Dia111 píše:radsej utratit?ok!tak sa im pozri do oci a rozhodni
ukaz na psika prstom a povec, ze prave on ma zomriet
Dia, pri vsetkej ucte, docitala si si to dokonca? U nas sa nikdy nijaky tvor nezabil, ci uz bol zachraneny, podhodeny, najdeny alebo u nas narodeny... Mali sme doma vzdy aspon jedneho orecha, teraz je to po prvykrat, co mame psy s PP, jedna baba by bola pravdepodobne tiez utratena, keby sme si ju nevzali. Teda zo 4 psov su 3 "menejcenne"... Aj teraz hladam domov pre susedove macence, hasim problem, ktory ma nepali, odchytavam cudzie psy na ulici, o ktorych majitelia neprejavuju ani tolko zaujmu, aby ich sli hladat...
Tak sa pytam, preco mam byt v konecnom dosledku ja ako zodpovedny majitel psa znevyhodnovana oproti tym lahostajnym a pohodlnym, ktori si daju psa radsej vykastrovat, ako by sa mu mali venovat a strazit ho? Nie preto, ze by tym chceli niecomu pomoct, ale preto, lebo z toho budu mat vyhody? Ano, chapem tu myslienku, globalne mozno pomoze, lokalne ale moze byt nie celkom fair.
A preco by mali krizence vymriet? Lebo k tomu to v konecnom dosledku moze viest. Pri slachtitelskych pokusoch chovatelov im raz budeme mozno vdacni za to, ze nejake psy na tejto planete este su. A hovorilo sa tu uz o antikoncepcii, tu ludsku myslim... Okrem toho, ze sa pouzivala, ked este neboli celkom jasne jej nasledky, aj ona ma na svedomi znizovanie poctu obyvatelstva vo vyspelych krajinach... Na Zapade sa uz prijimaju opatrenia a mat deti je celkom dobry biznis... Vsetko radikalne a extremne podla mna prinasa dalsie problemy a moznosti spekulovat...
Ano, mas pravdu, nedokazala by som rozhodnut o zivote alebo smrti nejakeho stenata alebo psa. Asi by som sa snazila najst nejake ine riesenie a v podstate si myslim, ze ta kastracia alebo aj ta antikoncepcia pre psy z utulkov alebo pre psy, u ktorych sa tak majitelia rozhodnu, scasti moze pomoct, ale ak mam platit 3x taku dan len preto, lebo nechcem podstupovat riziko pri kastracii, tak to povazujem za nespravodlive.
Na dedinach sa nechcene psy aj dnes utopia hned po narodeni. Ani toto by som nedokazala urobit (druha vec je, ze ked sa mi suky haraju, davam na ne setsakramensky pozor!!!), ale pride mi to pri psoch, ktorym nie je mozne najst alebo ktorych "chovatel" nie je ochotny hladat dostojny domov, z tohto vsetkeho najrozumnejsie riesenie pre psa aj pre cloveka.
Skor si myslim, ze by sa naozaj malo nieco poriesit s tymi skutocnymi mnozitelmi, ktori chovaju psy pre prachy v hroznych podmienkach a bez lasky, bez rozvahy a ktorych odchovy koncia ktoviekde...