Šteniatka

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod DKo » 20. Nov 2007, 20:31

...repr^zent píše:mam bezpapieraka
ja ti ho nezávidím
...repr^zent píše:stence s PP sa daju lepsie predat
odchovaj a uvidíš
DKo

Poslaťod ...repr^zent » 20. Nov 2007, 20:46

oreganka píše:A ze mam zviera, ktore nema vlastnosti, ani exterier proklamovaneho ´plemena´ - a co ?
Pre tie povahove vlastnosti mojho, by som mu doprial, pre nic ine.
Aj ked je to neustalene 10 mesacne stena, tak nejake info mam aj o zvysku vrhu... 2ks totalny agresivny nervaci a cholerici.
Toto je ale hoodne vzdialena buducnost.
DKo píše:
odchovaj a uvidíš

DKo neuvidim, lebo nemam ako odchovat, druheho psa s PP na pokus neplanujem, ale nemyslim si, ze sa mylim. Staci pozriet inzerciu...
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 20:47

Dko, nejako si posmutnel, preco.
Preco psa z CHS (PP) som pisala v teme o PP.

repr´zent, naklady na kupu si mal minimalne, co ta vsak teraz stoji krmenie - vies najlepsie ty sam (netvrdim, ze psy s PP maju neomylne zdravie zo zeleza, ale je tam vacsia pravdepodobnost, ze to tak bude) uprimne ti drzim palce, aby sa ti pes v dospelosti velmi blizil vlastnostami a exterierom k originalu plemena. Lebo kupa mimo CHS je vzdy v tomto smere viac - menej loteria, by som priam povedala, ze viac.

.. ale neriesme, kej ?
oreganka

Poslaťod DKo » 20. Nov 2007, 20:53

oreganka píše:nejako si posmutnel, preco.
ja mám svoje priority a vy máte svoje 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
mňa nepresvedčíte, ja vás presviedčať nemienim a ľudia, ktorí hľadajú psa napr. v avíze sú mi ľahostajní :idea:
DKo

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 21:08

Zolo, k tomu strachu z byrokracie - co tu naskicoval repr´zent:
- buducim zaujemcom o kupu psa by mali byt kladene (nie neprekonatelne, ale relevantne) prekazky, lebo len takym sposobom sa zo zaujemcov regrutuju SKUTOCNI zaujemci - a taki si budu aj v buducnosti, adekvatne vynalozenej snahe, pocinat.

Dnes je pes dostupny komukolvek, kedykolvek - a tak to aj vyzera !
Dopyt je enormny, CHS nevykryvaju, mnozitelom prekvita biznis.
K tomu ziadny register, ziadna kontrola, riadne platby, ziadne povedomie, horda nevychovanych a nezvladnutych psov, plne utulky, bulvarne dristy a teraz aj celostatna kastracia :evil: ... no co ti budem hovorit 8) chaos, bordel, anarchia :shock: :)
oreganka

Poslaťod zopz » 20. Nov 2007, 21:09

Oreganka - k tvojej kritike a nesuhlasu / mimochodom ten kastracny program som vtedy pisala priamo z hlavy a az neskor prisla dohoda a strettnutia, takze nebrat do bodky - co sa bude dat sa zlepsi/ - nebudem ti viac oponovat, ale skusila si predstavit svoj nazor. Si ochotna sa do toho aj pustit? Do zmeny , bez sterilizacii psov. Ak bude projekt dobry, pridam sa.

O tom to je - povedat ako by co mohlo byt je jedna vec a zrealizovat ju zase druha. A kym sa za roky zrealizuje - prjmu zakony a VZN, co dovtedy so psami, ktori su zial navyse? Postavit nove utulky a nechat ich dozit?

