Akého psíka...???

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod evulkak » 3. Apr 2007, 16:42

Psa s PP kupite len u chovatela. Väčšinou sa zajednávajú dopredu resp. hneď po narodení si prídete vybrať. takýto pes je samozrejme drahší, no viacmenej u dobrého chovateľa máte istotu toho čo kupujete (povaha, čistota plemena, zdravie). Psík je už odčervený, zaočkovaný,otetovaný, s očkovacím preukazom a rodokmenom o pôvode. dostanete ho s dobrými radami, trochou krmiva na ktoré je zvyknutý a možno aj s nejakou hračkou či kusom handry z matkinho hniezda. samozrejme aj cena sa odvíja od toho aký dobrý chovateľ je. Teda nie kvalitatívne skôr od toho akých super výstavných jednincov má a z kého spojenia rodičov krpci vzišli. Väčšinou (a to dúfam že ma teraz chovatelia neukameňujú) im vlastne kúpou psíka pokryjete náklady spojené s výstavami (benzín, strava, výcvik atď). Od chovateľa dostanete aj kúpnu zmluvu. Väčšina z nich v nej píše aj to že ak nebudete schopný sa o psíka postarať môžte resp. maliby ste im ho vrátiť naspäť. (je to fajn lebo taký chovateľ evidentne má záujem o to aby sa jeho psíknedostal do zlých rúk v prípade že to kupcou omrzí resp. ich deti. Aby ich psíkneskončil na ulici z rozmaru rodičov a detí)...

Psa bez PP kúpite od majiteľov priateľov plemena, resp. od majiteľov ktorým sa zadarilo mať mladé a ani nevedeli s kým a kedy alebo v útulku :) . U takéhoto chovateľa nikdy neviete kto bol predok. Akú mal povahu, dedičné chyby, choroby či vady. Ba dokonca ani to nie čo vám z toho vyrastie. To však podľa mňa neuberá na kvalite psa. (niekedy opak je pravdou - niektorý akože chovatelia majú tak prešľachtené psy že umierajú v pomerne nízkom veku na rôzne degeneratívne chyby či choroby)

jediné čo budete potrebovať je - vedieť akého psa vlastne chcete, vybrať si chovateľa. Ísť si štena omrknúť, dohodnúť sa na cene (je to len slovný zvrat.. cenu vám neponížia ani keď im poviete že je z neho bude len rodinný miláčik nie výstavný borec). Vo veku cca 8. týždňov vám ho dajú k odberu a povedia vám čo nasleduje. Kedy a aké očkovanie a kedy odčervenie. Že je dobré do istého veku so psíkom nechodiť medzi iné psy aby sa nenakazil lebo nemá ešte protilátky atĎ.

Ďalej by ste ho mal nahlásiť na miestny úrad kde bývate. Vyrúbia vám daň za psa (v každom meste iná u nás 600sk) Cena sa dá ponížiť keď psík splní základnú poslušnosť a dostane o tom certifikát od vycvikového strediska ktorým sa preukážete na miestnom úrade. Suma sa tak zníži na polovicu. Resp. prihlásite psíka na vašu mamu (ak je na dôchodku) alebo starkú. Dôchodci platia menej. Rovanko menej platíte ak máte psa na dome či je ako služobný pes.
Ja za očkovanie platím cca 400Sk. Mám malého bradáča. takže aj vakcína je menšia :lol: . Dúfam že mi to chovatelia veľkých plemien potvrdia.

Ohľadom pet pasu je to jedno či je psík s pp alebo bez. No predtým ho treba dať očipovať. Ale to až bude väčší a bude mať za sebou všetky očkovania + besnota a vy budete s ním vycestovať do zahraničia.

Uff... spomenula som všetko?
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod evulkak » 3. Apr 2007, 16:57

Ešte ma napadlo toto
Pozor na akože chovateľov ktorý vám predajú čistokrvného psa bez PP a povedia vám že ak budete chcieť papiere tak vám ich zaobstarajú. TO JE BLBOSŤ!. Papierový pes dostane pôvod o plemene od veterinára hneď po narodení. Správny chovateľ vám svojho papierového psa bez PP nikdy nepredá!!!. Žiaľ tí jedinci čo to tvrdia a aj robia... ničia čistokrvnosť plemena (povaha, dedične ochorenia...). Od takého chovateľa psa nekupujte.. resp. dopredu si ujasnite či chcete papierového psa alebo nie. Cesta späť potom už neexistuje. Ak by ste papiere aj od niekoho kúpil..položte si otázku... na čo mi PP od psa je? Veď keď som ho kupoval chcel som psa bez rodokeňa. Zmenilo sa medzitým niečo? Možno tým ušetríte, no podporíte tých čo sa tešia z toho aký super biznis vo falšovaní majú. hatia prácu skutočných chovateľov ktorý starostlivo vyberajú to s kým ich fenku či psa spária aby z toho boli zdravé, krásne a ešte lepšie jedince.
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod Michaela » 3. Apr 2007, 18:33

my mame v utulku cistokrvnu zltu labradorku 3 rocnu - chuda ked prisla nevedela ani vyskocit na cloveka, lebo neznamy majitelia ju prekrmovali a chuda fakt nevladala vyskocit aj trochu behu jej robilo zle, ale uz trosilinku schudla a uz dokaze aj vyskocit. je to velmi mila fenka aj poslucha len ma "malu uchylu" a tou je ze nahana mensie fenky, teda aby som bola presnejsia vacsinou je to krizenka Daffy
Michaela

Poslaťod Dávid_Bodnár » 3. Apr 2007, 19:41

No a este ako je to zo znamkymi??? Su takziez asi spoplatnene...Neviete nahodou akou sumou???
Dávid_Bodnár

Poslaťod InSi » 3. Apr 2007, 20:28

rybicka píše:Insi preco by nemohol mat dovod plznutie, ked chce kratkosrste plemeno? Ved takmer vzdy sa beru do bytu kratkosrste plemena prave kvoli plznutiu. Uz len zalezi ake je to plemeno, ale kratkosrsteho si predsa dobrovolne vyberat moze. Je takych vela psikov a nemyslim, ze ked bude v rozhodovani aj tento dovod, tak by znamenal, ze ho budu mat menej radi.
Inak sa priklanam k ostatnym, rozmyslite si dobre, preco toho psa chcete, lebo deti chcu psika jeden rok a na druhy rok ich omrzi-nie vsetkych samozrejme, ale su to deti. A ak uz mate dospelejsich, tak si najprv s nimi vyjasnite, preco chcu psa a ze to nie je vec, ale zivy tvor, ktory ma svoje potreby a potrebuje vas...

Rybicka, nikomu sa nesnazim ukracat vo svojej volbe,ale dovod kratka srst.....no nesuhlasim. Ako sa potom clovek zachova, ked stena ma obdobie nicenia, cikania, kakania.... Mimochodom kratka srst je na udrzbu urcite Horsia. Su to male ihlicky, ktore sa zabodnu a nechcu von ani vysavacom. Z hladiska srsty si myslim, ze je lepsia dlhsia.
Obrázok užívateľa
InSi

Poslaťod InSi » 3. Apr 2007, 21:47

Ja som bola na tom rovnako, myslím, že ako mnoho iných detí, ale na rozdiel od Teba, InSi, to ja rodičom nikdy nezabudnem a neodpustím :? Mojou túžbou bola Lassie :lol: , čo chápem, že rodičia vyhodnotili ako nie príliš vhodnú voľbu do panelákového bytu, ale keď som neskôr zľavila zo svojich kritérií a stačil by mi akýkoľvek oriešok a doma neprešlo ani to, s tým som sa už nevyrovnala :lol: A dnes, keď som už veľká si to všetko vynahrádzam asi takto http://www.dogservice.sk/fotogaleria/cvicak/photo09.php
http://www.dogservice.sk/fotogaleria/cvicak/photo38.php
http://www.dogservice.sk/fotogaleria/ine/photo15.php
http://www.dogservice.sk/fotogaleria/ine/photo02.php
Ja by som k deťom volila nejakého buldočka, mopsa.[/quote]

Ved o tom pisem, ze clovek, dospely jedinec pokial je mentalne a fyzicky na tom prijatelne a rozhodne sa mat psika, je velmi pravdepodobne, ze sa bude mat psovsky dobre, ten pes Tiez sa teraz realizujem a vyzivam sa v kazdom objave povahy, skumam a vylepsujem si metody cvicenia. Nevyrovna sa tomu ziadna kava v meste, ktoru si radsej beriem na cvicak sebou a tam som do vecera. Mat psa je viac ako len ho vencit trikrat do dna, je to styl zitia. Ale to Ty myslim vnimas podobne, minimalne to chapes.

Maco stranky poznam, dokonca som uvazovala, ze pridem do Lieskovca osobne.
Obrázok užívateľa
InSi

Poslaťod Ayrin » 3. Apr 2007, 22:21

Ja osobne preferujem len dlhosrsté plemená,nakoľko plznu naozaj menej a ich srsť sa dá odstrániť ľahšie.Z čivavky ,ktorú vlastním mám na sebe omnoho viac srsti ako z 2 lhasákov.
lhasakom zdar a psíčkarom tiež;)
http://trihorky-lhasa.websnadno.cz
Obrázok užívateľa
Ayrin

Poslaťod DKo » 4. Apr 2007, 6:52

Dávid_Bodnár píše:Deti nechcu pocut o inom psovi ako je Labrador..
Prešibanci sa asi nechcú veľmi zohýňať, keď budú chcieť psíka pohladkať :) A ako je na tom manželka? Zhodnúť na psovi by ste sa mali všetci.
Typický LR, ktorý by mal poznať len steny vášho bytu by bol skutočne nešťastný, ale veľa LR nie je najšťastnejších ani preto, lebo poznajú iba dvor pri rodinnom dome, prípadne záhradu. LR má rád zmeny v priestore a miluje toho, kto mu ich dopraje a vyťaží ho nielen fyzicky, ale aj duševne. Potom mu je jedno kde môže driemať, najradšej v blízkosti spomínaného šéfa.
Ale nie je LR ako LR, ktorý vďaka svojej popularite sa stal obeťou psieho kšeftu a v súčastnosti sa dosť často medzi nimi vyskytujú povahové xxxxx a je jedno či sú s papierami alebo bez. Výhodou pre tých, ktorí vedia čo chcú a nelení sa im čo to si pozisťovať, je že LR je pomerne rozšírený a je z čoho vyberať. Spomedzi LR sa regrúruje nemalé percento vodiacich a asistenčných psov, u ktorých sa prihliada hlavne na povahu a zdravie.
Dávid, ak chceš zo psa mať slušného spoločníka nemusíš s ním tráviť dlhé hodiny na kynologickom cvičáku, ale musíš ho vychovať. Aj tu platí "ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko", ale veľa ľudí to podceňuje, zvlášť tí, ktorí uprednosťujú veľkosti psov, na ktoré stačí flexi vodidlo.

Dávid_Bodnár píše:No a este ako je to zo znamkymi??? Su takziez asi spoplatnene...Neviete nahodou akou sumou???
Ak myslíš evidenčnú známku podľa zákona 282/02, tak prvá by mala byť zdarma a platiť by sa malo až za náhradnú okolo 100 Sk, pozri §3 Evidencia psov.
DKo

Poslaťod Nils » 4. Apr 2007, 7:57

anet píše:
Nils píše:
anet píše:Nepisete vek deti ale ja osobne odporucam napr. kavaliera, jazvecika radsej dlhosrsteho, seltiu.
Myslim ze ludia maju mylnu predstavu o udrzbe hladkosrstych plemien. Strasne plznu, tie drobne ihlicky sa napichaju vsade. No, ale kto nemal hladkosrste plemeno i tak neuveri.

Myslím, že kto má/mal hladkosrsté plemeno tak takúto zjednodušenú, zovšeobecnenú kravinu nenapíše. Mal som a mám aj krátkosrsté plemeno a mal som aj dlhosrsté. Neporovnateľný rozdiel... :!:

Neporovnatelny rozdie v com?
Ze ked sa mi doma otrasie hladkosrsty pes, tak lieta srst a lepi sa na vsetko na telku, na nabytok, zapadne do skar plavajucej podlahy, napicha sa do kobercov, neda sa to povysavat, je to prilepene na obleceni, skratka chlpy su vsade.
A ze z dlhosrsteho psa mi vypadnu chlpy ktore hravo zodvihnem, pretriem koberec handrickou a chlpy su prec.
Alebo ze vidim rozdiel medzi tym ze napr.takeho kavalierika strcim do umyvadla a osprchujem par chlpov "podvozku".
Aj takeho JRT musis strcit do umyvadla a osprchovat mu "podvozok".
Ja teda neviem upratujem denne, a laby sprchujem rovnako hladkosrstemu ako aj dlhosrstemu.
Neviem Nils, v com je ta napisana kravina :?:

Anet, nechcel som ťa uraziť.
1. ak mám psa v byte - nebudem si pridávať robotu s tým, že odstarňujem chlpy z kobercov - t.j. - zadovážim si plávajúce podlahy, dlažbu - každý majiteľ psa ich ocení nielen so spomínaných dôvodov(určite vieš o čom hovorím)
2. s tým otriasaním - ak pravidelne prekefuješ a jelenicou dohladíš srsť - určite nebude množstvo "pichliačov" lietať po byte...
3. s vysávaním dlhých vs. krátkych chlpov - treba to rozpisovať ??

Myslím, že v každej knižke o psoch je kapitola "pred tým, než si zadovážite psa" - a je tam napísané čosi o úpravách bytu pred prijatím 4nohej potvorky - ja doma perzské koberce nemám - u mňa vyhral pes, aj keď chápem - koľko ľudí - toľko chutí. Určite však nemienim za psom lietať s metličkou a lopatkou či vyťahovať dlhé chlpy z kobercov či gauča. A to nehovorím o výmene podsady... :idea:
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod DKo » 4. Apr 2007, 8:12

Nils píše:nemienim za psom lietať s metličkou a lopatkou či vyťahovať dlhé chlpy z kobercov či gauča. A to nehovorím o výmene podsady... :idea:
Nils, dlhý krycí chlp zotrieš napr. vlhkou dlaňou, tzn. jedným šmahom aj viac, ale krátky musíš vyťahovať nechami. A podsada sa tiež nenapichá a stačí ju zotrieť. Osobne si myslím, že ten, komu vadí nejaký ten psí chlp na odeve, v domácnosti alebo v aute a je úplne jedno či centimetrový alebo decimetrový, by na psa mal radšej zabudnúť (aj na naháča).

Jedna osobná: aký rezeň máš najradšej?
DKo

Poslaťod Nils » 4. Apr 2007, 8:25

DKo píše:
Nils píše:nemienim za psom lietať s metličkou a lopatkou či vyťahovať dlhé chlpy z kobercov či gauča. A to nehovorím o výmene podsady... :idea:
Nils, dlhý krycí chlp zotrieš napr. vlhkou dlaňou, tzn. jedným šmahom viac, ale krátky musíš vyťahovať nechami. A podsada sa tiež nenapichá a stačí ju zotrieť. Osobne si myslím, že ten, komu vadí nejaký ten psí chlp na odeve, v domácnosti alebo v aute a je úplne jedno či centimetrový alebo decimetrový, by na psa mal radšej zabudnúť (aj na naháča).

Jedna osobná: aký rezeň máš najradšej?

1. vlhkými dlaňami psa neutieram, používam vlhkú frte handričku :) a ver aj u predchádzajúceho NB a teraz u APBT to funguje skvele, "kupodivu" u NO to nefungovalo...
2. podsady a dlhej krycej srsti som sa z nohavíc, či bundy naodstarňoval viac než dosť - a to sa pri kontaktnom výcviku tej srsti neičo nachytá - ale tebe o to nemusím vysvetľovať
3. s tým či to niekomu vadí alebo nie plne súhlasím - ale tie kratšie menej vidieť :lol:

ad osobná: ľudia dávajú väčšinou prednosť veľkým rezňom, ja uprednostňujem skôr obrovské...

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Ivka » 4. Apr 2007, 8:42

noo, kratke chlpy a este k tomu biele vidiet uplne vsadeeeeeeeeeeeeeeee :)
Ivka

Poslaťod Nils » 4. Apr 2007, 8:52

Ivka píše:noo, kratke chlpy a este k tomu biele vidiet uplne vsadeeeeeeeeeeeeeeee :)

Fakt?? Potom by si sa mala viac starť o pravidelnú údržbu svojho psa...a tiež treba občas upratať... :roll:

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod evulkak » 4. Apr 2007, 8:57

Dávid:
známku ti vydá obecný resp. obvodný úrad po zaplatení dane za psa.
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod DKo » 4. Apr 2007, 9:03

Nils píše:vlhkými dlaňami psa neutieram
myslel som chlpy mimo psa
podsady a dlhej krycej srsti som sa z nohavíc, či bundy naodstarňoval viac než dosť
aspoň si nemal problém poznať svoje veci medzi vecami podobnými patriacim ľuďom bez psov
tie kratšie menej vidieť
sú ľudia, ktorí pre blchu nevidia slona
Naposledy upravil DKo dňa 4. Apr 2007, 9:13, celkovo upravené 1
DKo

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia