...repr^zent píše:Jaky osobne, aj mna to zaujima. Nebude problemom pri komunikacii v zmiesanej svorke "game" pitov? Bezne sa vztahy vyjasnia pri pripadnej mele do par minut, psi nejdu "nadoraz". Alebo je problemom "recova bariera"?
Bolo by fajn upresnit, ci ide o socializovaneho pita, alebo totalneho asociala, tam IMHO (co by som nespravil pre zola
), by to asi islo len cez mrtvoly.
IMHO, nemám s pitmi a STB až také skúsenosti. Mal som ich a videl som ich málo nato, aby som si to dovolil zovšeobecniť. Ale vychádzam zo základného poslania plemena, či sa nám to páči, alebo nie - nebola to agresia voči človeku (tam sa tvrdo vyraďovalo) na čo boli šľachtení, ale boli šľachtení na boj so psami. A to je to, čo vravím - krv nie je voda...
IMHO, ja som nevidel ani svorku APT, ani SBT - bolo by to proti ich hlasu krvi. Hoci nepochybujem, že zložením vhodných "povahových" typov by to možné poskladať bolo. Ale skôr si myslím, že je to raritné. Vieš, všetci sa oháňajú správnou socializáciou. Ale akou, voči čomu a komu? Voči ľuďom - 95% je voči ľuďom nekonfliktných. Voči ruchu, bežnému životu - tiež nie je nejaký veľký problém. Voči psom - no tu problém jednoducho je. Šteňa vodené medzi psov - hry, rešpektovanie druhých psov, učenie sa chovaniu medzi nimi - dá sa, nebýva problém. Problém nastáva väčšinou po puberte, keď si pes začína uvedomovať svoje ja a začína sa ozývať spomínaná krv. Niekedy stačí nejaký spúšťací mechanizmus, následné podcenenie (alebo jeho neschopnosť zareagovať) a potom zas a zas a začína domino efekt a problém je na svete. V tomto sú tí psi doslova "zaťatí" a tvrdohlaví. Zase - nehovorím, že všetci, isto sa nájdu aj z ľudského pohľadu "normálni", ale... Zaradením takéhoto problémového psa do svorky je na malér zarobené. Zaradenie bitkárskeho dominantného psa do svorky povedzme ČSV skončí fatálne. O tom som presvedčewný a myslím si, že presne toto vie aj pán Desenský.
IMHO, fakt už mám obavy sem čokoľvek písať, lebo sa sem privalí jedna osôbka so skromnou jednak mentálnou, a jednak "ideovou" výbavou a dozviem sa novinku, že Čejkovi nechutí len "křepelák", ale že miluje aj APT na česneku...