Skus si vypocet : cca 1000 psov v utulkoch + lubovolny , ale dost vysoky pocet psov na dedinach, kde si ich mnoho ludi nestrazi, deleno 2, vyjde ti pocet suciek. A x pocet steniat, x kazdy rok. Tie stence zase x stencami uz o 8 mesiacov.............a vsetko x dajme tomu len 5 rokov, kym sa ti podari projekt dotiahnut do konca. Vydel to hoci 4 - tzn. nejaky uhyn, nejake nemnozenie sa v utulkoch. Aj tak ti vyjde zarazajuci pocet.

Ale samozrejme , padaju tu aj dobre nazory, aj moznosti ako viest evidenciu. Raz ich pouzijeme.

A ratate iba so psami z CHS. Ale je vela ludi, ktori nechcu preslachtenych psov, prave koli ded. chorobam. Ked sa napr. do rasy NO prskne nejaky mix, ani to na psovi nevidiet, ale nema dysplaziu klbov - napr. Pre oponentov - mala som taku sucku, o malinko mensia hlava, no zial dostala ju rakovina.

Pre obraz - prax z Rakuska: nemali svojich krizencov, len rasy bez PP aj s PP / ziadni velkomnozitelia, tam to zakon nedovoli/ a dovezenych kde tu z inych krajin, pred 8 smimi rokmi zacali brat krizencov z nasich utulkov - odisli tam aj do nemecka tisicky psov / zial to ani nepoznat u nas na pocte utulkacov/. Vstetkych, aj novo priselcov si dali kastrovat. Keby sme neboli ich stalymi dodavatelmi, zase by sa situacia u nich normalizovala. Takto uz nie je pomaly zaujem, cize psikovia budu musiet zostavat u nas a zvysovat populaciu.
Obrázok užívateľa
zopz

Poslaťod Michaela » 20. Nov 2007, 21:28

oreganka píše:Moj pohlad:
- vzhladom na to, ze pes sa vyskytuje v domacnostiach castejsie, nez dinosaurus, vevericka, ci ladovy medved: zahrnut do vyuky prirodovedy na skolach VIAC ! ..komplexne vedomosti o tvorovi, ktory sa stal clenom ludskej rodiny, dostat do povedomia novej generacie apriory INY PRISTUP. To je zaklad, zaciatok.
- nastavit system tak, aby kupa psa z registrovanej CHS (kontrolovane vrhy) bola vyhodnejsia nez kupa psa ´inde´. Nasledna registracia/kontrola u kupcu - majitela, opatrovatela, chovatela psa.
- zaujemcu o kupu psa povinne podrobit skuske zo zakladov etologie/vychova/vycvik (na principe autoskol, zvaracskych kurzov, kurzov prvej pomoci, je toho spustu, co takto funguje a dobre)
- nie sterilizacia, ale antikoncepcia (jestvuje antikoncepcia pre holuby, preco nie pre psov ??), ktora by bola povinna ako je povinne ockovanie besnoty a to vsade tam, kde nemienim zakladat CHS
- utulky ? ano. Ale ako sluzba ludom ! (umrtie majitela, existencna kriza - neschopnost vykryt naklady na drzbu psa) Utulky typu prechodny domov, nie ako zberace.

Bola tu rec o ne/zodpovednosti ludi, premnozeni psov, plnych utulkoch, utracani steniec a zakonoch prirody....

Priatelia, priroda je BOSS. Cloveku poskytla ten uzasny potencial, na zaklade ktoreho je schopny s nou SPOLUPRACOVAT tak, aby respektoval jej zakony a zaroven neporusil to, co cloveka robi clovekom - veda/vyskum, moralka, etika a cit pre vsetko zive.
Nic viac a nic menej.

suhlasim s tebou oreganka ale skolstvo no...proste davaju do osnov take veci co v zivote nevyuzijem...napriklad sinusovu vetu vyuzili ste ju dakedy? pochybujem..len matematici :wink:
Michaela

Poslaťod Zolo » 20. Nov 2007, 21:52

zopz píše:
Skus si vypocet : cca 1000 psov v utulkoch + lubovolny , ale dost vysoky pocet psov na dedinach, kde si ich mnoho ludi nestrazi, deleno 2, vyjde ti pocet suciek. A x pocet steniat, x kazdy rok. Tie stence zase x stencami uz o 8 mesiacov.............a vsetko x dajme tomu len 5 rokov, kym sa ti podari projekt dotiahnut do konca. Vydel to hoci 4 - tzn. nejaky uhyn, nejake nemnozenie sa v utulkoch. Aj tak ti vyjde zarazajuci pocet.

