žlčových kyselín dostatočná, ak nie, je potrebné dodať cholíny. Možno treba okysliť kolón - črevo, ale to všetko by mal zvážiť terapeut.
Poradiť Vám môžem veterinárny liek EPATO- ten pomáha riešiť veľkú škálu primárnych aj sekundárnych pečeňových problémov a pôsobí aj na črevo. Rozhodne musí byť prísna dieta- RC Hepatic je vhodný.
Veterinárna ambulancia
Velehradská 8, Bratislava - Nivy
02/55960402
www.veterinka.sk
MVDr. Jana Freyová

Poslaťod Mary-Ann2 » 16. Apr 2008, 15:00

ALKP bola meraná v U/L a vet, vravel že max. hodnota je 212. Infúznu liečbu nedostával, pri liečbe prvé tri dni pil len glukózu a potom bola zaradená ľahká diétna strava ako ryza, zelenina a kur. mäso. Potom granule RC renal a RC hepatic.Ako mám podať cholíny?A čo to je?Ďakujem
Mary-Ann2

Poslaťod rea » 17. Apr 2008, 12:11

Pri problémoch s pečeňou sa mi veľmi osvedčil pestrec mariánsky, samozrejme ako doplnok k liečbe, bola by som rada, keby pani veterinárka napísala svoj názor.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/
Obrázok užívateľa
rea

Poslaťod MVDr. Jana Freyová » 17. Apr 2008, 17:44

Cholíny sa dodávajú napr.ak nie je dostatočná produkcia žlče-cholestáza, čo pri mnohých pečeňových ochoreniach je sprievodným problémom. Nemáme veterinárny liek, preto sa dajú použiť humánne, ale o tom sa poraďte so svojim veterinárom. Pestrec je častou súčasťou diétnych granúl a jeho pozitívny vplyv je známy. Rea ak máte skúsenosti s formou podávania, napíšte viac, aj ja sa rada dozviem niečo nové.
Veterinárna ambulancia
Velehradská 8, Bratislava - Nivy
02/55960402
www.veterinka.sk
MVDr. Jana Freyová

Poslaťod rea » 17. Apr 2008, 20:02

Rea ak máte skúsenosti s formou podávania, napíšte viac, aj ja sa rada dozviem niečo nové.

Ja osobne mám skúsenosť s podávaním cukrového roztoku (je vhodnejší ako liehová tinktúra, z tej by sme mali alkohol odpariť) po otrave, je známy ochranný účinok pri vplyve toxických látok, ktoré nepriaznivo vplývajú na pečeň, kedy pestrec má priaznivý účinok na obnovu pečeňového parenchýmu, pri chronických zápaloch a cirhóze pečene. Ďalšou možnosťou prípravy je táto:
Zápar z 1 kávovej lyžičky drogy na pohár vody. Pije sa 2-krát denne. Odvar z 30 g drogy na 500 ml vody. Voda sa nechá vyvrieť na polovičné množstvo a potom sa užíva po lyžici každú hodinu.
Uvádza sa aj možnosť posypať krmnú dávku rozdrvenými semenami.
Sama neviem, či by pomohol aj v tomto prípade, ale za opýtanie to stojí, pri otravách určite nerobí zázraky, ale je veľmi účinný. Podporuje aj vylučovanie žlče a má účinok proti tvorbe žlčových kameňov.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/
Obrázok užívateľa
rea

Poslaťod Mary-Ann2 » 18. Apr 2008, 11:46

Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne, začnem najprv tabletkami, ktoré mi doporučila pani doktorka EPATO a pridám do krmiva aj pestrec. Dúfam, že to bude mať efekt. Urobím pre nášho anjelika všetko, čo sa bude dať. Ešte raz srdečná vďaka.
Mary-Ann2

Poslaťod ...repr^zent » 18. Apr 2008, 16:07

rea :youarenumberone: ja :shock: a to plati aj pre pani doktora, malokedy sa s podobnym pristupom stretavame u studovanej hlavy, klobuk dolu. ;) :ahoj:
/ot
Aj psy maju zle dni, mozno dnes je ten den a ja som ten pes!
Warriors
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Späť na VETERINÁRNA PORADŇA

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 21 hostia