emor, nie som veterinarne vzdelany clovek. to co som pouzila bol cisto len moj nazor, pretoze mi to pripadalo rovnake ako dbk, myslim to, ze ked pouzijes cistych rodicov na DBK tak stena moze mat problemy a takisto ked pouzijes plnochrupych tak stenatu mozu chybat zuby.
Cize da sa povedat, ze co sa tyka chybajucich zubov, je to len cisto exterierova vec? Nema to suvis zo ziadnym zdravotnym problemom? Kazdy zub mal v minulosti nejaku funkciu. A v sucasnej dobe pes vela zubov nevyuziva. Na trhanie zvery a pod....
Dalsia otazka je, ze ci na ukor zubov sa budu vyradovat inac kvalitne jedince z chovu.
Co je lepsie pes ktoremu chyba par zubov ktore neplnia uz ziadnu funkciu(nemyslim v skuse, myslim M a P) alebo pes, ktory je plnochrupy ale trpi napriklad na srdecnu vadu, alebo ma - mal rakovinu.....
Preco potom niektore kluby povoluju chybajuce zuby? Nie v kazdom klube je prikazana plnochrupost. A z vlastnej skusenosti viem, ze chudozubost sa da vhodnym jedincom v chove redukovat. Nehovorim ze sa da uplne odstranit, to nie.. pretoze sa moze vyskytnut ako som uz velakrat spominala aj pri plnochrupych jedincoch...