Fraga píše:[
no a pomože to? že vraj komár dokáže poštípať aj cez sklo... nie že niekto príde k úrazu....
Fraga, tak taký sosák by chcel mať isto aj Nils..
zaujimalo by ma, kde sa berie agresia u mierumilovnych plemien (to teraz vseobecna otazka), co sposobi, ze po niekolkych generaciach sa da povedat tato veta? Poznam psa, ktory by za "normalnych" okolnosti mal byt uplny pohodak, napriek tomu ide po krku kazdemu psovi a stenatam, ktori mu obrazne povedane uz z dialky neotrcia brucho. Dostala som informaciu, ze to zdedil po agresivnom dedovi. No ale niekde to zacat muselo...co byva podla vas najcastejsie tou pricinou?zopz píše:... u nej akoby sa vtedy zobudili ziskane geny, zrejme po agresivnom rodicovi a
Van píše:zaujimalo by ma, kde sa berie agresia u mierumilovnych plemien (to teraz vseobecna otazka), co sposobi, ze po niekolkych generaciach sa da povedat tato veta? Poznam psa, ktory by za "normalnych" okolnosti mal byt uplny pohodak, napriek tomu ide po krku kazdemu psovi a stenatam, ktori mu obrazne povedane uz z dialky neotrcia brucho. Dostala som informaciu, ze to zdedil po agresivnom dedovi. No ale niekde to zacat muselo...co byva podla vas najcastejsie tou pricinou?zopz píše:... u nej akoby sa vtedy zobudili ziskane geny, zrejme po agresivnom rodicovi a
emor píše: zodpovedny je vsak vzdy clovek. keby rastol len medzi psami .tak sa k takemu stavu nikdy nemoze dostat. bud by skoncil svoje zivotne funkcie alebo by sa zopsil a zacal respektovat psie alimentarne.
Eugen asi chcel napísať, že ak z takého psa čosi vykrešete, tak ten pocit stojí za to a flintu do žita hádžu iba pohodlní sráči.rea píše:Pes zdedí povahu a tá niekedy bohužiaľ prekračuje možnosti a schopnosti človeka, aby ju mohol usmerniť.
rea píše:
Pes zdedí povahu a tá niekedy bohužiaľ prekračuje možnosti a schopnosti človeka, aby ju mohol usmerniť. Potom je poruke argument, že ten pes sa s tým narodil, to prizná človek ľahšie, ako to, že na psa jednoducho nestačil. Niekedy vyžaduje povaha a správanie psa také opatrenia pre usmernenie, že naozaj nie každý na to má možnosti a je ochotný tomu obetovať to, čo by bolo treba.
Zolo píše:Dovolil by som si (z môjho pohľadu) trochu poopraviť termín "povaha", resp. sa opýtať, čo si kto pod tým predstavuje? V tomto kontexte by som skôr hovoril o problémoch psychiky a defektnej CNS - hlavne čo sa týka analýzy konkrétneho vnemu. Rovnako to môže byť aj v samých počiatkoch neriešená forma zlozvyku (resp. zlej životnej skúsenosti, na ktorej reakciu si zviera vytvorilo pre neho optimálnu odpoveď), ktorá opakovaním prešla do veľmi agresívnej podoby. Rea, tragédiou je to, keď si laik, či nováčik vyberie povahovo nie celkom ustálené plemeno a nie je ochotný pracovať na ňom, ale nechá ho ako samorasta. No a potom sa diví, že celá rodina sedí hodinu na skrini... To je to, o čom hovoríš, že ľahšie sa potom priznáva to, že pes mal "zlých predkov" a dedil... Ale celkom tak by som nevylúčil ani istý faktor dedivosti - sú predsa len v rámci plemena istí jedinci (či vetvy), kde je tento problém častejší. Mnoho však skutočne záleží na výchove a majiteľovi, ktorý vie správanie sa psa skorigovať do prijateľnej formy a spôsobu. Psích magorov (ak vylúčime ochorenia - napr. mozgové nádory) však je minimum a tam pri nich treba už potom naozaj zvažovať, či radšej ich púť neukončiť. A ešte snáď jedna poznámočka - ovplyvňovanie chovania jedinca svorkou - aj dvaja psy sú už svorka! Rovnako ako je minisvorkou aj pes a psovod, prípadne pes a členovia rodiny. Tu je najčastejší problém v neporozumení a "tvorbe" domáceho teroristu...
Stavím posledné gate, že neexistuje plemeno, v ktorom by všetci súrodenci vo vrhu mali rovnakú povahu. Inak ja naopak, za defektného považujem neaktívneho LR, ale to platí o hocijakom neaktívnom šteňati.rea píše:Len sa narodili s povahou aktívnou.
rea píše:Môže, ale nemusí to byť hneď problém psychiky alebo defektnej CNS. Napríklad teraz sa často stretávam s "problematickými" labradormi. Len sa narodili s povahou aktívnou. Majitelia si od chovateľov vypočuli, aký je labrador rodený spoločník a že s ním netreba robiť skoro nič. Pretože oni toho rodeného spoločníka chceli a chovateľ chcel predať šteniatka. A pritom čo bydali za také povahy ľudia, čo chcú napríklad robiť záchranu a vedeli by to. Takto ale nie je spokojný pes, ani rodina ktorú terorizuje len tým, že jednoducho niečo potrebuje robiť. Mali by sa začať vyrábať plyšáci s viacerými funkciami...
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia