Lada, všade sa píše okolo 6 rokov, ale ak je psík zdravý, tak sa dožije 8-10 rokov. Videla som fotky z MVP Nitra, kde dostala ocenenie vlkodavia babička, maminka aj dcéra. Babička k tomu dostala diplom a certifikát za najdhšie žijúceho vlkodava-dožila sa 12 rokov. Väčšina má kratší život, okolo tých 8 rokov sa ale bežne dožívajú
Ich život je taký krátky pre ich veľkosť, čím väčší pes, tým väčšie možné problémy s hocičím, ale väčšinou ich zradia kĺby, alebo toľko vyšetrované(u šteniatok) srdiečko. Ich veľkosť je im v staršom veku zdravotne niekedy na príťaž, ale nemusí to tak byť.
Zbožňujem ich a chcem tohto psíka, aj keby so mnou strávil krátkych 7-8 rokov, budú to nádherné roky. Vlkodavy majú úžasné povahy. Nehovorím, že ostatní psíci nie, každý pes má v určitom slova zmysle povahu svojho pána, každý pán sa o svojho psíka stará najlepšie ako vie(hovorím o dobrých chovateľoch a pánoch
). Ja som sa do vlkodavov zbláznila keď mi bolo 16 rokov. Prvý krát som ho videla na živo v tom veku na výstave, keď tam bol môj brat so svojim havošom. Očarila ma ich majestátna mohutná dôstojnosť. Stála som celú dobu u nich a sledovala jednoho po druhom, ako sa predvádzajú porote. BOla to nádhera toľko vlkošov vidieť pokope
od vtedy ubehlo 6 rokov a stále po tom psovi túžim a možno si ho konečne kúpim