ja ti ho nezávidím...repr^zent píše:mam bezpapieraka
odchovaj a uvidíš...repr^zent píše:stence s PP sa daju lepsie predat
Pre tie povahove vlastnosti mojho, by som mu doprial, pre nic ine.oreganka píše:A ze mam zviera, ktore nema vlastnosti, ani exterier proklamovaneho ´plemena´ - a co ?
DKo píše:odchovaj a uvidíš...repr^zent píše:stence s PP sa daju lepsie predat
oreganka píše:Moj pohlad:
- vzhladom na to, ze pes sa vyskytuje v domacnostiach castejsie, nez dinosaurus, vevericka, ci ladovy medved: zahrnut do vyuky prirodovedy na skolach VIAC ! ..komplexne vedomosti o tvorovi, ktory sa stal clenom ludskej rodiny, dostat do povedomia novej generacie apriory INY PRISTUP. To je zaklad, zaciatok.
- nastavit system tak, aby kupa psa z registrovanej CHS (kontrolovane vrhy) bola vyhodnejsia nez kupa psa ´inde´. Nasledna registracia/kontrola u kupcu - majitela, opatrovatela, chovatela psa.
- zaujemcu o kupu psa povinne podrobit skuske zo zakladov etologie/vychova/vycvik (na principe autoskol, zvaracskych kurzov, kurzov prvej pomoci, je toho spustu, co takto funguje a dobre)
- nie sterilizacia, ale antikoncepcia (jestvuje antikoncepcia pre holuby, preco nie pre psov ??), ktora by bola povinna ako je povinne ockovanie besnoty a to vsade tam, kde nemienim zakladat CHS
- utulky ? ano. Ale ako sluzba ludom ! (umrtie majitela, existencna kriza - neschopnost vykryt naklady na drzbu psa) Utulky typu prechodny domov, nie ako zberace.
Bola tu rec o ne/zodpovednosti ludi, premnozeni psov, plnych utulkoch, utracani steniec a zakonoch prirody....
Priatelia, priroda je BOSS. Cloveku poskytla ten uzasny potencial, na zaklade ktoreho je schopny s nou SPOLUPRACOVAT tak, aby respektoval jej zakony a zaroven neporusil to, co cloveka robi clovekom - veda/vyskum, moralka, etika a cit pre vsetko zive.
Nic viac a nic menej.
zopz píše:
Skus si vypocet : cca 1000 psov v utulkoch + lubovolny , ale dost vysoky pocet psov na dedinach, kde si ich mnoho ludi nestrazi, deleno 2, vyjde ti pocet suciek. A x pocet steniat, x kazdy rok. Tie stence zase x stencami uz o 8 mesiacov.............a vsetko x dajme tomu len 5 rokov, kym sa ti podari projekt dotiahnut do konca. Vydel to hoci 4 - tzn. nejaky uhyn, nejake nemnozenie sa v utulkoch. Aj tak ti vyjde zarazajuci pocet.
No a ako to vidíte teraz? To je, žiaľ, tá "krvavá cesta", pretože nech je ako chce, ak by toto mala byť daň za to, aby tu bol konečne poriadok, potom si myslím, že to stojí zato. Nie ste dúfam idealisti, že z týždňa na týždeň tu vyrastú "stanové útulky", alebo že si nemci odvezú všetkých psov... O tomto hneď v úvode hovoril (pravdepodobne) Emor a začali ste mu nadávať. Myslím, že treba byť aj realisti. No, možno sa mýlim, ale...
Aj preto som v niektorom z predchádzajúcich príspevkoch písal, aby práve nezdravý sentiment nezatrhol celú vec hneď v začiatku...
Ale samozrejme , padaju tu aj dobre nazory, aj moznosti ako viest evidenciu. Raz ich pouzijeme.
ZOPZ, myslím, že práve na toto by mala slúžiť "argumentačná" debata z viacerých smerov a hláv. A ani esej to nemusí byť..
A ratate iba so psami z CHS. Ale je vela ludi, ktori nechcu preslachtenych psov, prave koli ded. chorobam. Ked sa napr. do rasy NO prskne nejaky mix, ani to na psovi nevidiet, ale nema dysplaziu klbov - napr. Pre oponentov - mala som taku sucku, o malinko mensia hlava, no zial dostala ju rakovina.
Hoci toto do tejto debaty nie celkom patrí - možno toto bude ďalšia záslužný krok tejto veci - nezáujmom s choré plemeno sa možno bude musieť ozdraviť. Alebo vyhynie... Nakoniec komu je načo zviera, ktorému chýbajú základné životné inštinkty a ich zdravie je v hmlovine...
Pre obraz - prax z Rakuska: nemali svojich krizencov, len rasy bez PP aj s PP / ziadni velkomnozitelia, tam to zakon nedovoli/ a dovezenych kde tu z inych krajin, pred 8 smimi rokmi zacali brat krizencov z nasich utulkov - odisli tam aj do nemecka tisicky psov / zial to ani nepoznat u nas na pocte utulkacov/. Vstetkych, aj novo priselcov si dali kastrovat. Keby sme neboli ich stalymi dodavatelmi, zase by sa situacia u nich normalizovala. Takto uz nie je pomaly zaujem, cize psikovia budu musiet zostavat u nas a zvysovat populaciu.
Dia111 píše:Fanny píše:Dia111 píše:Fanny píše:DKo píše:[aký je tvoj vzťah k psom s PP
Myslis ze dievcata vedia nieco o utracani nestandardov prip. steniec s vrodenymi vadami
nechapem tomuto prispevku.... to malo byt mierene na nas?tak ak ano, po prve by som najprv skusila dlho robit so psami a byt pri tom ako ti umiera tvoj vlastny pes, byt pri opreraciach-sterilizaciach, aspon pri jednej pitve, byt pri porode psika.....az ked toto pochopis, zistis, ze ja uz nieco o tom viem a ja do nikoho nezaparam na tomto fore a nemam zaujem sa tu hadat to nie je predmet tohto prispevku, jasne?
Ten prispevok nebol adresovany tebe Spasitelka a pokial si mu nerozumela, tak naco zbytocne stekas
ak nie , tak si potom po druhej vete nemusela pokracovat v citani, myslim, ze z textu to vyplynulo jasne......a prosim nehadajme sa. ludia, uz sa spamatajte!vsetko to zacal len jeden ubohy trapny ohlas cloveka, ktory za to nestoji s jeho nazorom USPAT
dufam, ze ma dusan neukamenuje, ale niekedy jeho myslienky naozaj treba vysvetlit...casom sa to clovek trochu nauci citat medzi jeho riadkami, no k dokonalosti to chce veeeeela praxe, takze za pripadny chybny vyklad sa vopred ospravedlnujem......repr^zent píše:DKo píše:odchovaj a uvidíš...repr^zent píše:stence s PP sa daju lepsie predat
DKo neuvidim, lebo nemam ako odchovat, druheho psa s PP na pokus neplanujem, ale nemyslim si, ze sa mylim. Staci pozriet inzerciu...
.. ak sa mu občas ozve nadobúdateľ šteňaťa a pochváli abo posťažuje ako sa im daríVan píše:pokial nechovas vyslovene modne plemeno, kde tie sumy su v zavratnych vyskach, tak bezny seriozny chovatel je rad, ak ...
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia