sonča píše:Tak ja som ich videla obidvoch, a môj havino má 1,5 roka a vyzerá presne ako oni, tak kde je vlastne problém. Samozrejme, že ma to v prvom rade zaujímalo, ako ten havino vyzerá, nekúpim si predsa radšej boxera s PP, keď sa mi takí psy nepáčia. Mne je to jedno, že podporujem takýchto chovateľov, havino je zlatý, rozumný, dokonca má za sebou výcvik, ktorý hravo zvládol, povahu má fantastickú, je dôverčivý a kamarátsky, čo mi stačí. Mal mi presne takúto krásu ponúknuť niekto s PP (a verte mi, že som dlho hľadala), ale nič. Ja s ním nepotrebujem sa chodiť pretŕčať na výstavy, a stresovať ho, tak nejaké preukazy pôvodu si môže každý strčiť. Ja nepotrebujem mať na papieri, že môj havino je výstavný kus, ja to vidím vždy, keď sa naňho pozriem. Kamoška si kúpila už dávnejšie boxera s PP, s ktorým mala také zdravotné problémy, že hrôza, aj si chudáčik dosť málo požil. Tak o čom to tu všetci točíte. Odsudzujem ja vás ako malomeštiakov, čo sa idú pokakať s papierového psa? Moja bezpapierová čivavka ich všetkých hravo strčí dovrecka.
tak mne sa sice kolie pacia, ale ked sa ma niekto spyta preco koliu, tak v prvom rade poviem preto lebo je to nekonfliktny pes na ludi a psov, lahko ovladatelny a cvicitelny kedze cele starocia bol slachteny na spolupracu s clovekom, velmi prijemny a priatelsky k svojim ale nevtieravy k cudzim ludom, je energicky a aktivny ked to od neho chce pan, a ked treba lezat a cakat tak lezi a caka, je smostatany ale stale si strazi pana, neuvritelne skromny, nenarocny, verny, je jednoduchy na udrzbu a moze zit vonku aj vnutri, v byte aj na obrovsom ranci, nie je agresivny na zvierata a nelovi, je tak akurat velky, aby sa vzbudil v cloveku respekt, ked ho vidi v zahrade, alebo vnoci v tmavej ulicke, ale natolko lahky ze ho bez problemov zodvihnes do auta autobusu alebo na stol u veterinara a prenesies hodny klus. je nachylny na malo genetickych chorob, co sa tyka dbk, nemavaju vaznejsie problemy (koli svojej stihlej konstrukcii), takisto ani ine, ocne choroby sa pekne eviduju, ja by som si napr. nevysetrene stena nevzala a dnes uz vacsina dobrych chovatelov od nas vysetruje, aj ked to nie je povinne a(moj pes napr. ma vysetrenych vacsinu predkov prvych styroch generacii), jednoducho pre mna idealny pes aj ked sa mi napriklad sialene paci barzoj, zboznujem jazveciky, a paci sa mi vacsina uzasnych polovnych plemien, ja viem ze na nich nemama a teda ich ani mat nebudem, kym nebudu podmienky a niekotre sa jednoducho so mnou povahovo nezhodnu, preto ich bud pekne z dialky s ulubou pozorovat.
ja psa nechodim "pretrcat" na vystavy, idem ho predviesta ukazat ostatnych chovatelom, pozriet si ostatanych psov nazivo, aby som zistila ako vyzeraju nove imorty, ake maju poavhy, ako vyrastli minulorocne stenata, ako nosi chvost moj potencialny kryci pes a hlavne stretnuut sa s uzasnymi ludmi, ktorych tak milujem koli tomu ze oni miluju psov a urobili by pre tych svojich cokolvek, podelit sa s nimi o nove zazitky a o radost z prveho caciba, alebo prveh predvedenia v kruhu vlastneho odchovu a potom spolocnej prechdzky so psami ktore s ahrajua tesia ze jupi, nieco sa deje vystavu, kruh, ludia, kopec vonavych stankov, pokila nestresuje majitel tak ani pre psy to nei je o moc vacsi stras ako je nakup v auparku alebo prechdzka v meste, ej to stres pre ensocializovanych chudacikov co na nich majitelia kaslu a nikdy ich nezaviedli medzi ludi a psov, alebo im ide len o tituly a psov maju ln na chov a nic osobne v tom nie je,a le keby si moja mila navstilivla aspon jednu yvstavu videla by si ze 95 percent ludi je ten prvy typ, je to andherna skusenost, ako s aludia dokazu obetovat psoma ako ime to spolu pekne ladi v kruhu a na agility a sprievodnych akciach.
ty si mala mozno so svojou civavkou prave stastie, ja napr. mam tiez jazveca bez pp, milujem ju, a nikdy by som ju nedala, a je to najzdravsi pes, akeho som kedy videla, k vetovi ideme raz za rok an ockovanie v zivote ani soplik nemala a ja som taka rada ze az ze to takto dopadlo, povahu ma sice trosku zhovadenu, ale to je moja chyba, kedze som v trinastich bola blb a este nic nevedal aj ked som si myslela kolko toho uz viem.
ale mohlo to dopadnut hrozen uz davno nemusela chodit, preto uz psa bez pp nikdy viac (kupit samozrejme) krizencekov z utulkov by som vzala vsetkych keby som mohla, ale tiez si na vsetkych netrufam a nemam podmienky
nuz a tvoja kamoska mala zase na rozdiel od nas dvoch smolu, stava sa a j v dobrych chovoch, ale spravny chovatle podisuje kupnu zmulvu a v takomto pripade vracia peniaze aj ked to psikovy nepomoze ale aspon majitel sa neciti taky podvedeny, a su samozerejme aj tiezchovatelia, ktory chovaju take len aby aby preslo a zvysok am nezaujima vezmue preimernu fenua preimerneho psa a nakryju a toto je na svte, aj v chove s PP sa rozdeluje na chovy kvalitnejsie, menej kvalitne, grcky a potom svetovych chovatelov, no ale to uz je o zaujme cloveka ayb si zistil ku ktorej skupine patri ten jeho vybrany chvatel, aj preto tie vystavy, osobny kontakt je najdolezitejsie a vidis ako sa sprava k svojim psom nazivo a moze s odhadnut teda aj socializaciu steniatka. howg. sory za chyby nechce sa mi to po sebe kontrolovat