od korra » 3. Júl 2008, 14:59
bruno:
k tomu vyzoru stenata a spravnemu vyberu:
zaciatocnikom, resp. laikom vie ujst vela zjavnych veci, su pri vybere sustredeny len na to ake su stendula zlate, rozkosne a su celi "hin"...
Navyse, ani tej najsamlepsi chovatel s PP, nie je vestec a mnoho veci na 8 tyzdnovych stenatach jednoducho nevidi. Nakolko sa vidiet nedaju.
Vsimnes si zjavne nejake "vady" - neziaduce sfarbenie, flaky, modre oko, podkus, predhryz, nezostupene semenniky..ale urcite nevies na 100% urcit, aka bude konecna konstitucia zvierata v dospelosti, aky bude vysledny tvar hlavy...mozes len predpokladat tieto veci podla rodicov a dalsich predkov ak su znamy..t.j. potrebujes rodokmen
K tomu ci je lepsi pes s PP, alebo bez PP, sa vyjadrovat nebudem, nakolko to nie je o samotnych psoch, ale len o ludoch a ich pristupe.
A teraz k tomu, ze aj posledny "krypel" dostane PP.
Ano dostane. Ale, to neznamena, ze sa bude dalej podielat na chovnej genetike. T.j. nie je iste ci bude mat potomkov.
A teraz preco to tak je?
Kazde plemeno, ma svoje charakteristicke znaky ale aj vady, ktore ho z chovu vylucuju. Preto sa kazde zviera po dosiahnuti urciteho veku /kazde plemeno to ma trochu inak, vek aj sposob posudenia/ - predvedie, ci uz na vystave, bonitacii, zvode a pod. Zviera sa testuje - ci je vlastne sposobile podielat sa na chove.
Napr. pri tom neziaducom sfarbeni - priamo to vplyv na zdravie mat nemusi, ale na vyzor daneho plemena ano.
Takisto rtg klbov - popr. vysetrenia oci atd. To su skryte veci, ktore okom neuvidis, ale maju velky vplyv na zdravie daneho plemena a jeho dalsi posun vpred, popripade na udrzanie uz danych typickych vlastnoti plemena.
No, a co to vlastne cele ma za nasledok?
Clovek sudny, uvedomely, urobi asi to, ze ak ten jeho pes/suka nesplna kriteria pre to dane plemeno, dalej ho nemnozi.
Ale clovek nesudny, resp. ziskuchtivy....tomu je to sumak...ved nakryjeme, ved co sa stane....
no stane sa to, ze sa to na tych potomkoch odrazi, ked nie hnej v F1 generacii, neskor urcite. A to je to prznenie plemena.