plnochrupost, genetika, chov

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod julieta » 8. Nov 2007, 23:22

emor, nie som veterinarne vzdelany clovek. to co som pouzila bol cisto len moj nazor, pretoze mi to pripadalo rovnake ako dbk, myslim to, ze ked pouzijes cistych rodicov na DBK tak stena moze mat problemy a takisto ked pouzijes plnochrupych tak stenatu mozu chybat zuby.

Cize da sa povedat, ze co sa tyka chybajucich zubov, je to len cisto exterierova vec? Nema to suvis zo ziadnym zdravotnym problemom? Kazdy zub mal v minulosti nejaku funkciu. A v sucasnej dobe pes vela zubov nevyuziva. Na trhanie zvery a pod....

Dalsia otazka je, ze ci na ukor zubov sa budu vyradovat inac kvalitne jedince z chovu.

Co je lepsie pes ktoremu chyba par zubov ktore neplnia uz ziadnu funkciu(nemyslim v skuse, myslim M a P) alebo pes, ktory je plnochrupy ale trpi napriklad na srdecnu vadu, alebo ma - mal rakovinu.....

Preco potom niektore kluby povoluju chybajuce zuby? Nie v kazdom klube je prikazana plnochrupost. A z vlastnej skusenosti viem, ze chudozubost sa da vhodnym jedincom v chove redukovat. Nehovorim ze sa da uplne odstranit, to nie.. pretoze sa moze vyskytnut ako som uz velakrat spominala aj pri plnochrupych jedincoch...
julieta

Poslaťod emor » 8. Nov 2007, 23:40

chybajuce zuby su lavina ktore ti po pargeneraciach znefunkcnia papulu.

neviem ale, myslim ze aj dnesne psi potrebuju vsetky zuby. ak niesu vyslovene odkazani granulozruti a domaci gaucovi spolocnici.

kazdy problem ktory pes ma je problem a tym padom to nieje kvalitny jedinec pre chov. aj ked sa blyska inymi kvalitami. kazda chyba a vada musi byt odselektovana z chovu nekompromisne prec.

co robia kluby.? je to len o ludoch. vacsina ma polozene chovatelstvo na vystavnictve. a to je podla mna katastrofa a smutok nad smutkom generacii ktore sa starali o specificke kvality toho ktoreho plemena.

a ako pravil Dr. Gustav Husak - "Co je zhhnile , nech odpadne!" :lol:
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod beira » 8. Nov 2007, 23:44

Vravis teda, ze ani P1 nepovolit?
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod emor » 8. Nov 2007, 23:48

:roll: u nas sa toleruje. ale ch.p. vravi - ze pri strate- t.j. ze tam bol a vypadol. prax byva ina ale ... vsade su krysy-kompromisy. Aj ja som kryl psom co nemal P1. no startoval dokonca viackrat na m-sveta vo vykone...
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 0:29

ako vypadol? zasa nejaky koren ten zub ma... moze len tak vypadnut? a ked sme uz pri tom, moze si pes vyrazit P3 bez toho, aby si to majitel vsimol?
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod emor » 9. Nov 2007, 0:50

podľa mojej skúsenosti môze. ale my sme si to vsimli. ten zub nebol zdravy a v podstate sa vylupol z lozka bez nejakej velkej kalvarie. v kazdom pripade uz to nebolo celkom kosher. jednalo sa o mladeho cca 7mesacneho psa.

chybajuci zub nieje len o tom ze v buducnosti nieco narobi genofond. ale je to aj vzdy problem ze ak sa v rade zubov uvolni alebo nezaplni jedno miesto alebo chybajuci zub netvori antagonistu protilahlemu zubu. tak chrub sa ovela skor nici a poskodzuje. dominoefekt. - nic nieje striktne dane matematicky - ale v praxi to tak funguje. :roll:
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 1:15

To sa nejako rychlo pokazil... Nebol to este mliecak? Pri P3 je ten koren predsa len dost velky...
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod emor » 9. Nov 2007, 1:20

8) nie. bol to "trvaly"zub P3 vlavo dole. bol "cervivy" a tym padom sa lahko uvolnil a vypadol. pri kusani. inak ziadne ine problemy ten pes nemal. ale neuchovnoval sa.
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod Zolo » 9. Nov 2007, 1:38

[quote="beira"]Zuby tiez ovplyvnuju viacere geny, nie?

Založenie každého zuba vždy podmieňuje jeden gén. Ak má pes iný počet zubov ako 42, v jeho genetickej výbave je chyba.
Okrem genetiky by som doporučil aj trochu pozornosti venovať aj vývoju zárodočným listom organizmu.
A keďže všetko v prírode so všetkým súvisí, aj táto anomália môže mať aj iné pozadie a iný vplyv (napr. Sheldonove pravidlo o typoch - zárodočný list = predpoklad konštitučného typu a istých povahových rysov).
Ale stačí, lebo budem opäť v podozrení, že som "prečúravač" a podrobia ma testosterónovému testu... :?
Zolo

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 1:44

Iba ak budes provokovat :wink: Toto bol prave konstruktivny prispevok, za ktory som ti vdacna :wink: a prave preto, ze viem, ze si mudry chlapec, som rada, ze si ma neodpisal... wink:

Kde sa o tom mozem dozvediet viac? :
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod Zolo » 9. Nov 2007, 1:45

[quote="julieta"]
Co je lepsie pes ktoremu chyba par zubov ktore neplnia uz ziadnu funkciu(nemyslim v skuse, myslim M a P) alebo pes, ktory je plnochrupy ale trpi napriklad na srdecnu vadu, alebo ma - mal rakovinu.....
quote]
Prvý aj druhý prípad ktorý uvádzaš - z chovu von, pokiaľ je dedičný, a pokiaľ štandard vyžaduje plnochruposť. Rakovina? - pes mal smolu....
Julieta, je zbytočné dnes polemizovať s tvorcami štandardov. Oni ho vytvorili, mali svoje dôvody a keď žiadali plnochruposť, alebo povoľovali isté odchýlky. Nič iné Ti neostáva, len to rešpektovať. Všetko ostatné je len v rovine polemiky - čo by, keby... Právo meniť štandard má konečne len krajina pôvodu, takže?
Zolo

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 1:52

Standard je jedno, chovatelsky poriadok druhe a realita tretie...

Ak neexistuje rovnaky postup u vsetkych klubov, rsp. chovatelov daneho plemena, jedna krajina a jej chov. poriadok to nezachrani... Akurat prisou selekciou moze narobit viac skody ako uzitku... myslim na novu krv...
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod julieta » 9. Nov 2007, 8:40

Podľa mňa je úplne zbytočné polemizovať o tom či uchovňovať psov čo im chýbajú nejaké zuby keď je to v rámci chovateľského poriadku. Pretože keď je povolený určitý počet chýbajúcich zubov tak ukážte mi chovateľa, ktorý môže mať chovného psa a chýba mu povolený počet zubov no on ho neuchovní..... možno pri pracovných plemenách ano, ale pri spoločenských plemenách nie....
julieta

Poslaťod DKo » 9. Nov 2007, 9:14

Úbytok, ale aj prebytok zubov by nemali byť prehliadané a zostať nepovšimnuté v súvislosti s celkovým stavom kostry. Info o stave chrupu by sa malo využívať na prospech psov a nie zneužívať v žabomyších chovateľských vojnách.
DKo

Poslaťod raky » 9. Nov 2007, 11:08

A Váš názor na chýbajúci M3 ? inak :DDK 0/0 aj predné, skúšky, výstavy....
Obrázok užívateľa
raky

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 50 hostia