[quote="Van prepac, ze pisem takto, ale nechcem verejne uvadzat nejake mena a kedze flatov je ako safranu, stacilo by mesto a mnohi by vedeli o kom hovorim,...ta pani co som spominala ma flata. Nie je to jej prvy pes, je z BB a robi s nim zachranarcinu...ten pes bude mat na jar 5 rokov a Iveta vravela, ze ma s nim problem od mala, uz sa naucili spolu fungovat, ale ze skusala vsetky sposoby a rady ako to z neho dostat a neslo to. Matka toho psa je od mojho chovatela, ked som sa ho na to pytala, povedal, ze majitel krycieho psa vtedy zatajil povahu a kedze flati boli v cr len na zaciatku, nevedel to ani poradca chovu. Vsetky dedi su ostrejsie a on odporucil nepustat ich do chovu, niektori majitelia to aj tak spravili a prejavuje sa to najma na vnukoch toho psa. Vela z nich je problematickych. Myslis, ze toto vazne moze byt dedicne a ak ano, do ktorej linie podla teba sa to moze vyskytovat? Ak sa ti tie otazky zdaju moc blbe, ospravedlnujem sa, ale na niektore veci ma kazdy clovek iny nazor a ja si ten svoj zatial len tvorim
pytam sa najma preto, ze mam tu v BA mladu fenku, z tej istej linie...ale o generaciu dalej...a majitelia maju tiez trochu problem...[/quote]
Van, konkrétne - každý pes je iný a i keď pani má skúsenosti s viacerými psami, je otázka, do akej miery a rozsahu a nakoľko je flexibilná v ich používaní. Pokiaľ cvičí "záchranárčinu" je aj otázko skúseností inštruktorov na danom cvičáku aby ju usmernili, alebo poradili. Ale toto neposudzujem, nepoznám okolnosti. Ale je na zamyslenie, ak hovorí, že to z neho nešla dostať od mala. Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko... je pravdivé. Ak je to v psovi zažraté a umocnené (naviac posilnené ešte niečim iným), u 5 ročného psa to istý problém je.
Vieš, chyba pri uchovňovaní (ak nejde dokonca o podvod) sa stať môže, otázka je, čo pri uchovňovaní jeho potomkov robí bonitačná komisia... Ale už je ako je. Ja Ti o mechanizme dedičnosti tohto problému veľa nepoviem, lebo ho nepoznám (ale ani nemám vedomosť, žeby sa to konkrétne niekde rozoberalo). Isté je, že na tvorbe CNS sa gény podieľajú. Podieľjú sa napríklad na rýchlosti, sile a uhasínaní vzruchov. Lenže toto je len jedna stránka formovania sa prejavov psa. V hre je ale aj kopa iných, o ktorých pri týchto psoch konkrétne nič nevieme. Ja snáď z toho, čo hovoríš, že sa to prejavuje na vnukoch, by som istý genetický podiel usudzoval, hlavne pre dedičnosť do kríža. Ak niečo vieš, v tomto prípade konkrétne o dcérach po tomto psovi. Existujú totiž isté veci, ktoré sa prenášajú z matiek na synov a z otcov na dcéry. A ak ide o takéto "obskočenie" F1, potom tí vnuci sú namieste. To, či takéto zvieratá do chovu patria, alebo nie vzhľadom na štandard plemena ja neviem. To si musí klub riešiť, najlepšie triezvo a s rozumom, sám. Aby sa kvôli eliminácii jednej nectnosti nepopsuli aj ďalšie, v konečnom dôsledku horšie. Existuje predsa mechanizmu obmedzenia krytí a vyhodnocovanie potomstva... Neviem, prečo si myslíš, že by mi Tvoje otázky mali pripadať blbé. Vôbec nie.