Ahoj, Eva.
Ďakujem, že si odpísala aj na moju situáciu, ale nedá mi zareagovať na tvoje písmená aj takto:
1. Môj pes určite
nekúše. Len raz ma
uhryzol.
2.
Kotec mu určite nepostavíme, lebo také niečo nepoznáme. Poznáme len
koterec.
Skús si niekedy overiť slová, ktoré používaš, tu:
http://slovnik.juls.savba.sk/
3. To, že je Bendo unudený chudák, môže byť pravda, ale nebolo to vždy. Predtým som sa mu viac venovala, kým sme nemali dieťa. Jeho nejaká loptička alebo hračka už teraz nezaujíma. Keď bol mladší, vtedy ho to bavilo. Teraz mu ešte tak nejaký potkan (v sobotu jedného zadrhol
) alebo mačka zdvihne adrenalín.
4. Prechádzka s vyše 40-kilogramovým čuvačom a skoro 2-ročným neposedným chlapcom by dopadla veľmi zle. Neviem, kto by ju prežil.
5. Môj pes už
nie je priviazaný na reťazi skoro 2 mesiace. Už by som sa ho neodvážila na ňu dať. Keď príde návšteva, zamknem ho do komory, čo má pri búde a na ktorú je zvyknutý od malička (schovával sa tam pred hromami, dažďom a pod.). Počúva na slová "Do komory!" - hoci možno nie na prvý krát, ale nakoniec tam vbehne.
Na jednom internetovom fóre o psoch som čítala tému reťaz a niektorí ľudia-psíčkari sa až tak zle o nej nevyjadrovali - vraj či koterec, či reťaz - je to obmedzenie slobody, ale keď sa to nepreháňa, psovi to neublíži. Aj ja si myslím, že náš pes nemá reťaz v nenávisti. Hocikedy, keď mu kážem, aby šiel do komory, sadne si na miesto, kde som ho uväzovala na reťaz. Myslím, že tá reťaz pre neho nebolo až také väzenie, však na nej nebol 24 hodín.
6. Starého psa novým kúskom nenaučíš, tak sa ani nepokúšam naučiť ho nejaký nový cvik.
Takže situáciu nejako veľmi neriešime. Slobodu má. Naháňa myši a potkany (čo nám lozia od susedov
), breše na mačky a zlých ľudí za bránou a behá po dvore skoro stále, kým tam nie je náš syn alebo nejaká návšteva.
Ale aj tak ďakujem, že si sa ozvala.