Van píše:Ak ti pes odbehne, nechaj ho, ale ten druhy musi byt pri tom aporte skor ako pes a zobrat ho. Dolezite je,aby sa k nemu nedostal pes prvy, ak odbehne.
Kludu naucis aj tak, ze obcas proste po ten aport pojdes ty, alebo ze hodis dva tri, prvy si zoberies ty, po druhy ho posles a treti si zoberies zas ty a pod.
Dobra rada thx, to urcite bude fungovat, trosku ho uz poznam a viem odhadnut, ktore suvislosti si dokaze spojit.
Inac, klud pri nohe mame rel. zvladnuty, on sa "pozabudne" zvacsa na zaciatku treningu, alebo ked sa objavi pobliz dalsi hafan.. S tymto to urcite dopilujeme k dokonalosti.
Van píše:skus mu dat cosi tazsie. My sme mali podobny problem, hoci lopticku, petflasku a pod nosil v pohode, ale aport si hadzal a doslova sa s tym hral.
To som skusal...
cca 3kg navlhnute "polienko", maval s nim aj po skoro hodine puk prasteny. Uz som nevladal hadzat, len som odnasal..
Ked som prchal tak nie, asi si este zabeham.
Vcera som kupil takeho maleho peska, moc sa mu paci o neho pretahovat, tak skusim aport s nim, odmena ak sa podari, ze cestou spat nebude s nim blbnut, bude pretahovacka. Len potom zase ten problem aby sadol a drzal.. No nieco pokombinujem...
Van píše:ak k tebe pride a drzi ho, nehovor mu sadni, to je dalsi zbytocny povel. Len ho jemne chyt jednou rukou za papulu, aby aport nepustil a tahaj ho smerom hore a druhou mu zatlac zadok...
On je pri mne a uz v hube na 99% nic nema. Aport je meter odomna.
A ak sa nahodou podari, tak v monente, ked mu idem chytit papulu (ja ho tak niekedy trestam), je na zemi. Tak teraz mu musim nejako "po psom" vysvetlit, ze mu chytam papulu aj z inych dovodov.. Mno, chce to trpezlivost, jasna vec.
So sadnutim problem nebude, to sa staci mierne dotknut mu zadku, len to, ze sa naciahnem a uz je aport na zemi v tych 1% co ho este drzi...
Jaro píše:skus parforzny aport je to na dlhsie ale pes potom aportuje vsetko a vzdy po kazdom povele...
Jj, co to som si uz vygooglil, myslim, ze vo weimarakovi sa to aj trochu preberalo.
Takto to zatial riesit nechcem, lebo ten aport pre mna nie je dolezity z pohladu pracovneho vyuzitia. V podstate mi ide len o pripadne skusky,
zabavu pre hafana a moj dobry pocit. Chapem, ze u polovnych psov su priority ine.
Co sa da, zatial riesim hravou formou, piti su dost specificky vo vztahu k ludom aj psom. Moj je dost citlivka a "nasilim" riesim podstatnejsie a pre mna dolezitejsie veci. Napr. prejavy agresie, alebo evidentnu tvrdohlavost, toto je skor o nepochopeni, co od neho chcem.
Ale vdaka, poslem ss s mailovou adresou, nech som v obraze a nieco nove zaujimave sa dozviem.