A zasa YORK :))

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

A zasa YORK :))

Poslaťod mixaela » 14. Jan 2007, 18:29

Vsetkym zelam pekny den (a aj tym, ktori ked vidia temu YORK, prevratia bielka :lol: ).
Viem, ze v tomto fore sa o nich uz popisalo hodne, ale rovnako viem i to, ze mnohe veci su uz starsieho data a povedzme si na rovinu, hrdych majitelov tychto malych zivych striebier stale pribuda...no a im zas pribudaju rozlicne situacie, ktore su pre nich momentalne neriesitelne, nove a potrebuju poradit ci len jednoducho precitat si, ze je viac tych, ktori sa boria s tym istym...
A prave pre nich tuto temu opat otvaram...(Anitram, Zuzu atd. ak Vas to znervoznuje, pokojne necitajte :D )
Takze hor sa do toho. Najprv by som Vam chcela predstavit nasho maleho certa - narodil sa 18. sept. 2006 vo Velkom Krtisi v jednej prijemnej rodinke, z coho zakonite vyplyva jeho spokojnost a sibalske iskricky v ockach. Kedze toto bolo prve, co sme si unho vsimli, nasim prvoradym cielom bolo (i je), aby to tak zostalo navzdy...zatial sa nam to dari. Mimochodom nazvali sme ho MATES.

No...co dalej? Napriklad STRAVA.
Vsade - vratane prilozenych letakov ku granulkam je to tak uzasne "zrozumitelne" popisane, ze strach...musim povedat, ze by som aj teraz uvitala, keby mi niekto skuseny "lopatisticky" povedal, kolko take 4mes. steniatko ma sporiadat na jednu davku povedzme granuliek...(v polievkovych lyzickach)...
Moja skusenost je taka, ze nas maly cert by zjedol aj cely svet ak by sa dalo. Krmim ho granulkami Royal Canin, ale planujem presedlat na Hills-ku. Uvitam nejake postrehy ohladom kvality granuliek...

Dalej, vecna tema - CISTOTNOST
No, ak som uz nevyskusala naozaj vsetko a nezosedivela z toho, co nas Matesik prevadza, tak uz sa mi naozaj nemoze stat nic. Na noviny sa vycika a vykaka len omylom a to sa vzdy velmi tesim, ze snad uz dostava rozum...figu borovu... :) On ho uz ma, velmi dobre vie, kde ma svoju "toaletu", pretoze, ked sposobi mlacku, okamzite sklopi usi a taha noviny na inkriminovane miesto...Nezabera krik, noviny, odmena - nic...:) a tak mi zostava len dufat, ze s tym jedneho pekneho dna "sekne".
Co sa tyka vencenia, sem-tam sa mu podari.

Privykanie si na OBOJOK a VODITKO
Tak to sa musim pochvalit :), bolo to bez problemov..pri obojku sa trosku zdrahal, ale teraz mu ho staci uz ukazat a tesi sa, lebo vie, ze ideme behat. Rovnako voditko...mame flexi a naucil sa behom dvoch prechadzok. Sem-tam sa este pojeduje, ale odputavame pozornost tym, ze si vezme do papulky kusok drievka a potom si uz hrdo vykracuje obleceny v zltom svetriku ako keby niesol cely svet...uzasny pohlad..:) Vonku chodi velmi rad a taktiez velmi rad si zalieta spolu so svojimi dvoma kamoskami, (1/2 rocna Yorkina a 1 rocna Cavalierka) a tiez s 1/2 rocnym TOY pudlikom. Tato zima je zatial mierna, ale zaroven uprsana, takze sa zakonite musime dostat k teme:

KUPANIE
Niektori tvrdia, ze sa nema casto atd., ale ak nechcem, aby opadavalo z neho blato, predsa len...kupe sa skratka takmer kazde 2tyzdne a div sa svete - velmi rad...:) Pouzivam detsky sampon s kondicionerom a nevsimla som si, ze by to jeho "porastu" nejako ublizovalo...Mimochodom, nechcem z necho vystavneho sampiona a tak nikdy nebude mat vrkociky a dlhe "vlasy". (Ak sa niekto, kto docital az potialto pyta, ze naco nam bol York, ktory sa chova prave pre jeho peknu dlhu "srst", moja odpoved znie: Na to...:) Lebo - hlupa otazka, hlupa odpoved...Ci chovat Yorka sa neoplati uz len preto, ze je to velmi mile, temperamentne zvieratko, ktore musi mat napriklad pre jeho pohlad jednoducho kazdy rad? (a najde sa toho ovela viac)

STRIHANIE a CESANIE
No deeeeeeeesssss....cesanie nema rad.., ale pretrpi...:) a strihanie? Keby ste videli ako sme mu vystrihavali chlpky okolo zadocku, urcite by sme vyhrali cenu v Natocte to prosim...:)) Navela sa nam to nejako podarilo, ale moj nazor je, ze ak s nim pojdeme do salonu, predtym musi zjest latku urcenu psikom, ktori cestuju lietadlom a spia v prepravke v uloznom priestore lietadla...:) Inak to bude stres pre kadernicku i nasho Matesika...nehovoriac o nas...:)
Mimochodom, kedy by sa mal realizovat prvy zostrih? Alebo podla potreby? Nas chlpac sa uz zacina napadne podobat na steniatko slovenskeho cuvaca...:)

STAVANIE USIEK a DVIHANIE NOZICKY
Tak, to prve...nemal s tym najmensi problem a jedneho pekneho rana, (nemal este 3mes ich mal hore)..Boli sme rozhodnuti, ze ak sa mu nepostavia samovolne, nebudeme ho "trapit" podlepovanim..a hla...stalo sa a tak nerobi hanbu rase YORKOV a je, ako ma byt... :D
A druhe? Kdeze, iba ak chce poskrabkat...:), ale myslim, ze na to ma este cas...
V akom "psiom" veku sa mam pripravit na pripadne ocikavanie nabytku? (co samozrejme hned planujem zarazit:) )

A dnesok ukoncime SPANKOM
No kdeze...kosik...:) iba cez den...v noci sa dozaduje postele, ale to velmi nepodporujem...ibaze...skuste zabranit tomuto certovi pocas noci vyliezt z kosika a nebadane vyskocit na postel...Urobi to tak rafinovane, ze az po dlhsom case zistim, ze je tam...Okamzite nasleduje prekladka do jeho pelieska...a tak to ide niekolkokrat...Mna to uz moc nebavi, ale on si stale este mysli, ze sa mu to oplati...:) Podotykam, ze kosik mu stale prenasam do izby, kde spime, spociatku kvoli tomu, aby si zvykol, potom, aby mu nebola zima a teraz...? Myslim, ze je cas ho zvykat na to, ze musi byt tam, kde pocas dna...lenze...je to tazke zrealizovat...no...je nam jasne, ze nas - (ani jeho, ani mna) to neminie...

A dostali sme sa uz k zaveru dnesneho pisania...budem velmi rada ak budete reagovat svojimi pripomienkami, skusenostami...ci len popisanim svojich radosti ci nebodaj starosti s Vasimi milacikmi...verim, ze to uvitaju mnohi z nas...

M.

[/u]
mixaela

Poslaťod Jurkovicova Nada » 16. Jan 2007, 14:09

Ahojky, velmi ma po dusi pohladil Tvoj list, vidno, ze svojho yorkiho naozaj zboznujes, presne tak ako ja:-))) Nas maly sa vola Danny a ma 10 mesiacov. Ochocenu ma uz celu rodinu. Mam pocit , ze u tychto diablikov ide vsetko nejako pomalsie. Nas Danny cikol na povel od 4 mesiacoch , vonku aj 6x za den a okrem toho doma este 5x a kde sa mu zachcelo a naozaj asi pred 2 mesiacmi akoby utal a potrebu si robi vonku. Von chodi tak 3x denne a este raz neskoro v noci. Nozicku zacal dvihat asi pred 2 tyzdnami a ocikava teraz kazdu travicku ale vencenie s nim je teraz krute lebo asi sa mu zacali pacit vsetky pachy / my tomu vravime, ze cita noviny/ a tak nas Danny beha stale dookola a 5x sa vrati na to iste miesto a stale cita a cita...tie pachy:-)))
Tak asi tolko a vela zdaru s tam vencenim , minule som tu citala, ze zatial sa naucil kazdy psik robit potrebu vonku a veru ten pisatel mal pravdu.
Jurkovicova Nada

pre Nadu

Poslaťod mixaela » 16. Jan 2007, 18:01

Prijemny den,

no super, o jedneho Matesovi podobneho diablika viac... :D

Takze, si mi vlastne potvrdila, ze psik musi jednoducho dozriet, aby zacal cikat tam, kde ma. Najma ked viem, ze on velmi dobre to miesto v byte pozna.

Chcela som este povedat, vcera zrejme zistil, ze aj von sa to robi a vycikal sa dokonca 2x a ked aj urobil kopku, zasli sme do chovatelskych a kupili mu pomarancovu gumenu kost za odmenu :lol:. Takze teraz uz nenosi v papulke drievko, ale svoju novu farebnu nadheru...

Ako je sfarbeny Tvoj psik? Ten nas ma tmavsiu farbu na chrbatiku, nebude teda uplne bledy, co mne osobne sa celkom paci. Videli sme jeho psich rodicov, mamina bola bleda a tatino taky, ako on. Akurat hlavicku ma nas Mates o cosi svetlejsiu (po mamine :lol: )
Kedy si ho prvykrat strihala?

Vela radosti s Dannym zelam!

V.
mixaela

Poslaťod Jurkovicova Nada » 16. Jan 2007, 18:32

Ahojky, no Danny je cierno hnedy, uz ma 3 kila, tak dufam,ze uz moc neporastie, uska mu nestoja a som aj rada je rozkosny.Teraz sme prisli z vonka a normalne som sa nahlas smiala ako ocikava kazdy kricek, kazdy listok,xixi My sme si s nim uzili mal svrab. Musel si ho proniest z domu, aj my s dcerou sme to chytili, stalo ma to strasne peniaze nez sme ho z toho dostali a pritom staci obycajna pipetka strongoldu, co vsak u nas v Malackach veterinari nepoznaju az v Trnave na klineke mi ho diagnostikovali. Je cistokrvny s papiermi ale nemal vajicka zostupene, az teraz mu jedno zostupilo tak snad aj potomstvo bude, lebo uz teraz ho pytaju na pokrytie. Strihany bol prvy krat v pol roku, tak na chalana, tiez som za kratsi zostrih, ale teraz v zime ho nechcem strihat aby neprechladol.Inak ak budes mat nejaky problem tak na nete hladaj odpoved a nie u veterinarov. Ja som mu ten svrab sama zistila lebo 4 lekari ho liecili na alergiu. Chudatko strrasne si vytrpel, skrabal sa vo dne v noci. Mne ho tak na rychlo dcera kupila v maji lebo som mala 2 a pol rocnu fenecku westika Jesinku a tu mi autom presli v podstate naschval mestski policajti. / maju to tu ako hobby, neznasaju psickarov/Uplne som sa zosypala tak dcera kupila Danecka. Hrozne ho lubime len muz sa chce odstahovat, lebo kazdy vecer mu musi aj 3 hodiny hadzat nejaky aport, je to proste maly nezmar. Uff ale som sa rozpisala, tak prajem velastastia.
Jurkovicova Nada

pre Nadu

Poslaťod mixaela » 16. Jan 2007, 19:49

...to nemyslis vazne s tymi policajtami!

no a ten svrab tiez nie je ktovieco...aj nas Mates sa skrabe na usiach, ale nemyslim, ze by to bolo nejake kriticke...nechapem, ako je mozne, ze to nevedel diagnostikovat veterinar...

ak mas niekde nejaku fotku Dannyho, budem velmi rada, ak by si poslala..

M.
mixaela

york

Poslaťod gabika » 17. Jan 2007, 17:11

Ked ide o radu co sa tyka granuliek pre hafana jednoznacne odporucam Hillsku. Skusala som krmit aj Royalkou ale ta je prilis draha, ale mojmu hafanovi chutila rovnako ako aj Hills.
A mala by som poznamku aj ohladne spania. Ten moj uz asi od 4 mesiacov spi na posteli a viem ze ho z nej uz nikdy nedostaneme.
Ono to slo postupne najprv spal sam na chodbe asi tak 1 tyzden vo svojom pelechu. Potom zacal skrabkat na dvere ze chce byt pri nas v izbe a na zemi vydrzal asi tak 3 dni a potom uz chcel ist aj na postel. Pokusali sme sa ho to odnaucit a podarilo sa to ale len na chvilu proste sa nedal nahovorit na to aby ostal spat vo svojom pelechu.
Ale zatial co som pocula od ludi, ktori maju yorka tak ani jeden z nich nespi vo svojom pelechu, ale s majitelom sa delia o postel.
Prajem kazdemu krasne zazitky s ich yorkami.
gabika

pre Gabiku

Poslaťod mixaela » 17. Jan 2007, 18:44

...s tou postelou si ma vazne "potesila" aj ked si myslim, ze je to najma na doslednosti majitela...chi...

k tomu krmivu by som dodala, ze neviem, zatial som si nezistila, kolko stoji Hills, ale za Royal davam 95 Sk take mensie balenie..co ja viem, myslim, ze ak ma byt dobre, co uz cena...ved ak by psikovi pri slabsom krmive nieco chybalo, isto usetrene minies na lieky u veterinara...

M.
mixaela

krmivo

Poslaťod gabika » 17. Jan 2007, 19:32

Tak krmivo Royal Canin sa pohybuje cena okolo 230 Sk/kg a Hills 190 Sk/kg. A co sa tyka kvality su na tom rovnako. Dokonca ja mam info ze Hills je fakt spickou na trhu.
gabika

York

Poslaťod fosilia » 18. Jan 2007, 1:38

Gabika spickou na trhu Hills... Mozno keby holandania vyrabali toto krmivo so spickovych surovin a nie z priemyselnych hlavne kuracich mucok. Jeho prednostou je natural konzervacia problemom vsak byvaju alergie. Hills ma lepsiu veterinu a v tzv.klasike je oproti RC na tom daleko horsie.
Krmivo pre Yorka ak niekto studoval knihy o domacej strave od Alicie McWatters sa dozvedel, ze základom pre toto plemeno je konske a hovädzie maso. Krmiva s vysokym obsahom kukurice su nevhodne. Naopak jacmen a ovos pripadne ryza a zemiaky su najvhodnejsie. Velmi dolezite je si skontrolovat ci krmivo obsahuje repne odrezky velmi dolezite pre travenie tohoto plemena. Hills v niektorych krmivach doplna sojove bobule cim tomuto plemenu mozete vazne ublizit.
Specialne pre toto anglicke plemeno existuju rozne recepty z mokrej stravy, granule su len doplnkom.
Pozor nenechajte sa zlakat na nazvy krmiv Yorkshire, pretoze je to len reklamny tah a do prirodzenej stravy to ma velmi daleko. Zvlast je v knihe upozornenie nekrmit Yorka lososovitou rybou, zltou kukuricou a sojou. Skontrolujte si podiel masa garantovany na obale nesmie byt mensi ako 20%, hodnota proteinov u steniat 32-34% a u dospelych psov 28-30%. Tuky 21% a v dospelosti 18%. Bez farbiv a chemickej konzervacie a povolenych additiv.
Este jedno upozornenie: Krmivo nesmie obsahovat kyselinu askorbovu, tetrasodný askorbát, vápenatý askorbát alebo askorbový hexadekanan.
Vsetko najdete v knihe od C William D.Cusick.
Obrázok užívateľa
fosilia

Poslaťod rybicka » 18. Jan 2007, 8:27

mixaela, no keď krmiš yorka, tak zase tolko za tie granule neutratíš, ako keby si krmila 40kg psa. Keby som mala takého špunta malého, tiež ho krmim drahými granulami bez problemov. A keď vravíš, čo už tam cena, hovorila by si možno inak, keby si mala dať mesačne za granule pre psa 2500sk, niekedy ešte viac. Lebo by sa ti mohlo aj lahko stať, že na začiatku tie peniaze máš, ale postupom času sa míňajú velmi rýchlo, takže už by si si tú "kvalitu" nemohla dovoliť.
fosilia fosilia, zase tá kritika na granule. fosilia, zober to tak, že aj človek zje jedlo urobené zo sáčku, z prášku a nijako mu to neškodí
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Krmivo

Poslaťod fosilia » 18. Jan 2007, 9:50

Rybicka to tvrdis ty a toto nie je velmi presne prirovnanie. pretoze psovi krmivo nanutis ty ale pri tvojej strave si mozes vybrat bud na zaklade zdravej vyzivy alebo je ti to jedno. U nas sa potraviny okrem niektorych suchych plodov nesmu konzervovat sposobom ako je to povolene pre psov.
Ono vzdy je dobre si precitat zlozenie a pouvazovat nad tym ci neplatim trochu vela. Tak napr. RC kolko cistej svaloviny je v krmive. Ani lupa ti nepomoze lebo vyrobca to nikde neuvadza. Ani americky produkt natura RC to uvedene nema. Preco asi... :roll:
Obrázok užívateľa
fosilia

