výcvik psov

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

výcvik psov

Poslaťod jarka » 29. Jan 2007, 19:41

Ahojte, nemôžete mi odporučiť nejaký cvičák v Bratislave za primeranú cenu? Máme 9 mesačné šteňa, zatiaľ sme zvládali jeho výcvik a celkom úspešne, ale pred týždňom nám začal utekať a nevieme ho k sebe privolať. Utečie dosť ďaleko a nechce sa vrátiť. Je to kríženec dalmatínca a ešte niečoho, vraj to bude niečo"stavačoidné"- slová veterinára. Je s ním teraz problém, lebo keď utečie, tak zabudne aj to, že po ceste nesmie a behá hore-dolu. Bojíme sa!
Obrázok užívateľa
jarka

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 10:31

Jarka, no 9mesačné šteňa práve prichádza do puberty, takže si stavia hlavu ako môže. Je to nebezpečné. Ak ste doteraz zvládli jeho výcvik, tak ho v ňom len upevňovať a odporúčala by som ho teraz nejaký čas nepúšťať na volno.
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod dexter13 » 30. Jan 2007, 10:42

Tento problem spolahlivo riesi 10m stopovacka, kt. taha za sebou, ak ma tendenciu utiect pristupis a pritiahnes si ho k nohe, tak sa psik nauci poslusnosti, je to bezna praktika pouzivana viacerymi cvicitelmi. Ked ako tak poslucha a neuteka ani na stopovacke, vyskus, ci neutece bez nej, ak hey vratis sa spat. :wink:
Obrázok užívateľa
dexter13

Poslaťod sylva » 30. Jan 2007, 12:31

Stopovačka je bežná praktika na zakrývanie problému. Je to iba taká imitácia riešenia. Na stopovačke sa psík rozhodne poslušnosti nenaučí, iba ak si upevní predpoklad, že na stopovačke má smolu a preto si bude chcieť chvíle bez nej užiť za každú cenu. A odkladať výcvik poslušnosti do 9teho mesiaca a ešte pri takejto kombinácii plemenien, no, nič moc :? Cvičákov máš v Blave neúrekom, hoď si to do vyhľadávača a môžeš vyberať a preberať.
sylva

Poslaťod dexter13 » 30. Jan 2007, 13:18

A ako to prosim ta Sylva ucia na cvicaku, hm? :lol: Neviem, ci si myslis, ze cvicak je zazracna komorka odkial ti pes vylezie "upeceny". Cvicak ano, ale len v pritomnosti majitela, nakolko viem jake "super" praktiky sa na niektorych /cest vynimkam/ pouzivaju.

S tou stopovackou sa to naucil moj aj bratov pes, neviem preco by iny mal byt vynimkou a okrem toho odporucia ti to aj cvicitelia. Ale ak myslis, ze mas lespi sposob navrhni.
Obrázok užívateľa
dexter13

Poslaťod sylva » 30. Jan 2007, 13:27

Pozývam Ťa na našu výcvikovú hodinu a uvidíš, ako sa to učí na cvičáku. 8) Rozhodne nie na stopovačke. Privolanie učíme v teréne, v reálnych situáciách. Jo, inak taký obesený pes na stopovačke, ktorá sa mu niekde zachytí, to je tiež príma vec :roll:
sylva

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 13:45

sylva, myslím, že som nikde nevidela napísané, že ho v 9.mesiaci len začali cvičiť, ale že výcvik zvládli, len teraz im začal utekať. ČO môže byť aj tvrdohlavosťou pubertiaka...a ešte otázočka, keď cvičíte psov v realnych situáciach bez stopovačky, ako sa ti darí potom privolať psa, ktorý ti zdrhne niekam do prčic? Tomu by som velmi rada rozumela. Ja som tiež môjho psa učila aj so stopovačkou aj bez nej. Stopovačka mi bola dobrá, keď som mala extra rýchly reflex a stihla som ju prišliapnuť skôr, než sa naplno rozbehol, ale bez stopovačky som ho neprilákala ani na pamlsok, keď si našiel lepšiu obeť. Trvalo to celú jeho pubertu. Potom sa zkludnil a teraz čo viem, tak sa zkludnil, ide na volno v blízkosti pána. Len keď ho niečo zaujme tak sa vylieta, alebo s druhým psom, ale vždy sa vráti a zasa ide kludne na volno pri nohe.
A prečo by sa mal napr. obesiť, keby bol na rovnej lúke, alebo velkom poli, kde nič nie je??? :roll:
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod sylva » 30. Jan 2007, 13:58

Keď teraz uteká, pravdepodobne tú výchovú nezvládli. Isto to je v tomto veku pubertou, v puberte sa úroveň poslušnosti znižuje, práve preto je fajn, keď už pred pubertou je poslušnosť dobre zvládnutá. Stopovačka je tiež spôsob, ale treba ju vedieť správne použiť. Väčšina našich klientov si stopovačkou privolanie pokazila. Ako som povedala, pes nie je blbec a vie, kedy je pripnutý, podľa toho sa aj zariadi. A ako sa nám darí privolať psa, ktorý zdrhol niekam do prčic? Jednoducho, stačí si dávať pozor, aby sme sa do podobnej situácie nedostali. Za tie roky nám žiaden pes nikam do prčic nezdrhol. :lol:
sylva

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 14:08

NO fajn, vám možno nie, ale keď chce niekto sám podla tvojej rady bez stopovačky naučiť psa privolať k sebe a doteraz vždy prišiel a až teraz začal utekať a zdrhne mu, čo má robiť? Nejde o to, že vám sa to nestalo, ale tak mi teda poraď ako cvičitelka, čo majú robiť ludia, ktorým sa to stať môže každý deň, keď sa pes dostane do veku, kedy si začne stavať hlavu. Môže ma poslúchať na slovo a príde jeden deň, keď začne utekať. A napr. aj u vás, vám nikdy neutiekol žiaden pes, ale môže sa stať, že niekto príde od vás z cvičiska-ako už vycvičený a ten pes utečie...z akéhokolvek dôvodu... Tak čo radíš, robiť?
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod sylva » 30. Jan 2007, 14:16

Ako výcvikár Ti môžem poradiť len jedno, cez fórum na diaľku sa pes naozaj cvičí velice ťažko. Povedala by som, že také niečo je nemožné. Keby to šlo, nemali by sme z čoho žiť, lebo každý by si vycvičil psa podľa knižky :wink:
sylva

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 14:18

sylva, lenže nie každý cvičí psa na cvičáku. A hlavne nie všade sú cvičáky....tak som chcela vedieť nejakú radu, ako to naučiť psa bez toho, aby majitel musel chodiť na cvičák, aký k tomu máš ako cvičitel trik?
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod sylva » 30. Jan 2007, 14:32

Bez toho, aby chodil človek na cvičák to ide tak, že si zaplatí výcvikára, ktorý bude dochádzať ku klientovi domov :lol: A teraz vážne, trik mám na to taký, že robím všetko preto, aby som podobnej situácii predišla. Šteňa učím privolaniu od prvého dňa, ako sa mi dostane do ruky, pochvaly a tresty treba správne načasovať, treba byť dostatočne razantný a hlavne dôsledný. Naozaj nič konkrétnejšie sa takto povedať nedá. Neverila by si, ako rôzne si ľudia vedia vysvetliť rady "po telefóne" a koľko chýb vedia narobiť pri vykonaní úplne jasne vysvetleného cviku.
sylva

Poslaťod Jaro » 30. Jan 2007, 14:33

rybicka , najjednoduchsia vec je zacat privolanie ucit od co najskorsieho veku akonahle psik zacne vnimat svoje meno . a spojit privolanie z pozitivnou vecou ( pamlsok , chvalenie a pod ) potom uz len pilovat a cvicit a preplavat pubertou bez ujmy. Pokial pes nema privolanie akoby nic nevedel hoci moze vediet aj recitovat hviezdoslava . a sablona ako taka neexistuje pretoze kazdy pes je individualita tak ako ludia . :wink:
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod sylva » 30. Jan 2007, 14:36

Jééé, nazdar, Ty žiješ? :twisted: Veru, tiež budeme musieť toho nášho Hviezdoslava oprášiť, nejakí sme po tých štencoch rozhodení. :?
sylva

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 14:44

No práve, je to individualita a keď máš poslušnosť naozaj zmáknutú a on si jednoho dňa zmyslí, že napr. vidí letieť vranu, alebo niečo iné, alebo bežať akékolvek zviera, tak sa za ním pustí a máš smolu...potom sa ukludní a vráti sa....potrestať ho nemôžeš, lebo si to spojí s tým, že ho trestáš za to, že sa vrátil.... Ako hovorím, mala som bígla, do určitého veku nemal absolutne žiadny problém na privolanie, potom som nemala šancu, ak sa rozbehol za zajacom, alebo nejakým vtákom, bol uplne"hluchý". raz sa mi stalo, že ho nebolo 1/2 hodiny a potom mi v papuli priniesol kus zajačej kože, asi ju niekde vyhrabal. Vyzeralo to, ako z ocasu. Priniesol a sadol si. Keď som mu povedala pusti, tak to pustil na zem. Keby bol polovnícky vedený, tak urobil presne čo mal, až na to, že nie je, ale aj tak sa tváril velmi hrdo. Vždy sa vrátil, len potreboval tolko behu, ktorý ja by som s ním nikdy nezvládla. Za 1/2 hodiny sa vybehal do sýtosti a potom sa vrátil a bol pokojný pri mne. Dá sa povedať, že utekal, ale dá sa to povedať aj tak, že sa len potreboval vybehať, až sa vybehal, sa vrátil a bol klud...
Obrázok užívateľa
rybicka

Ďalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia