Kríženci na neuverenie...

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Van » 15. Jan 2008, 12:52

Silwuska píše:Ale dalej zastavam svoj nazor v tom, ze nemusime byt striktne proti krizeniu za ucelom "vyprodukovania" novej rasy 8)
vidim zmyslel vo "vyprodukovani" novej rasy, ak ma nieco, co inym chyba a je ta produkcia cielena pre dosiahnutie pozadovanych vlastnosti. Tak vznikla vacsina plemien, aj ked vyzorovo podobnych, povahovo tiez, ale kazde ma cosi malo ine, co ludom chybalo a preto vzniklo...kedze mam retrivra, uvediem priklad ten...je 6 druhov retrivrov, ale ani jeden nie je presna kopia niektoreho z tych dalsich, ci uz vzhladovo alebo povahovo, ci pracovnymi dannostami. Co maju spolocne je to, ze su to retrivre, teda prinasace a ze su priatelske k ludom, ale maju rozdielnu kvalitu srsti, co ich predurcuje na rozne prace v roznom terene (aj ked sa vyuzivaju halabala dnes uz), maju rozny temperament nie len co sa tyka bezneho zivota ale aj prace, rozne cuchove dannosti atd. dalo by sa pokracovat.
Nevidim vsak absolutne ziaden vyznam v "produkcii" novych plemien len kvoli vzhladu alebo pre "jeeej, ten je zlaty" ci "taky este nie je, budeme prvy"...to je proste podla mna totalne chore. Aj pri cielenom slachteni dochadzalo k "odpadu" ked to mam sprosto povedat, ale ako sa hovori, ciel slachti prostriedky, tak tu to plati.

A ak je to ako pises, ze sa tam registruju majitelia orieskov, tak je to chore o to viac. Nie je nic zle ani zahanbujuce na tom, ak ma niekto krizenca. Skor je smutne to, ak sa zanho niekto hanbi a tvari sa, ze to ma vlastne "nove" plemeno.
Obrázok užívateľa
Van
 
Príspevky: 237
Registrovaný: 29. Jún 2006, 21:14
Bydlisko: BA

Poslaťod Fraga » 15. Jan 2008, 13:53

Van to čo si napísala úplne s tebou :iagree: :wink: :youarenumberone:
Obrázok užívateľa
Fraga
 
Príspevky: 464
Registrovaný: 9. Júl 2006, 11:26

Poslaťod rea » 15. Jan 2008, 15:10

Nie je až taký veľký problém vytvoriť kríženca určitého vzhľadu a povahy, akskúšam aspolieham sa viac-menej na náhodu, tak sa možno podarí, ale je problém uchovať tieto vlastnosti stabilne v ďalších generáciách, preto sa aj u rastlín používa napríklad len F1 generácia. Ak to je založené na skúšaní a náhode, tak, ako sa to pravdepodobne robí v spomenutom linku, tak je to viac na škodu, ako k úžitku. Zvláštna zábavka.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/
Obrázok užívateľa
rea
 
Príspevky: 194
Registrovaný: 4. Sep 2007, 20:43
Bydlisko: Jablonica

Poslaťod Michaela » 24. Jan 2008, 22:37

ahojte moja sirka nahodne mala steniatka a kazde vyzeralo inak.. pre mna nepochopitelne :lol:
Michaela
 
Príspevky: 255
Registrovaný: 31. Mar 2006, 7:33
Bydlisko: Banská Bystrica

Poslaťod janka_b » 25. Jan 2008, 15:49

miska, a mohlo to byt okrem toho,ze steniatka sa podobali na babku,dedka,pratetu aj tym,ze ju nakryli dvaja psy :P ale inak u krizencov to je mile,ze nikdy nevies, co za steniatka sa s toho vyklubu a dakedy je to ozaj uzasne, co moze z jednej fenky vyjst za male zazraky. kazde ine :D
janka_b
 
Príspevky: 44
Registrovaný: 25. Júl 2007, 13:39

Poslaťod Michaela » 25. Jan 2008, 16:35

nooo tak to je pravda sirka je krizeny dalmatin s kopovom a oco bol najprv sme si mysleli ze oco je beny - stredny spic lebo boli take spicovite.. ale asi bol oco bobi - krizeny bradac s jazvecikom a black vyzeral ako kopov ale nohy mal jazvecikovske..potom falko ten vyzera podarene ked bol malicky bol taka gulka a teraz je taky smiesny :lol: a sheila ta bola taka nadherna pritulna a inteligentna a mala taky spicovsky chvostik :lol: tak neviem ktovie s kym to mala :roll: ale sheilu som nevidela dakedy ju pojdem pozret ale kedy to neviem
Michaela
 
Príspevky: 255
Registrovaný: 31. Mar 2006, 7:33
Bydlisko: Banská Bystrica

križence dalmatin-doberman

Poslaťod Silvia77 » 22. Máj 2008, 0:05

Ponukam steniatka dalmatin-doberman. Su to krasne psiky, ktore sa velmi rychlo ucia, potrebuju zasadoveho cloveka s dobrym srdcom :D . Dam len do dobrych ruk. Viac informacii a fotiek si mozete precitat na www.fauna.sk/steniatka
Silvia77
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 21. Máj 2008, 23:58

Poslaťod offca » 29. Máj 2008, 14:21

Zamyslela som sa nad vecou, prečo nevymýšlať dalej nové plemená, ked to už niekto začal a plno je ich na jedno kopyto.

Hm, ano, je.. Väčšina vznikla vela rokov nazad. Nie pred desaťročiami, ale staročiami. Vtedy pes nezohrával ani tak úlohu spoločníka, iba slúžil. Šlachtené boli čisto pre ich funkčnosť. Vtedy sa týmto nezaoberali jednotlivci, čo by sa doma nudili a nevedeli čo od dobroty, mali na rozume obživu rodiny, čo tam po psoch...niečo sa pritúla a je. Šlachtilo sa na panstvách. Zrejme slúžilo ku cti mať ako stajne, tak dvorný psinec (na hony a pod). Preto je tolko plemien duričov, všetci sú si podobní, pričom každý sa inak volá a je z inej oblasti. Na každom z týchto panstiev došli šlachtením k takému záveru, výzoru, vlastnostiam psov, ako aj na iných panstvách. Logicky z toho vyplýva, že je to funkčne to najlepšie, čo môže pes k tomuto účelu ponúknuť. A že sa také množstvo zachovalo dodnes? No tak každý polovník z tej-ktorej oblasti je na práve ich plemeno patrične hrdý a je skalný. To je to isté, ako - načo vznikol Čuvač? Madari maju Kuvasza, Poliaci majú tiež to isté, len s iným názvom.. Načo by sme mali držať Čuvača pri živote?! No preto, lebo už raz vznikol, je to naše národné plemeno a sme radi, že ho máme!

Tieto staré plemená (čo je väčšina plemien) vznilki pre prestíž regionu, krajiny, vtedy to bolo žiadané.

A dnes? Čo dnes, ked už máme z každeho exterieru a povahy tri plemená? Čo dnes, ked už mať svoje plemeno je prestižou akurát pre kynologov, iní na to z výšky kadia?
Dnes je vymýšlanie nových plemenných variácií len výplod ničnerobenia, nudy a ludí, čo nevedia, čo od života chcú. (poväčšine drclí Amerikáni)....a potom vznikne niečo ako cockerpoo!!! Alebo toten labradoodle - načo curly-coteda?!! JA, JA, JA SI SPRAVIM SVOJE! To už nie je o ničom inom. Funkčnosť psov sa stráca niekde do stratena. Ludia si zo psov robia hračky. O čom koniec-koncov svedčia oblečky, parfemy a Swarowski obojočky. Je to komplexný problém. Súvisí s úrovňou správnej použitelnosti toho, čo máme v hlave. Nemyslímtým IQ. Človek môže byť inteligentný ako chce, pokial sám nevie, ako to použiť a charakterovo je to idiot, potom s tým svojim IQ dokáže pozbierať materiál, pospájať, rozmnožiť, usmerniť, upevniť znaky, ale aj rozvíriť okolo toho rozruch a presvedčiť s ohromným nadšením ľudstvo, aký skvelý nápad to bol, vymyslieť labradoodla!!! ..a hlupáci mu to zožerú. On je spokojný, akú dieru do sveta urobil... hm, ohromné, tak akú? Potrebujeme psy plemena cockerpoo?

Opakujem, takí len nevedia, čo od dobroty.
"Ak sa k Vám vkradne zlodej, spoznáte to podľa štekotu psa. Ale ak máte doma argentínsku dogu, spoznáte to podľa kriku zlodeja"
Obrázok užívateľa
offca
 
Príspevky: 436
Registrovaný: 21. Okt 2005, 20:15
Bydlisko: Bratislava - Ružinov

Predchádzajúci

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 21 hostia

cron