Nie som anonymka, len amatérka v mailovaní, tak sa omlúvam...
Prekvapili ste ma, že poradkyňa chovu niečo také povie, keď poprední chovatelia v zahraničí, ktorých poznám, pokladajú nezarastenú fontanelu naopak za prejav ušľachtilosti zvieraťa. Moja priateľka má 4 čistokrvné čivavy, z toho u 3 má nezarastenú fontanelu dokonca vo vyššom veku. Nikto jej doteraz nič také nepovedal. Ani na popredných výstavách v zahraničí jej to nevytkli. Mne však môj veterinár prikázal prísť na kalciové injekcie, vraj kôli nezarastenej fontanele. Konzultovala som to tiež s chovateľmi a tí mi to nedoporučili. Tak teda neviem. Koľko ľudí, toľko názorov.Pravda je, že takéto zvieratko môže byť naozaj veľmi chúlostivé na úrazy. Moja fenka vyskočila všade, mala 1,75 kg, v 2 rokoch. Ale bola natoľko inteligentná, že keď nemusela, tak sa nenamáhala a nechala sa svojou paničkou vyložiť či už na posteľ, alebo na diván, alebo na okno.Dovtedy stála pri posteli a dívala sa na mňa, kým som ju nevyložila.Pritom nemala problém vyskočiť. No a po predmetnom páde si to tak dobre zapamätala, čo sa jej prihodilo, že sa začala výšok báť, a bola mimoriadne opatrná a obozretná. Predpokladali sme že nespadla na hlavu,ani na nohy, ale skôr na chrbát.Inak by sa asi naozaj dokaličila. Myslím, že skôr záleží viac na celkovej kondícii zvieraťa, a hlavne kvalite výživy. Ja som o túto moju fenku prišla bohužiaľ pred nedávnom, takže sa mi to ťažko píše. Bola úžasná a už také zvieratko nikdy mať nebudem. Jedno však viem, mne čivavy učarovali a tak fandím všetkým, kto tieto zvieratká chová pre lásku k nim.