Otazne je ake su teraz priority. Chceme zmenit jedinca, alebo spolocnost? Chceme exemplarny trest na vystrahu druhych, na ukor jedinca?Nils píše:veru! a spoločnú celu so stodvadsaťkilovým kamarátom, ktorý je už dlho bez ženy...obrobil by ho tak, žeby na to dosmrti nezabudol
Nikdy nie je neskoro a je naivne si mysliet, ze 20r chalan je hotova sformovana osobnost, co bude cely zivot vrazdit zvierata, alebo casom ludi. Hodnotovy rebricek cloveka sa vekom, skusenostami, prostredim dokaze sakramentsky zmenit.beira píše:Zhrneme si to: mladik umlati psa na smrt, bez zjavneho dovodu, od rozkose. Da sa predpokladat, ze je to clovek emocionalne labilny. Ty mu prajes, aby mu pes zachranil niekoho, koho ma rad. Je takyto clovek schopny skutocnej lasky? Bol by takyto clovek schopny ocenit, keby mu pes zachranil aj jeho vlastny zivot?
Velkodusnost v tomto pripade podla mna nie je na mieste a na osvetu je neskoro. Ten chalan je uz davno strateny, neviem si predstavit, co by ho zachranilo, naucilo vazit si zivot, chapat city... Mozem hladat priciny jeho konania, mozem ho lutovat, mozem mu aj odpustit, ale tolerovat a povznasat sa nad to, to nie...
Jeho potrestanie a mozno aj nase virtualne alebo aj ine verejne poburenie ale mozno zastavi inych.
Ja chapem, co si tym chcel povedat, ale pride mi to v tomto kontexte take naivne gesto.
DKo píše:Mne je šumi-fuk, či to on dokáže oceniť. Mne skôr ide o to, ako moje prianie dokážu oceniť iní, napr. aj ty.
eva_ivan píše:beira píše:Vulgarizmus, co i skryty a vtipny, ostava vulgarizmom...
ja som mala velky problem to pochopit
...repr^zent píše:Poslouchám jak v dáli temný bonga mizní
něco tu kolem zavoní
to starej šaman cocu žvejká
Hodně ví taky už nikam nespěchá
namísto nože v ruce má
vyhaslou dýmku tiše dejchá
Protejká mu tělem celá jeho zem
opilost mužů a bolest žen
když děti na svět ze tmy přijdou
Sedí sám a nikdo nemá tolik sil
aby ho něčím urazil
to jenom pro něj hvězdy vyjdou
A kdo z nás si může vážně v klidu říct
že na svý černý duši nemá nic
ten slyší v dálce bonga znít
Kolikrát se ještě vrátim abych žil
a co jsem nezvlád napravil
chtěl bych spláchnout jednou rád
beira napada ta uz nejaka suvislost?
...repr^zent píše:eva_ivan píše:beira píše:Vulgarizmus, co i skryty a vtipny, ostava vulgarizmom...
ja som mala velky problem to pochopit
eva_ivan.
Snad niekedy nabuduce, sa podari.
Pocuj Solo,Zolo píše:Počuj prezent..
Myslim, ze v tomto pripade sa mylis, aj ked si jeho znalec.Zolo píše:...altruista ako DKO.
Mimochodom - ako jeho "znalec" tvrdím, že niekedy sa fakt snaží nasrať ľudí naokolo a potom sa potuteľne uškŕňa...
Zolo píše:Beira, neviem, ale ja tú pesničku poznám až tak, že mi miestami ide na nervy. Myslím (ale kto si dnes môže byť istý?), že jej zmysel chápem. Ale nech Ťa tešia tie tri zuby múdrosti! Ak vyjde aj ten štvrtý, budeš kompletná! (škoda, že tu nie sú aj iné emotikony...)
beira píše:Nevidim dovod, pre ktory by som mohla konanie 20-rocneho chalana so zjavnymi sadistickymi uchylkami ospravedlnovat tym, ze este musi dozriet...
Ten clovek ma problem a ma ho kazdy, kto v detstve/mladosti utyral zo zartu, z rozmaru psa, macku... takyto ludia by sa mali v prvom rade liecit. Prajem im, aby na to existovla terapia, ale obavam sa, ze to nebude vekom...
A inak, chlapci, tu basen ci piesen, ci co to je, ste v jej celistvosti zrejme nie celkom pochopili...
eva_ivan píše:sa tu teda niektori hrate na velkych psychologov a chcete zmenit individum, ktore v 20-rokoch ubije psa na smrt za asistencie a velkej zabavy v podobe nakrucania tejto "veselej" udalosti svojimi dvoma kamaratmi, zaujimalo by ma, ako by ste si konkretne predstavovali jeho prevychovu?
Ak by som mal tu moc, tak by miesto vazenia siel na zachranne prace niekam po zemetraseni. Alebo by som ho nechal mesiac "bludit" s nejakym skusenym musherom a jeho zaprahom. Verim, ze by sa mu pohlad na psov zmenil, aj keby bol tyzden zavisly od slepeckeho psa.DKo píše:ja osobne by som mu radšej zaprial, aby mu alebo niekomu na kom by mu fest záležalo raz nejaký pes zachránil život
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia