Nils píše:rea píše:...ale čo si budeme hovoriť, ja mám bosíkov a tí majú tiež svoje špecifiká
už som ti rea spomínal, že sa o Bosíkov vážne zaujímam - preto by som privítal niekoľko aspoň základných špecfík výcviku či výchovy na ktoré si prišla....osobná skúsenosť poteší viac než čítanie literatúry
Niečo už som spomenula vyššie. Naozaj veľmi sa oplatí v mladom veku zvykať na všetko, na čo sa sá, ako sa hovorí "ošahať" celého psa, byť pri všetkom, s čím sa šteňa stretne, pretože ak tam si a správne ho ovplyvníš, je to veľký rozdiel oproti tomu, čo sa šteňa naučí niekde samo. Ono je to tak pri všetkých,ale snažím sa vyzdvihnúť to viac typické. Ak by si chcel robiť športový výcvik s kúsačkami, treba to podchytiť odmalička, nie štýlom rýchlo ho dostať k rukávu, ale kvôli tomu, že bosíci prirodzene nemajú plné pevné zákusy, ale majú tendenciu zakusnúť predkom a odšklbnúť. A prekusovať. Treba pamätať na to, že pásli hovädzí dobytok spôsobom štipnúť odzadu a uskočiť a toto je v nich. Pokiaľ ide o figuranta, mal by byť trpezlivý, ja som sa stretla s množstvom tých,ktorí by na bosíka trpezlivosť nemali. Pri športe odporúčam formu hry v obrane čo najdlhšie, zas trpezlivosť, oni sa hrajú a majitelia bývajú sklamaní z toho, že nie sú strašní a ostrí. To príde okolo tretieho roku prirodzene, dovtedy som ja osobne uprednostňovala figuranta kamaráta. Ak máš cit a netlačíš zbytočne, je to v pohode, pes ti ukáže sám, kedy ísť ďalej. Teraz má pes 4 roky a reaguje tak,ako som si predstavovala, veľmi vyrovnane a sebavedomo, priateľsky, ale nie šaškovsky. Ak by si sa chcel vyrovnať v kúsačkách plemenám, u ktorých sú bežnejšie, počítaj s častými a skôr krátkymi tréningami a s tým, že budeš musieť zapnúť závity ty aj figurant. Naozaj veľmi odporúčam vedieť dostať psa do kľudu. Čo sa týka stopy, tam bol u nás tiež najväčší problém trpezivosť a sústedenie. Odhadnúť motiváciu, nepreháňala by som ju na úkor sústredenia, ale zas urdžať záujem a pozornosť.
Bosík potrebuje naozaj rozhodného majiteľa, ktorý by mal vedieť, čo robí, ak nie je rýchly (ale pri tom kľudný a vyrovnaný), rozhodne pes a nemusí to byť rozhodnutie podľa tvojich predstáv. Sú akční a citliví. To sa môže zvrhnúť do nestability, ak nie je majiteľ pevný v kramflekoch. Sú veľmi samostatní, ale ak ich vieš presvedčiť o tom, že si dobrý, budú krásne spolupracovať.
O poslušnosť chlapi (aby sme tu nezabudli naraziť aj na pohlavie
) až tak záujem nemajú, ale ak odhadneš motiváciu, sú schopní sa naučiť aj na ušiach skákať. Vo všeobecnosti sa mi javí, že reakcia na správne aj nesprávne podnety sa u nich objavuje skôr a silnejšie, ako v priemere.
Ešte snáď ku vzťahu k druhým psom. Hovorí sa, že druhých psov nemusia. Naši sa ako mladí hafani s cudzími hrávali, teraz sa skôr tvária, že na to nemajú náladu, ale ak sa ostatní psi správajú v pohode, sú v pohode aj oni. Nenútim ich hrajkať sa, ale ak chcú, môžu. Inak chcem od nich len to, aby sa nejak nesnažili riadiť situáciu. Vo svorkách, kde si jednotliví majitelia psov ovládajú, sú v pohode, ak si ich neovládajú, zasahujem ja, nie moji psi. Tak boli učení odmala. Viem si ale predstaviť, že trochu neskúsený a váhavý majiteľ by mohol mať aj väčšie problémy. Neviem, o aké ďalšie konkrétne info by si mal záujem.