tigricka píše:Ahojte,
psíkovi sa dajú PP vystaviť aj dodatočne? Čo som ja kupovala psíka dobermanka (je bez PP), tak mi majitelia tvrdili, že čo má rodičov sú vlastne odpad z psíkov s PP. Že pred 5 rokmi dozadu sa dávali PP len prvým 4 alebo piatim psíkom. Nejako som tú históriu nesledovala či je to pravda. Náš psík bude určený na stráženie, tak tie PP neboli nejako pre mňa podstatné. No teraz, keď sa tu načrtla taká téma, tak sa chcem spýtať, či je to pravda, čo tvrdili majitelia o tých PP rodičov nášho psíka.
bajky predavaca bezpapierakov. niekedy su fakt vynikajuco skomponovane.
ziadne dodatocne PP sa nevystavuju. vies na zaklade coho sa vystavuju PP...? tak aby ti to bolo jasnejsie ako je to u NO
1. otec aj matka musia mat PP
2. musia vykonat skusku z vykonu.
3.musia absolvovat klubovu vystavu s hodnotenim minimalne dobry.
4. musia mat vyhotovene a vyhodnotene RTG- bedrovych aj laktovych klbov
5.musia absolvovat bonitaciu na ktorej musia zvladnut skusku povahovych vlastnosti. - zakrok na figuranta,odolnost voci uderom palicou
6. musia splnat vsetky zdravotne kriteria podla standardu. - nesmu chybat zuby korektna srst,farba oka, a dalsich x- veci
nasledne pri kryti vypisuje majitel krycieho psa kryci list - dvojmo
potvrdzuju na nom spolu s majitelom suky spojenie - dna. na KL su uvedene vsetky informacie o otcovi aj matke a starych rodicoch vratane ich registracnych cisel atd.
nasledne do 5dni zasiela prvu cast majitel krycieho psa na klubovy sekretariat kde sa krytie eviduje a zverejnuje sa v klubovom spravodaji pre kontrolu ostatnych chovatelov
pri narodeni steniat do trovcch dni chovatel oznamuje poradcovi chovu, ten urobi kontrolu vrhu a podpisuje druhu cast krycieho listu. zaroven vystavi ziadanku na TET.cisla ktoru covatel.suky zasiela na klub.klub overuje ziadost s prvym krycim listom a udeli tet cisla.
na zaklade pridelenych cisel poradca chvu-tetovac . robi druhu kontrolu vrhu a po odobreni - otetuje stence podla pridelenych cisel. zaroven potvrdzuje kontrolny listok a podpisuje odporucenie pre vystavenie PP s uvedenymi cislami. toto zasiela chovatel na klub a an zaklade toho dostava spat znovu chovatel vystavene PP. tie potom nasledne odovzda novym majitelom steniat. tuie uz maju zvacsa tri mesiace. ale tetovanie maju od 8tyzdnov.
v tomto procese sa urvite daju urobit podvody. ale kazdy co len trochu sudny clovek sa zgrcia sam zo seba aby mal hladat cesty ako s nejakych inych steniat robil psov z PP.
takze asi tak.vazeni majitelia cistokrvych psov bez PP
chcete psa bez PP - nie je problem. vezmite si krizenca krizencov a majte ho radi kym neumrie. ale nebastardite dedicstvo ludi ktori sa snazia byt -
CHOVATELMI