pata - nezlakni sa, ked ta niektori ludia znesu zo sveta za to, ze si zriadila novu temu o yorkoch
ja mam yorkinu teraz tri tyzdne doma, tiez som sa bala co bude, kedze je to ake mrnave. Nesmies byt moc uzkostliva a kedze mas deti, ber ho ako svoje dalsie dieta
Len pozor pri detoch, aby boli opatrne.
Bude s papiermi alebo bez???
Poradim ti iba zatial to, co som zistila za tie tri tyzdne.
Co sa tyka kupania, chovatel, ktory ti ho predava, by ho mal vykupat pred odchodom, aspon u mna to tak bolo. Staci ho kupat raz za mesiac, teraz ked je steniatko treba stenaci sampon. Ja som ho este nekupala a ani sa nechystam, voni stenacinkou a nema sa kde zaspinit, lebo von sme zacali chodit len teraz. Von najlepsie zacat chodit az po druhom ockovani, ktore je cca 2-3 tyzdne po prvom ockovani(pred ockovanim ho treba odcrevnit). Kupili sme jej kabatik, lebo vonku je na yorka a este k tomu steniatko dost zima. Chodime len tak na pat minut, lebo sa cela klepka. Pises, ze uz si nejakych mala, takze o socializacii ti nemusim pisat, ani o novinach atd.
Pobehovat moze, len treba medzery niecim zahradit a dat pozor na kable atd... zo zaciatku treba suchat nohami po zemi a nedvihat ich, aby si malinke nezaslapla, lebo sa ti bude stale pliest pod nohy. Ak ho nahodou polozis na sedacku, treba davat pozor aby neskocil dole, im je to jedno, ze je to vysoko, moze sa dochramat. Ohradku neviem, ako chces, ja ju mam volne po byte a nic nerozhryzla zatial
lebo je s nou priatel doma na "materskej". Niektori chovatelia maju psikov cely zivot v ohradke, ale ja som proti tomu.
Papat do troch mesiacov bude trikrat denne, potom dvakrat denne, po nejakom case aj raz denne, ale ja jej budem stale dvakrat denne. Davam jej Eukanubu za dve polievkove lyzicky, ale aj tak to obcas nezje, ona sama vie kedy ma dost. Potom ta poprosim o info ako mu chuti Royal canin, lebo Eukanuba jej akosi nevoni, tak jej tam stale nieco davam, aby to zjedla.
Ale to ti aj chovatel povie presne, ked ho budes brat a treba si spravit zoznam, aby si nezabudla a na vsetko sa ho popytat.
chytat normalne ako psika, ja ju chytim pod rebrami a dvihnem, mozes mu aj zadocek podlozit, ako pri inych psikoch.
Od malicka treba privykat na cesanie, lebo ked bude mat dlhsiu srst moze sa vzpierat a treba ho brat ako psa, nie tintitko, smies, nesmies, fuj, sadni, nekusat atd
potahat za kozu na krku alebo pochvalit
A neboj sa, je to take male sidlo, ako som sa ja bala, ked sa prvykrat prekotila na parketach a ked stale pada a lieta a vcelku je odolna