Vsetkym zelam pekny den (a aj tym, ktori ked vidia temu YORK, prevratia bielka ).
Viem, ze v tomto fore sa o nich uz popisalo hodne, ale rovnako viem i to, ze mnohe veci su uz starsieho data a povedzme si na rovinu, hrdych majitelov tychto malych zivych striebier stale pribuda...no a im zas pribudaju rozlicne situacie, ktore su pre nich momentalne neriesitelne, nove a potrebuju poradit ci len jednoducho precitat si, ze je viac tych, ktori sa boria s tym istym...
A prave pre nich tuto temu opat otvaram...(Anitram, Zuzu atd. ak Vas to znervoznuje, pokojne necitajte )
Takze hor sa do toho. Najprv by som Vam chcela predstavit nasho maleho certa - narodil sa 18. sept. 2006 vo Velkom Krtisi v jednej prijemnej rodinke, z coho zakonite vyplyva jeho spokojnost a sibalske iskricky v ockach. Kedze toto bolo prve, co sme si unho vsimli, nasim prvoradym cielom bolo (i je), aby to tak zostalo navzdy...zatial sa nam to dari. Mimochodom nazvali sme ho MATES.
No...co dalej? Napriklad STRAVA.
Vsade - vratane prilozenych letakov ku granulkam je to tak uzasne "zrozumitelne" popisane, ze strach...musim povedat, ze by som aj teraz uvitala, keby mi niekto skuseny "lopatisticky" povedal, kolko take 4mes. steniatko ma sporiadat na jednu davku povedzme granuliek...(v polievkovych lyzickach)...
Moja skusenost je taka, ze nas maly cert by zjedol aj cely svet ak by sa dalo. Krmim ho granulkami Royal Canin, ale planujem presedlat na Hills-ku. Uvitam nejake postrehy ohladom kvality granuliek...
Dalej, vecna tema - CISTOTNOST
No, ak som uz nevyskusala naozaj vsetko a nezosedivela z toho, co nas Matesik prevadza, tak uz sa mi naozaj nemoze stat nic. Na noviny sa vycika a vykaka len omylom a to sa vzdy velmi tesim, ze snad uz dostava rozum...figu borovu... On ho uz ma, velmi dobre vie, kde ma svoju "toaletu", pretoze, ked sposobi mlacku, okamzite sklopi usi a taha noviny na inkriminovane miesto...Nezabera krik, noviny, odmena - nic... a tak mi zostava len dufat, ze s tym jedneho pekneho dna "sekne".
Co sa tyka vencenia, sem-tam sa mu podari.
Privykanie si na OBOJOK a VODITKO
Tak to sa musim pochvalit , bolo to bez problemov..pri obojku sa trosku zdrahal, ale teraz mu ho staci uz ukazat a tesi sa, lebo vie, ze ideme behat. Rovnako voditko...mame flexi a naucil sa behom dvoch prechadzok. Sem-tam sa este pojeduje, ale odputavame pozornost tym, ze si vezme do papulky kusok drievka a potom si uz hrdo vykracuje obleceny v zltom svetriku ako keby niesol cely svet...uzasny pohlad.. Vonku chodi velmi rad a taktiez velmi rad si zalieta spolu so svojimi dvoma kamoskami, (1/2 rocna Yorkina a 1 rocna Cavalierka) a tiez s 1/2 rocnym TOY pudlikom. Tato zima je zatial mierna, ale zaroven uprsana, takze sa zakonite musime dostat k teme:
KUPANIE
Niektori tvrdia, ze sa nema casto atd., ale ak nechcem, aby opadavalo z neho blato, predsa len...kupe sa skratka takmer kazde 2tyzdne a div sa svete - velmi rad... Pouzivam detsky sampon s kondicionerom a nevsimla som si, ze by to jeho "porastu" nejako ublizovalo...Mimochodom, nechcem z necho vystavneho sampiona a tak nikdy nebude mat vrkociky a dlhe "vlasy". (Ak sa niekto, kto docital az potialto pyta, ze naco nam bol York, ktory sa chova prave pre jeho peknu dlhu "srst", moja odpoved znie: Na to... Lebo - hlupa otazka, hlupa odpoved...Ci chovat Yorka sa neoplati uz len preto, ze je to velmi mile, temperamentne zvieratko, ktore musi mat napriklad pre jeho pohlad jednoducho kazdy rad? (a najde sa toho ovela viac)
STRIHANIE a CESANIE
No deeeeeeeesssss....cesanie nema rad.., ale pretrpi... a strihanie? Keby ste videli ako sme mu vystrihavali chlpky okolo zadocku, urcite by sme vyhrali cenu v Natocte to prosim...) Navela sa nam to nejako podarilo, ale moj nazor je, ze ak s nim pojdeme do salonu, predtym musi zjest latku urcenu psikom, ktori cestuju lietadlom a spia v prepravke v uloznom priestore lietadla... Inak to bude stres pre kadernicku i nasho Matesika...nehovoriac o nas...
Mimochodom, kedy by sa mal realizovat prvy zostrih? Alebo podla potreby? Nas chlpac sa uz zacina napadne podobat na steniatko slovenskeho cuvaca...
STAVANIE USIEK a DVIHANIE NOZICKY
Tak, to prve...nemal s tym najmensi problem a jedneho pekneho rana, (nemal este 3mes ich mal hore)..Boli sme rozhodnuti, ze ak sa mu nepostavia samovolne, nebudeme ho "trapit" podlepovanim..a hla...stalo sa a tak nerobi hanbu rase YORKOV a je, ako ma byt...
A druhe? Kdeze, iba ak chce poskrabkat..., ale myslim, ze na to ma este cas...
V akom "psiom" veku sa mam pripravit na pripadne ocikavanie nabytku? (co samozrejme hned planujem zarazit:) )
A dnesok ukoncime SPANKOM
No kdeze...kosik... iba cez den...v noci sa dozaduje postele, ale to velmi nepodporujem...ibaze...skuste zabranit tomuto certovi pocas noci vyliezt z kosika a nebadane vyskocit na postel...Urobi to tak rafinovane, ze az po dlhsom case zistim, ze je tam...Okamzite nasleduje prekladka do jeho pelieska...a tak to ide niekolkokrat...Mna to uz moc nebavi, ale on si stale este mysli, ze sa mu to oplati... Podotykam, ze kosik mu stale prenasam do izby, kde spime, spociatku kvoli tomu, aby si zvykol, potom, aby mu nebola zima a teraz...? Myslim, ze je cas ho zvykat na to, ze musi byt tam, kde pocas dna...lenze...je to tazke zrealizovat...no...je nam jasne, ze nas - (ani jeho, ani mna) to neminie...
A dostali sme sa uz k zaveru dnesneho pisania...budem velmi rada ak budete reagovat svojimi pripomienkami, skusenostami...ci len popisanim svojich radosti ci nebodaj starosti s Vasimi milacikmi...verim, ze to uvitaju mnohi z nas...
M.
[/u]