Šteniatka

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod ...repr^zent » 20. Nov 2007, 5:28

beira píše:
...repr^zent píše:
beira píše:Mam to brat osobne :?: :roll:
Uz aj ty si vztahovacna? :lol:
Nebola si v nahodou v Nitre na vystave...? :shock:
Akoze uz? Ja som vzdy bola :oops:
A v NT som bola. S I. :wink:
Beira k vztahovacnosti. Vysvetlim.
IMHO, ci to neni chytlave, lebo v Nitre bola aj ta_ten ktoreho meno sa neodvazim napisat. :wink: :lol:
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod Fraga » 20. Nov 2007, 8:52

zopz píše:Sterilizacia je vlastne vybratie maternice alebo vajecnikov. Kastracia je vybratie oboch -

aha lebo ja som to brala ako podviazanie vaječníkov... myslim ze vybratie maternice je už "iný=poriadny" zásah do org....
Obrázok užívateľa
Fraga

Poslaťod Zolo » 20. Nov 2007, 9:20

[quote="...repr^zent"][ konecne nieco konkretne, co by IMHO quote]

Prezente, nechceš zmaniť nick na IMHO? Je to úderné, kratšie a lepšie sa zo píše... :wink:
Zolo

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 10:07

Moj pohlad:
- vzhladom na to, ze pes sa vyskytuje v domacnostiach castejsie, nez dinosaurus, vevericka, ci ladovy medved: zahrnut do vyuky prirodovedy na skolach VIAC ! ..komplexne vedomosti o tvorovi, ktory sa stal clenom ludskej rodiny, dostat do povedomia novej generacie apriory INY PRISTUP. To je zaklad, zaciatok.
- nastavit system tak, aby kupa psa z registrovanej CHS (kontrolovane vrhy) bola vyhodnejsia nez kupa psa ´inde´. Nasledna registracia/kontrola u kupcu - majitela, opatrovatela, chovatela psa.
- zaujemcu o kupu psa povinne podrobit skuske zo zakladov etologie/vychova/vycvik (na principe autoskol, zvaracskych kurzov, kurzov prvej pomoci, je toho spustu, co takto funguje a dobre)
- nie sterilizacia, ale antikoncepcia (jestvuje antikoncepcia pre holuby, preco nie pre psov ??), ktora by bola povinna ako je povinne ockovanie besnoty a to vsade tam, kde nemienim zakladat CHS
- utulky ? ano. Ale ako sluzba ludom ! (umrtie majitela, existencna kriza - neschopnost vykryt naklady na drzbu psa) Utulky typu prechodny domov, nie ako zberace.

Bola tu rec o ne/zodpovednosti ludi, premnozeni psov, plnych utulkoch, utracani steniec a zakonoch prirody....

Priatelia, priroda je BOSS. Cloveku poskytla ten uzasny potencial, na zaklade ktoreho je schopny s nou SPOLUPRACOVAT tak, aby respektoval jej zakony a zaroven neporusil to, co cloveka robi clovekom - veda/vyskum, moralka, etika a cit pre vsetko zive.
Nic viac a nic menej.
oreganka

Poslaťod Fanny » 20. Nov 2007, 10:09

...repr^zent píše:
beira píše:
...repr^zent píše:
beira píše:Mam to brat osobne :?: :roll:
Uz aj ty si vztahovacna? :lol:
Nebola si v nahodou v Nitre na vystave...? :shock:
Akoze uz? Ja som vzdy bola :oops:
A v NT som bola. S I. :wink:
Beira k vztahovacnosti. Vysvetlim.
IMHO, ci to neni chytlave, lebo v Nitre bola aj ta_ten ktoreho meno sa neodvazim napisat. :wink: :lol:

V NR bola len muzska polovicka tej-toho kt. meno sa neodvazis napisat :wink:
Obrázok užívateľa
Fanny

Poslaťod Fanny » 20. Nov 2007, 10:14

beira píše:
Zolo píše:Ja len nerozumiem Prezent jednému : ako je možné, že si najinteligentnejšie plemeno RR občas vyberie za pána niekoho, kto svojim IQ nedosahuje ani zďaleka jeho úroveň... :shock: Ale možno je v tom nejaký inteligentný zámer... :lol:

Mam to brat osobne :?: :roll:

Beira ! preco obcas reagujes ako "trafena hus" :?: :wink:
Obrázok užívateľa
Fanny

Poslaťod Fanny » 20. Nov 2007, 10:19

Oreganka :shock:
Vies si predstavit ze taka babka na dedine absolvuje skusku z etologie, aby mohla mat na retazi svojho Duncika :?:
Alebo taka romska osada :shock:
Obrázok užívateľa
Fanny

Poslaťod Fraga » 20. Nov 2007, 10:34

:lol: :lol: :lol: ale zase prečo nie...treba pochváliť aspon snahu nie?
Obrázok užívateľa
Fraga

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 10:40

Fanny, videla som babku v kydloch soferovat, ked zvladla vodicak, zvladne aj skusku o psoch. Ze nie ? .. tak vo finale ubudne psov (nie len) na dedinach. A presne o tom to je.

Predstava je to NATERAZ isteze usmevna. Ked pisal Verne o lete v balone, tiez to bolo (v danej dobe) usmevne a dnes tu mame paradne balonove fiesty .........

Kazde sci-fi pritomnosti, mozbyt realita buducnosti, pricom progres je proces a na jeho zaciatku je bezosporu vzdy spustu pochybnosti .. a usmevov.
oreganka

Poslaťod beira » 20. Nov 2007, 10:53

Fanny píše:
beira píše:
Zolo píše:Ja len nerozumiem Prezent jednému : ako je možné, že si najinteligentnejšie plemeno RR občas vyberie za pána niekoho, kto svojim IQ nedosahuje ani zďaleka jeho úroveň... :shock: Ale možno je v tom nejaký inteligentný zámer... :lol:

Mam to brat osobne :?: :roll:

Beira ! preco obcas reagujes ako "trafena hus" :?: :wink:

No aby som tu nevycnievala z radu, nie? 8)
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod zopz » 20. Nov 2007, 12:14

Viac o tomto projekte je na www.psysos.sk v sekcii Clanky , nazov Kastracny program. Tam som napisala to co nosim v hlave uz dlho. Samozrejme, ze na tom pracujeme a vylepsujeme. Na zaciatku boli ludia, ktori su na stranke uvedeni. Zapojit do spoluprace chceme vsetky utulky a desiatky dobrovolnikov, ktori nam pomozu pri organizacnych pracach - napr. kontrola psov v domacnostiach po ukone. Idealne by bolo mat v kazdej obci jedneho cloveka, v meste viacerych.

Prve stretnutie bolo pred 1,5 mes. Tretie ma byt teraz vo stvrtok, za ucasti aj SZ, lebo prave ona ma vela administrativnych skusenosti s obcami a mestami. Na cele stoji aj jedna sponzorka, ktora roky financuje pomoc zvieratam / uvedena na stranke ako zakladajuci clen/ . Vlastne vsetci, ktori nejako pracuju v ochrane zvierat vidia, ze situacia sa rok od roka zhorsuje, zvierat pribuda. Utulky nie su riesenie, ale docasne pomozu. Verim aj ja, ze raz budu sluzit len ako zachranna siet. Osobne som silne proti kotercovemu typu utulkov, zvierata tu nezmyselne trpia opustenostou, kym si zvyknu. Ale lepsie ako byt tercom pre polovnikov, ohniskom ev. nakazy besnoty, uhynat hladom a zimou.

Neratame velmi s pomocou statu, snad len v zmenach v zakone, nam mozno vyjdu v ustrety, ked uvidia aka vec sa robi, nebudu moct ignorovat snahu. Popri ekonomickych problemoch statu je pes a macka na okraji zaujmu statu, ak zaujem vobec je.

Ratame s pomocou medii - osveta, informacie a propagacnymi letakmi s informaciami. Hladame pilotne obce, ktore by do toho sli ako prve a boli by potom medializovane ako vzor.

Szerilizacie / u zien sa podvazuju vajecniky, u psov nie/ - su na jednej strane a utracanie na druhej. Ak si mam vybrat tak vacsmi skodi psovi zbavenie ho zivota ako zivot bez pohlavnej aktivity a bez hormonov. Takyto pes je zivy a v dobrej rodine aj stastny. Kastrovany pes si dokonca moze uzivat bez nasledkov.

Antikoncepcia - pocula som, ze psom skodi. A vskutku si neviem predstavit, ze ak by stala viac ako 1 Sk, ze by ju na dedine kupovali. Takze nic neriesi.

Vychova obyvatelstva - potrva pridlho, ale sme na tom nastastie lepsie ako ine postkom. staty. napr. Madarsko , Rumunsko, Bulharsko, atd.
Ludia su vychovavani aj dopocutim sa o utulkoch, o zlom osude zvierat, ap. Mimo ine SZ ma vyucbovy program pre ZS, ktory postupne aplikuje.

V state vzdy zostane mnozstvo nezodpovednych ludi / taki su aj na zapade/, ale uspechom bude, ze vacsina obyvatelstva nezostane lahostajna. Moja skusenost s pracou v ochrane je osobne taka, ze uz roky neviem co su depresie / stretne sa s nimi kazdy pri zivotnych zlyhaniach/ a som optimista. Potvrdi kazdy psickar, ze psi dodavaju pozitivnu energiu a uz koko jej musim dostavat ja od 16 stich psov.

Nakoniec - zhodli sme sa v tom, ze bude lahsie vyzbierat potrebne peniaze ako organizacia celeho projektu. No vieme o co nam ide a to nas nenecha stat. Urcite by bolo idealne, keby sa to posuvalo vpred ovela rychlejsie . ale zial sme vsetky zamestnane. No stale hladame cloveka, ktory bude plateny a bude mat na starost prave celkovu organizaciu , na zaklade rohodnuti zo stretnuti.
Obrázok užívateľa
zopz

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 13:28

zopz, pokial bude vec postavena na dobrovolnikoch, spolkoch typu sloboda zvierat, roznych projektoch, podporovanych filantropmi a dobrovolnymi sponzormi, ci ciastocnou podporou zo strany miest, obci, statu - k zasadnym zmenam nedojde. Ludia ako ty budu aj nadalej tahat za kratsi koniec.

Striktne: registracia a z toho vyplyvajuci danovy odvod/trestnopravne postihnutelny danovy unik = reciprocna POVINNOST na strane obcana a na strane statu - nie ze ´pomoc´ od statu.

Z toho treba vychadzat a z nicoho ineho.
oreganka

Poslaťod zopz » 20. Nov 2007, 14:17

oreganka

Striktne: registracia a z toho vyplyvajuci danovy odvod/trestnopravne postihnutelny danovy unik = reciprocna POVINNOST na strane obcana a na strane statu - nie ze ´pomoc´ od statu.

- priznam sa tomuto nerozumiem. Neviem co si tym myslela. Skusim hadat a podla toho odpovedat:

OZ ZOPZ pod ktorym je pobocka ma iba ICO, nie DICO. Na zbierku je treba suhlas MV, ktore je opravnene aj na kontroly. Dane z darov v pripade OZ sa neodvadzaju.

A k prvej casti tvojho prispevku - myslis si, ze ludia proti rasizmu alebo prip. liga zdravia su kompetentnejsie na takyto projekt? Viac ako ochranari individualni aj organizovani?

Mozno ta prekvapim, ale na vyzvu v Novom case / inzerciu mimochodom platila ta pani sponzorka zo svojho 37tis./ sa nam sice ozvalo len cca 20 ludi, ale uz dalsi sa ozyvaju cez net. Ja viem, ze potrebujeme stovky pomocnikov, ale prave tu ten chybajuci pocet budu suplovat OZ a utulky. A netvrdim, ze sa prida kazdy jeden utulok, je to na nich. No niektore sa uz pridali, len co sa o tom dopoculi. Este im samozrejme budeme zasielat vyzvu na spolupracu.

Uz coskoro ideme na jednanie s jednym nadejnym milionovym sponzorom , ktory cche investovat do niecoho 2-3 rocneho a do oblasti prirody. A nasa reklama nebude zanedbatelna , ako protihodnota sponz. daru. Bude to nieco com sa bude moct chvalit kazda firma, ze sa podiela na celoslovenskom kastracnom projekte. A este jedna vec nam hraje do karat - budeme prvy postkomunisticky stat, ktory takyto projekt zacne a urcite sa o tom sprava dostane aj mimo nase hranice. Lebo rakusanom, aj nemcom uz ide zaplava nasich bezprizornych psov na nervy. My sme / spolu s madarmi/preplnili rakusky a nemecky trh krizencov. A az ho budeme realizovat, ver , ze nas budu davat za priklad ostatnym statom a celkom inak s nami budu prejednavat aj navrhovane ine opatrenia na zlepsenia zivota zvierat. Ide o Velmi Velku vec a velke veci sa nevzdavaju. A nepracujem na tomto projekte s pochybnostami - co ak to nevyjde. Lebo viem, ze to vyjde. Nie som naivka a nie som sama.
Obrázok užívateľa
zopz

Poslaťod oreganka » 20. Nov 2007, 14:57

zopz, precitala som si na tebou odporucanom webe ten spominany ´kastracny program´ .............

Z pozicie v akej si, ta vcelku chapem, ale to je asi tak vsetko.

Osobne sa na celu problematiku, jej riesenie a predovsetkym na jej hlavneho aktera - psa, divam z takeho uhla pohladu, ktory je s podobnymi kastracnymi programami nezlucitelny !

Ludi, ktori nadobudli zanietene presvedcenie, ze akousi celostatnou masovou kastraciou sfuknu problem, nikdy nepodporim, mila zopz.
Preco ? Lebo vylievaju s vanickou dieta, lebo si ten problem vyzerie ten, kto zan nie je zodpovedny !

Lutujem.
oreganka

Poslaťod Dia111 » 20. Nov 2007, 15:07

ff
Naposledy upravil Dia111 dňa 23. Nov 2007, 15:25, celkovo upravené 1
pracujem v utulku pre zvierata- nezavazne
Dia111

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia