Viac o tomto projekte je na
www.psysos.sk v sekcii Clanky , nazov Kastracny program. Tam som napisala to co nosim v hlave uz dlho. Samozrejme, ze na tom pracujeme a vylepsujeme. Na zaciatku boli ludia, ktori su na stranke uvedeni. Zapojit do spoluprace chceme vsetky utulky a desiatky dobrovolnikov, ktori nam pomozu pri organizacnych pracach - napr. kontrola psov v domacnostiach po ukone. Idealne by bolo mat v kazdej obci jedneho cloveka, v meste viacerych.
Prve stretnutie bolo pred 1,5 mes. Tretie ma byt teraz vo stvrtok, za ucasti aj SZ, lebo prave ona ma vela administrativnych skusenosti s obcami a mestami. Na cele stoji aj jedna sponzorka, ktora roky financuje pomoc zvieratam / uvedena na stranke ako zakladajuci clen/ . Vlastne vsetci, ktori nejako pracuju v ochrane zvierat vidia, ze situacia sa rok od roka zhorsuje, zvierat pribuda. Utulky nie su riesenie, ale docasne pomozu. Verim aj ja, ze raz budu sluzit len ako zachranna siet. Osobne som silne proti kotercovemu typu utulkov, zvierata tu nezmyselne trpia opustenostou, kym si zvyknu. Ale lepsie ako byt tercom pre polovnikov, ohniskom ev. nakazy besnoty, uhynat hladom a zimou.
Neratame velmi s pomocou statu, snad len v zmenach v zakone, nam mozno vyjdu v ustrety, ked uvidia aka vec sa robi, nebudu moct ignorovat snahu. Popri ekonomickych problemoch statu je pes a macka na okraji zaujmu statu, ak zaujem vobec je.
Ratame s pomocou medii - osveta, informacie a propagacnymi letakmi s informaciami. Hladame pilotne obce, ktore by do toho sli ako prve a boli by potom medializovane ako vzor.
Szerilizacie / u zien sa podvazuju vajecniky, u psov nie/ - su na jednej strane a utracanie na druhej. Ak si mam vybrat tak vacsmi skodi psovi zbavenie ho zivota ako zivot bez pohlavnej aktivity a bez hormonov. Takyto pes je zivy a v dobrej rodine aj stastny. Kastrovany pes si dokonca moze uzivat bez nasledkov.
Antikoncepcia - pocula som, ze psom skodi. A vskutku si neviem predstavit, ze ak by stala viac ako 1 Sk, ze by ju na dedine kupovali. Takze nic neriesi.
Vychova obyvatelstva - potrva pridlho, ale sme na tom nastastie lepsie ako ine postkom. staty. napr. Madarsko , Rumunsko, Bulharsko, atd.
Ludia su vychovavani aj dopocutim sa o utulkoch, o zlom osude zvierat, ap. Mimo ine SZ ma vyucbovy program pre ZS, ktory postupne aplikuje.
V state vzdy zostane mnozstvo nezodpovednych ludi / taki su aj na zapade/, ale uspechom bude, ze vacsina obyvatelstva nezostane lahostajna. Moja skusenost s pracou v ochrane je osobne taka, ze uz roky neviem co su depresie / stretne sa s nimi kazdy pri zivotnych zlyhaniach/ a som optimista. Potvrdi kazdy psickar, ze psi dodavaju pozitivnu energiu a uz koko jej musim dostavat ja od 16 stich psov.
Nakoniec - zhodli sme sa v tom, ze bude lahsie vyzbierat potrebne peniaze ako organizacia celeho projektu. No vieme o co nam ide a to nas nenecha stat. Urcite by bolo idealne, keby sa to posuvalo vpred ovela rychlejsie . ale zial sme vsetky zamestnane. No stale hladame cloveka, ktory bude plateny a bude mat na starost prave celkovu organizaciu , na zaklade rohodnuti zo stretnuti.