No a ako to vidíte teraz? To je, žiaľ, tá "krvavá cesta", pretože nech je ako chce, ak by toto mala byť daň za to, aby tu bol konečne poriadok, potom si myslím, že to stojí zato. Nie ste dúfam idealisti, že z týždňa na týždeň tu vyrastú "stanové útulky", alebo že si nemci odvezú všetkých psov... O tomto hneď v úvode hovoril (pravdepodobne) Emor a začali ste mu nadávať. Myslím, že treba byť aj realisti. No, možno sa mýlim, ale...
Aj preto som v niektorom z predchádzajúcich príspevkoch písal, aby práve nezdravý sentiment nezatrhol celú vec hneď v začiatku...

Ale samozrejme , padaju tu aj dobre nazory, aj moznosti ako viest evidenciu. Raz ich pouzijeme.

ZOPZ, myslím, že práve na toto by mala slúžiť "argumentačná" debata z viacerých smerov a hláv. A ani esej to nemusí byť.. :lol:

A ratate iba so psami z CHS. Ale je vela ludi, ktori nechcu preslachtenych psov, prave koli ded. chorobam. Ked sa napr. do rasy NO prskne nejaky mix, ani to na psovi nevidiet, ale nema dysplaziu klbov - napr. Pre oponentov - mala som taku sucku, o malinko mensia hlava, no zial dostala ju rakovina.

Hoci toto do tejto debaty nie celkom patrí - možno toto bude ďalšia záslužný krok tejto veci - nezáujmom s choré plemeno sa možno bude musieť ozdraviť. Alebo vyhynie... Nakoniec komu je načo zviera, ktorému chýbajú základné životné inštinkty a ich zdravie je v hmlovine...

Pre obraz - prax z Rakuska: nemali svojich krizencov, len rasy bez PP aj s PP / ziadni velkomnozitelia, tam to zakon nedovoli/ a dovezenych kde tu z inych krajin, pred 8 smimi rokmi zacali brat krizencov z nasich utulkov - odisli tam aj do nemecka tisicky psov / zial to ani nepoznat u nas na pocte utulkacov/. Vstetkych, aj novo priselcov si dali kastrovat. Keby sme neboli ich stalymi dodavatelmi, zase by sa situacia u nich normalizovala. Takto uz nie je pomaly zaujem, cize psikovia budu musiet zostavat u nas a zvysovat populaciu.

ZOPZ - dá sa len predpokladať - potreba ľudí vlastniť presiahla možnosť dopytu. Druhá strana - ďaleko silnejší ekonomický potenciál pri súčasnej zodpovednosti. U nás žiaľ ešte strašne vzdialená hudba budúcnosti. Situácia u nás je úplne opačná. Ak to bude tak, ako píšeš, potom mi to zase vychádza len na argumenty z prvej časti.
Zolo

Re: vsetkym

Poslaťod emor » 20. Nov 2007, 23:24

Dia111 píše:
Fanny píše:
Dia111 píše:
Fanny píše:
DKo píše:[aký je tvoj vzťah k psom s PP :?:

Myslis ze dievcata vedia nieco o utracani nestandardov prip. steniec s vrodenymi vadami :?:

nechapem tomuto prispevku.... :?: to malo byt mierene na nas?tak ak ano, po prve by som najprv skusila dlho robit so psami a byt pri tom ako ti umiera tvoj vlastny pes, byt pri opreraciach-sterilizaciach, aspon pri jednej pitve, byt pri porode psika.....az ked toto pochopis, zistis, ze ja uz nieco o tom viem a ja do nikoho nezaparam na tomto fore a nemam zaujem sa tu hadat to nie je predmet tohto prispevku, jasne?