Poslaťod rybicka » 18. Jan 2007, 10:07

fosilia, ja zlozenie studujem vzdy a "najkvalitnejsie" krmiva nekupujem, lebo niesom milionar, aby som si to mohla dovolit dlhodobo kupovat. Kazdy krmi niecim inym. A ako povedala aj offca, nie kazdy ma denne cas varit ani pre ludi ani pre psov. fosilia, tu je vela otazok na to, ktore krmivo je najkvalitnejsie, kazdy si presadzuje nieco ine, k tejto teme sa kazdy rozhoduje sam, cim bude krmit. Radu dať môžeš, ale ak dotyčný/á nechce, tak sa ňou riadiť nebude. Krmivo je velmi rozsiahla a ťažko vyriešitelná téma. :wink:

Jo inak yorkáci, dojíma ma, ako sa všetci stále pozastavujete nad tým, ako york močí doma. Akoby to bola záležitosť čisto yorkov, ale to predsa robí každé šteňa. Je uplne jedno aké je to plemeno, ale nikto okrem yorkáčov to tu tak nerozoberá a nie je tým tak rozčarovaný, že šteňa sa vymočilo na iné miesto, ako na noviny. Vzpamatajte sa, nie lej yorkšíri močia všade kam ich napadne, než sa naučia venčiť vonku :!: :!: :!: prečo to tu neustále musíte rozoberať :?: :?: :?:
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod mixaela » 18. Jan 2007, 16:52

Mile damy,

ako vidim, rozprudila sa tu celkom ziva debata...fajn...

FOSILIA, co sa tyka krmiva, uplne suhlasim s tym, ze kazdy si i tak urobi podla svojho..totiz vplyv na to ma okrem informacii, aj hlbka nasej penazenky ci ako som tu citala aj mnozstvo potravy, ake psik potrebuje v zavislosti od rasy, vzrastu atd...
myslim si ale, ze kazdy chovatel chce svojmu psikovi to najlepsie...a tiez nie kazdy suhlasi so vsetkym tu napisanym...
kolko ludi, tolko nazorov. Vzdy sa neoplati silou mocou vnucovat ten svoj ako najlepsi...je to o diskusii predsa, nie o handrkovani sa...
Popravde musim uznat, v tejto oblasti vies o com pises...
Takze, ktore krmivo konkretne mi odporucis podavat 4mes. steniatku yorka? A skus mi popisat i dovody, od vyzivnych cez zdravotnych po cenu...preco by som sa mala prave ja pren rozhodnut...

Tiez ma tak napadlo...to pisem na margo RYBICKY, ked pisala o tom, ze nechape preco sa tu stale rozpisujeme o tom, ze york stale moci na ine miesto atd...preco ju to tak rozculuje? Samozrejme, ze to robia vsetky steniatka kym si zvyknu, ale predsa len, prave tymto to trva o trosku dlhsie...na jej mieste by som vety o tom...presla so zhovievavym usmevom a vlastne to nekomentovala... :lol:

M.
mixaela

Poslaťod anitram » 18. Jan 2007, 20:23

rybicka tvoja reakcia ma dost zaskocila ohladom toho cikania, citam to tu pravidelne a vsimla som si, ze uz nemas svojho psika, ale to nie je dovod byt taka neprijemna. Napr. ja som mala labradora, a ten uz po tyzdni bol 100 % v cikani a kakani vonku a yorkine to trvalo pomaly 2 mesiace

fosilia preco nie je losos dobry pre yorka??
Obrázok užívateľa
anitram

Poslaťod rybicka » 19. Jan 2007, 7:16

anitram ja nie som neprijemna pretoze uz nemam svojho psa, viem, ze mas yorka a vela tu dalších, ale daj si do vyhladávača temu yorksir a nájdes mnoho tém na toto plemeno, no napr. keď si vsimnes, tak napr. o Weimaroch sa píše dlhý čas do jednej témy a rozoberajú tam všetko. Ale to už tu kedysi bolo, len na čo som chcela poukázať bolo, že keď si všimneš, tak predovšetkým yorkáci tu všetko rozoberajú ako keby to bolo niečo vynimočné práve pre ich šteňa, pritom je to uplne normálne pre každé šteňa. Vy yorkáci sa tu nad svojimi šteňatami tak rozplývate, akoby boli z cukru. Viem, je to malé plemeno, chúlostivé, ale vy ich majitelia z nich robíte chúďatká. Pravidelne tu čítam stále to isté dokola.
Prepáč, možno som nepríjemná, ale v poslednej dobe tu vážne nie je veľa príspevkov iných ako o yorkoch. A niekedy píšete tak, že z vás mám pociť, akoby ste rozprávali o malom dieťati.
Sorry, nechcem vás uraziť, len ma to mrzí, že tu nevidím nič iné
Obrázok užívateľa
rybicka

Ďalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 5 hostia