Psa s PP kupite len u chovatela. Väčšinou sa zajednávajú dopredu resp. hneď po narodení si prídete vybrať. takýto pes je samozrejme drahší, no viacmenej u dobrého chovateľa máte istotu toho čo kupujete (povaha, čistota plemena, zdravie). Psík je už odčervený, zaočkovaný,otetovaný, s očkovacím preukazom a rodokmenom o pôvode. dostanete ho s dobrými radami, trochou krmiva na ktoré je zvyknutý a možno aj s nejakou hračkou či kusom handry z matkinho hniezda. samozrejme aj cena sa odvíja od toho aký dobrý chovateľ je. Teda nie kvalitatívne skôr od toho akých super výstavných jednincov má a z kého spojenia rodičov krpci vzišli. Väčšinou (a to dúfam že ma teraz chovatelia neukameňujú) im vlastne kúpou psíka pokryjete náklady spojené s výstavami (benzín, strava, výcvik atď). Od chovateľa dostanete aj kúpnu zmluvu. Väčšina z nich v nej píše aj to že ak nebudete schopný sa o psíka postarať môžte resp. maliby ste im ho vrátiť naspäť. (je to fajn lebo taký chovateľ evidentne má záujem o to aby sa jeho psíknedostal do zlých rúk v prípade že to kupcou omrzí resp. ich deti. Aby ich psíkneskončil na ulici z rozmaru rodičov a detí)...
Psa bez PP kúpite od majiteľov priateľov plemena, resp. od majiteľov ktorým sa zadarilo mať mladé a ani nevedeli s kým a kedy alebo v útulku . U takéhoto chovateľa nikdy neviete kto bol predok. Akú mal povahu, dedičné chyby, choroby či vady. Ba dokonca ani to nie čo vám z toho vyrastie. To však podľa mňa neuberá na kvalite psa. (niekedy opak je pravdou - niektorý akože chovatelia majú tak prešľachtené psy že umierajú v pomerne nízkom veku na rôzne degeneratívne chyby či choroby)
jediné čo budete potrebovať je - vedieť akého psa vlastne chcete, vybrať si chovateľa. Ísť si štena omrknúť, dohodnúť sa na cene (je to len slovný zvrat.. cenu vám neponížia ani keď im poviete že je z neho bude len rodinný miláčik nie výstavný borec). Vo veku cca 8. týždňov vám ho dajú k odberu a povedia vám čo nasleduje. Kedy a aké očkovanie a kedy odčervenie. Že je dobré do istého veku so psíkom nechodiť medzi iné psy aby sa nenakazil lebo nemá ešte protilátky atĎ.
Ďalej by ste ho mal nahlásiť na miestny úrad kde bývate. Vyrúbia vám daň za psa (v každom meste iná u nás 600sk) Cena sa dá ponížiť keď psík splní základnú poslušnosť a dostane o tom certifikát od vycvikového strediska ktorým sa preukážete na miestnom úrade. Suma sa tak zníži na polovicu. Resp. prihlásite psíka na vašu mamu (ak je na dôchodku) alebo starkú. Dôchodci platia menej. Rovanko menej platíte ak máte psa na dome či je ako služobný pes.
Ja za očkovanie platím cca 400Sk. Mám malého bradáča. takže aj vakcína je menšia . Dúfam že mi to chovatelia veľkých plemien potvrdia.
Ohľadom pet pasu je to jedno či je psík s pp alebo bez. No predtým ho treba dať očipovať. Ale to až bude väčší a bude mať za sebou všetky očkovania + besnota a vy budete s ním vycestovať do zahraničia.
Uff... spomenula som všetko?