Ten prispevok nebol adresovany tebe Spasitelka a pokial si mu nerozumela, tak naco zbytocne stekas 8)

ak nie , tak si potom po druhej vete nemusela pokracovat v citani, myslim, ze z textu to vyplynulo jasne......a prosim nehadajme sa. ludia, uz sa spamatajte!vsetko to zacal len jeden ubohy trapny ohlas cloveka, ktory za to nestoji s jeho nazorom USPAT

:roll: mozno trapny a mozno ubohy a mozno nezaslepeny a mozno racionalny a mozno najprirodnejsi. kto nema v ucte prirodu nema v ucte jej zakony a smrt povazuje za zlo .. je hlupak.pri vsetkej zaomalenej velebnosti v mene citov a lasky. laska je o niecom inom ako zachranit vsetky spicata vo vesmire. :idea: :wink: 8) ak sa niekomu zatula pes a on ho hlada - tam je potrebna pomoc. ak ma niekto uplne na salame ze namnozi psov za ucelom kseftu alebo ani netusi ze sa to deje v jeho rezii je smrad. a takyto smrad by mal po sebe vetrat sam.tam nejake utulkarenie s nedostaku minania citov ludi smerom k ludom je len vodou na mlyn dalsim takymto smradom. :idea: kto nepochopi ... nemoze za to. ale ja mu trieskat lopatou po hlave nebudem aby sa prebral. ono ho tou lopatou znacky frustracia klepne sam osobne pan ZIVOT:-P

a na margo pubertiacok... mam svoj www mam tam svoju adresu cislo a v kocke aj celkom jasne co robim ja pri psoch a aj to preco ich mam. :wink: a na margo mojej ctenej osoby - merajte a vazte slova... aby ste sa raz za ne nemuseli hanbit :wink:
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod raky » 20. Nov 2007, 23:33

Nezdá sa Vám, že počet psov sa v útulkoch zvyšuje úmerne so životnou úrovňou? Osobne som za možnosť získania psa len s CHS + poplatok za všetky úkony v mieste bydliska a aj preskúšanie a vekovú hranicu.
Ak ľudia majú niečo zadarmo, resp za minimum, tak si to vačšinou ani nevážia. A ďalej koľko je takých psíkov, čo od niekoho dostali a neboli v živote u veta a sú 10rokov podviživení a krmení akýmkoľvek s prepáčením bordelom, veď to nie je len o kastrácii, ale aj o slušnom živote psov. Ak si niekto za niečo zaplatí, tak si to aj vačšinou viac váži!
Obrázok užívateľa
raky

Poslaťod Van » 20. Nov 2007, 23:42

...repr^zent píše:
DKo píše:
odchovaj a uvidíš

DKo neuvidim, lebo nemam ako odchovat, druheho psa s PP na pokus neplanujem, ale nemyslim si, ze sa mylim. Staci pozriet inzerciu...
dufam, ze ma dusan neukamenuje, ale niekedy jeho myslienky naozaj treba vysvetlit...casom sa to clovek trochu nauci citat medzi jeho riadkami, no k dokonalosti to chce veeeeela praxe, takze za pripadny chybny vyklad sa vopred ospravedlnujem...

...ale myslim, ze Dko ti tym chcel naznacit to, ze pokial nechovas vyslovene modne plemeno, kde tie sumy su v zavratnych vyskach, tak bezny seriozny chovatel je rad, ak sa mu vratia naklady, a nie ze este by bol na tom nejak extra ziskovy. Nik nechce byt dobrovolne v strate, takze charita to nie je...ale ked si len zratas, ze rodicia pp stenait musia absolvovat nejake vystavy, nejake skusky, zdravitne vysetrenia (niektore plemeno viac, ine menej) dalej uchovnenie jedinca, odporucanie k pareniu , zapis steniat, za vsetko sa plati...starostlivost by bola asi rovnaka (alebo mala byt, ci mas pp alebo nepp steniatka) takze ockovanie, odcervovanie, pripadne dokrmovanie atd. neratam...ale taka matka...kolko mnozitelov poskytuje veterinarnu starostlivost svojej fene ako by mal? aj to su naklady, ktore sa zapocitavaju do ceny stenata. No a netreba zabudnut na to, ze ak si naozaj chovatel, chces chov daneho plemena niekam posunut alebo upevnit to pozitivne, co v nom vidis, teda hladas vhodneho jedinca k svojej fene, ci uz povahovo, pracovne alebo exterierovo. Vacsinou to byva tak, ze fena cestuje za zenichom, takze neraz velka vzdialenost, naklady na benzin, platis aj kryciemu psovi (cena je rozna ale co som pocula, bud je to suma za jedno stena alebo ma narok na jedno stena z chovu...chovatelia by to urcite upresnili) atd...proste tych nakladov, ktore ma chovatel oproti mnozitelovi je ovela viac, teraz si zober, ze nie kazdy vrh je rovnaky, niekedy sa narodi viac steniat, inokedy menej...a ver tomu, ze casto su stratovy, najma ak ocakavaju 8-9 stenait a narodia sa 2-3 ...aaaaa tak dalej...takze tu mas odpoved, preco su stenata s PP drahsie ako bez PP ;-)
Obrázok užívateľa
Van

Poslaťod emor » 20. Nov 2007, 23:59

:idea: pokial sa iniciativy nechopi SKJ a nebude sa k tomu otvorene hlasit aj silna a ucelena komunita ludi so skutocnym zaujmom riesit stale vypuklejsi problem chovu a drzby psa v dnesnej dobe. nepodari sa nic. VZN miest a obci su nizsou pravnou normou a nemaju vacsinou dostatocnu moznost upravit v zakone sposob akym je mozne ziskat, drzat a chovat a odchovavat psov. tu je alfa -omega problemu. ako konkretne. ? to uz sa da riesit pri sirsej diskusii ale v kazdom pripade nie tak ako doteraz. psickarske osvedcenie a zaroven aj povolenie " to moze byt dovod ku korupcii" na chov by malo byt fakultativne - po splneni podmienok by malo byt udelene. Oreganka tu hodila podla mna jedine mozne a realne riesenie utlkarskej temy a ze sa na veci diva menej radikalne ak ja jej mozno sluzi ku cti. ale ja by som psu populaciu bezprizornych psov redukoval bez pardonou. a na margo kastraciii.? to je malo riesiaci kseft problemu - pre skupinu s patricnym vzdelanim a honormom MVDr.
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod DKo » 21. Nov 2007, 0:17

Van píše:pokial nechovas vyslovene modne plemeno, kde tie sumy su v zavratnych vyskach, tak bezny seriozny chovatel je rad, ak ...
.. ak sa mu občas ozve nadobúdateľ šteňaťa a pochváli abo posťažuje ako sa im darí 8)
A takých nadobúdateľov nájsť, to fakt nie je sranda :idea:
DKo

Poslaťod raky » 21. Nov 2007, 0:19

[quote]Oreganka tu hodila podla mna jedine mozne a realne riesenie utlkarskej temy a ze sa na veci diva menej radikalne
:D
Obrázok užívateľa
raky

Poslaťod zopz » 21. Nov 2007, 0:50

emor, nemyslim, ze oreganka navrhla utracanie psov v utulkoch a krizencov vseobecne. Ja ta celkom chapem - niekto nema rad ciganov, niekto cernochov, ty zase krizencov.
Ja mam rada aj psy s PP, nie som rasistka.
Obrázok užívateľa
zopz

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia