od rea » 4. Júl 2008, 11:48
Tanulik nesmieš sa na mňa nahnevať, ale v takomto prípade ti cez net radiť veľmi podrobne nemôžem. V tvojej odpovedi je príklad nevhodného správania, ktoré v takýchto situáciách naozaj správanie zhoršuje. Fenka vyjadruje svoje emócie a ty ju za to potrestáš. V týchto prípadoch žiadne capnutie po zadku nie je správnym riešením. Strácaš tým úplne jej dôveru. Ako má reagovať nabudúce? Má mať strach z toho, na čo inokedy šteká a ešte k tomu má mať strach z toho, že ju za to potrestáš? Ako má z toho pochopiť to, ako sa teda správať má? Čím si jej to ukázala?
Verím, že takýmto dopisovaním by sme tých chýb našli viac, ale bohužiaľ moje časové podmienky mi to neumožňujú.
Ak teda tvoje usmerňovanie, aby neštekala napríklad aj na tých cigánov, vyzeralo tk, že si ju capla po zadku, iné ani očakávať nemôžeš. Len mi prosím neodpovedaj, že ona vie, že robí zle. Ona totiž vie, že na ňu zaätočíš, preto sa možno aj previnilo tváriť bude, ale naozaj jej táto korekcia do budúcnosti dáva len to, že sa nemá báť len cigánov, ale ešte aj teba.
Samozrejme je chybou aj to, že ju venčí niekto, kto má psa, ktorý dáva zlý príklad (mimochodom, ani bradáč nie je práve tiché plemeno), ale zodpovednosť je na tebe, je to tvoj pes.
Píšeš, že chlapec, s ktorým sa hrala, jej nič zlé neurobil. Je tomožné, ale počítam, že sa taktiež pri hre pohybuje rýchlejšie, pri hádzaní loptičky urobí aj rýchly pohyb a podobne. Pod vplyvom skúseností mohla aj fenka preventívne chlapca odohnať, pretože očakáva rýchle pohyby. To neznamená, že sa pred ňou rýchle pohyby majú prestať robiť, ale to, že si na ne musí zvyknúť a mala by zistiť, že jej nijak neublížia. Ak sa jej niečo nepáči, nech sa teda nezapája, nech si robí svoje, ale útočiť nesmie. Ty jej ručíš za to, že sa jej nič nestane. Určite ale nie trestom, ale príkladom a tým, že jej vysvetlíš, čo sa od nej očakáva. Mimochodom, aký máš vzťah k občanom, ktorí "nakupujú" v kontajneroch ty? Ak negatívny, tak si dávaj pozor na to, aby si to neprenášala na fenku. Drobné signály, ako skrátenie vodítka, zmena v dychu, zmena smeru pohybu a podobne sú pre psa veľmi silné. Ak k tomu fenka cíti, že nie si schopná situáciu v prípade problému riešiť, rieši ju ona. Ukáž jej, že sa popri nich dá prejsť v kľude (na to ťa samozrejme musí vnímať).
K tej pochvale. Ona sa učí nejaký nový cvik, že ju potrebuješ chváliť? Chváliš ju aj za to, že dýcha? V týchto situáciách sa myšlienky psa menia zo sekundy na sekundu a ty naozaj nemôžeš odhadnúť, za čo ju vlastne chváliš. Za samozrejmé správanie nemáš prečo chváliť. môžeš ju odmeniť pohodou, spokojnosťou, ktorá tak či tak vyplýva z tvojho správania, v týchto situáciách nepoužívaj pochvalu v zmysle takom, ako sa pouíva pri učení nového cviku, tu je na škodu.
Takýchto drobností sa dá nájsť naozaj veľa. Pozri, aký dlhý príspevok som venovala tomu, aby som vysvetlila možno stotinu z toho, čo sa deje v hlave psa len na základe tvojho capnutia po zadku. Takéto problémy by sa na mali riešiť v reále, nie na nete. Nemyslím to v zlom, je dobré, že to riešiť chceš.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/