Ahoj offca, sorry že reagujem až teraz, ale dávno som tu nebola...
Vo všeobecnosti NF psy sú veľmi priateľské ako k ľuďom, tak aj k iným psom /bez ohľadu na pohlavie/ ale samozrejme závisí to od konkrétneho jedinca. Vzhľadom k tomu, že som mala v živote len jedného NF, môžem vychádzať len z týchto skúseností... Novofundlanďan, aj v prípade, že sa priamo nechce s ostatnými psami nejak extra priateliť, akoby si bol vedomý svojej sily a ostatných psov ignoruje. Takto to robil môj. Pokiaľ cudzí pes na neho útočil, dlho sa snažil nevšímať si ho, ale keď už bolo toho veľa, zakročil
Nedošlo priamo k bitke - provokatérovi zvyčajne stačilo, že Barry na neho výstražne zavrčal, prípadne sa po ňom na kúsok rozbehol.
Čo sa týka prípadného zásahu NF-psa voči votrelcovi... myslím, že sú skvelými strážcami, aj keď možno niekto bude namietať... aspoň ten náš mal ochranársky inštinkt dosť vysoko vyvinutý a bez dovolenia niekoho domáceho do dvora nevpustil absolútne nikoho - no, kto by sa aj odvážil, keď sa k bránke postaví 76kilový pes
Ale aj toto samozrejme závisí od konkrétneho jedinca - zovšeobecňovať nemožno...
www.exocats.webnode.sk
Morgiana a Morgoth - cicúchy domáce
GIC Business Boy Magic Pleasure, SK, Bruno Blue Boy Magic Pleasure, SK - cicúchy exotické
in memoriam: Barry Modrý golf /NF pes/, Don Paulenov dvor /anglický špringer/, Ťapka