Mýty o psoch

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 7:55

Nils píše:Zolo, to snáď nemyslíš vážne...Polož si otázku, prečo je bolesť pre psy, ale aj pre nás ľudí užitočná - a máš odpoveď...
ja sa opýtam fakíra
DKo

Poslaťod emor » 16. Okt 2007, 8:16

"Mam tych zazitkov more, uz aj tak som sa rozkecal az moc, ale viem, ze ked ich nieco boli, tak ich to boli rovnako ako chivavu, akurat zaujmu k tej bolesti "trosku" iny postoj. "

nesuhlasim. rovnako ako nesuhlasim ze vsetci vnimaju rovnako citlivo a pri rovnakej intezite pachy, zvuky,svetlo,

receptor,nervove vlakno a CNS. ano mozno anatomicky sa nedorezes rozdielov - ale tvrdit ze funguju rovnako je nezmysel. rovnako ako je nezmysel ze mame vsetci rovnaku schopnost odlisovattony v hudbe alebo dovidiet na hviezdy.

selekcia v chove u jednych plemein priniesla schopnost mäkej tlamy .- nosenia kacic pripadne papuc, u inych schopnost zahanat 250oviec po cely den. u inych samostatne prezit z dobytkom od jary do jesene v prijemnom a bezpecnom prostredi kaukazu,u inych zase schopnost robit nezmysli a bezat si ku cloveku po vyprask, a u inych sa vyselektovavalo to aby vnimal nieco preneho nepotrebne menej. a po dalsie aby sa niecomu venoval bezohladu na vlastnu destrukciu.

ale samozrejme pitt a civava maju za sebou rovnaky sposob selekcie a je uplne jasne ze uplne rovnako vnimaju bolest pri rovnakointazivnom podnete. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ani dvaja ludia nepocitia rovnaky impulz rovnako. a ked si to rozmenime na merania a intezity elektrickych reakcii v encefale tak nam to 100% sa potvrdi ze hodnoty su odlisne. pretoze kazdy zivy tvor je nezamenitelny original a kazdy vnima mozno podobne nie vsak rovnako.
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod Nils » 16. Okt 2007, 8:17

DKo píše:ja sa opýtam fakíra

...práve preto ľudia fakíra obdivujú, že silou vôle a mysle prekonáva to, čím ho vybavila príroda... :idea:

...inak, pokojne sa môžeš nechať aj zavesiť za kožu na chrbte - tak ako to robia v Malajzii alebo sa nechaj zakopať na mesiac do zeme... :lol:
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 8:44

Nils píše:.. silou vôle a mysle prekonáva to, čím ho vybavila príroda..
ono je to aj o niečom inom ako o sile, napr. mne náš ortopéd vynadal (slušne) keď som sa ho opýtal, či by si on vybral chromé koleno alebo chromú dušu na jeho doporučenie, aby som si ho šetril.
DKo

Poslaťod oreganka » 16. Okt 2007, 8:55

K ´znizenemu´ prahu bolesti by som povedala tolko: podla mojho nazoru ide jednoznacne o nastavenie PSYCHIKY a netreba zachadzat do extremov az k fakirom, uvediem trivialny priklad na cloveku - v zapale (skutocne zanietenie) nejakej cinnosti si nevsimnete vlastne zranenie, mozno sa to stalo uz aj vam, ze vas az druhi upozornili ´aha tecie ti krv´, na druhej strane ked idete napr. k zubarovi planovane trhat zub, uz len sadanie do kresla vam sposobuje bolestive muky 8) ... poznam chlapika, ktoremu velky priemyselny ventilator odtrhol ruku (rotacny princip amputacie sposobil, ze sa fatalne nerozkrvacal) chlap zliezol z rebrika, sam si zavolal zachranku, sadol si pred objekt a tou rukou co mu zostala si zapalil cigaretu, nekrical, nestonal, skolaboval az po prichode sanitky. Ako je to mozne ? Psychika.
oreganka

Poslaťod Nils » 16. Okt 2007, 9:04

emor píše:nesuhlasim. rovnako ako nesuhlasim ze vsetci vnimaju rovnako citlivo a pri rovnakej intezite pachy, zvuky,svetlo,

receptor,nervove vlakno a CNS. ano mozno anatomicky sa nedorezes rozdielov - ale tvrdit ze funguju rovnako je nezmysel. rovnako ako je nezmysel ze mame vsetci rovnaku schopnost odlisovattony v hudbe alebo dovidiet na hviezdy.

ani dvaja ludia nepocitia rovnaky impulz rovnako. a ked si to rozmenime na merania a intezity elektrickych reakcii v encefale tak nam to 100% sa potvrdi ze hodnoty su odlisne. pretoze kazdy zivy tvor je nezamenitelny original a kazdy vnima mozno podobne nie vsak rovnako.

individualita je vždy jedinečná a neopakovateľná, o tom sa tu azda nikto nesporí. povedať však, že niektoré plemená psov majú znížený prah citlivosti na bolesť je však príliš zjednodušené a nepresné. a opäť nevhodná paralela - porovnávať hudobný sluch s citlivosťou na bolesť...
...emor, zapoj tebe vlastný/bez irónie/ zdravý úsudok - aký je význam citlivosti na bolesť??

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Nils » 16. Okt 2007, 9:10

pozrite - k nasadeniu a zápalu a bolesti u "ľudí" :lol: . 16 rokov sa venujem silovým športom - a poviem ti, zažil som to veľakrát - napr, raz pri dvíhaní závažia o váhe cez 250 kg som si kopletne strhal mozole na jednej ruke...ale pri návale adrenalínu som s tou váhou urobil 4 kompletné opakovania bez toho, aby ma to zásadne rozladilo.../napriek tomu som veľmi citlivý a hanblivý chlapec... :oops: / ...ale bolelo to/potom/ au!! :!:

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod oreganka » 16. Okt 2007, 9:13

K bojovym plemenam: ako tu uz bolo velakrat spominane kazde plemeno ma svoje velmi konkretne specifika (na to boli koniec-koncov slachtene) v zmysle toho boli slachtene psy na zapasy. Ak vychadzame zo socialneho spravanie sa psov, ktory ma v sebe toto zviera striktne zakodovane (pud prezitia v svorke) tak ziaden pes nepojde proti ziadnemu psovi, cize predstavitelovi VLASTNEHO DRUHU s umyslom ZABIT, bez zjavnej priciny. Sarvatky medzi psami su vzdy len o komunikacnom vyjasnovani si hierarchie v sulade so socialnym spravanim sa. Ak sa toto u psov vyblokuje, tak potom ano: ide sa proti vlastnemu druhu, komunikacne signaly su pre takeho jedinca ´necitatelne´ a prejavy submisie su chapane ako slabost PROTIVNIKA.
Kazdy vlastnik takehoto plemena by si mal UVEDOMIT toto specifikum svojho psa a podla toho sa zariadit.
oreganka

Poslaťod zuzupes » 16. Okt 2007, 10:30

oreganka,
mas pravdu o tej bolesti, ja som si tiez nevsima ani necitila ked som oddelovala bijuce sa suky od seba a jedna z nich ma rafla a mala som poriadny kusanec, ale v tom chaose a strachu o psov som si to ani neuvedomovala az ked bolo po vsetkom tak som zistila ze ma akosi priserne boli noha :)
Obrázok užívateľa
zuzupes

Poslaťod jody » 16. Okt 2007, 11:07

"Necítenie" bolesti vo vyhrotenej situácii je spôsobené adrenalínom.
Je naozaj hlúposť nekonečná?
Obrázok užívateľa
jody

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 13:09

ta macka si tu koleduje hahahahaha . moj uz ma 40 takych umnaukanych trofeji . :D :D :D :D
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 13:17

Jaro píše:ta macka si tu koleduje hahahahaha . moj uz ma 40 takych umnaukanych trofeji . :D :D :D :D

to sa teda mas cim chvalit!

a ty ich mas kolko? A kolko zastrelenych psov? :evil:
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 13:19

Jaro píše:ta macka si tu koleduje hahahahaha . moj uz ma 40 takych umnaukanych trofeji.
ako 41. by si mohol skúsiť rysa, skús ho nechať odloženého niekde pri rysom brlohu
DKo

Poslaťod zuzupes » 16. Okt 2007, 13:20

Jaro píše:ta macka si tu koleduje hahahahaha . moj uz ma 40 takych umnaukanych trofeji . :D :D :D :D

a ja sa snazim aby nemala ani jednu! zatial uspesne! :lol: :lol: :lol:
Obrázok užívateľa
zuzupes

Poslaťod Nils » 16. Okt 2007, 13:24

...to neviete,že Jaro sa chystá duriť levy ??! :mrgreen: :mrgreen:

Obrázok užívateľa
Nils

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia