Šteniatka

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod eva_ivan » 19. Nov 2007, 0:11

Vlciacka tak to si prosim ta radsej ani necitaj ine temy, lebo ta nielen prekvapia, ale hlavne poriadne znechutia :?
eva_ivan

Poslaťod janka_b » 19. Nov 2007, 0:45

...repr^zent píše:Raz budes mamina a prides na to, ze cena dietata sa neda vycislit ziadnym poctom steniat.

repr^zent-samozrejme, ze neda......ale psy nemaju potrebu utracat nadbytocnych ludi...kdezto ludia nadbytocne stenata ano!

ja nezrovnavam neporovnatelne, avsak pouzila som to ako hrubu nacrtnu ukazku...pre mna to je rovnako - ZIVY TVOR AKO ZIVY TVOR a ludia sa silou mocou chcu stavat medzi zakony prirody a rozhodovat o zivote s smrti...preto neviem pochopit tieto veci...vies,ja uplne chapem,kazdy sme ini a kazdy ma na to iny nazor.plne akceptujem tvoj aj ine nazory,nepresviedcam o svojom iba som prispela do tejto otvorenej debaty svojim nazorom. to je vse.

vies,ci mas uz psika,alebo babo - obe je zodpovednost,starostlivost,cas,laska,ucenie, a trpezlivost a niekedy i trapenie...

.......-kazde kusok inak,ale obe troska podobne.....

....zive tvory...

vies...vo filozofii panuje myslienka s ktorou ja osobne nesuhlasim "kultura je to,co nas odlisuje od zvierat".........vies, pisal si,ze clovek ma pravo zmenit svet a preto ho stavias nad vsetko ostatne...pre mna je vsak clovek prave preto pod vsetko to ostatne...lebo jeho tuzba zmenit svet, vedie casto k zahube tohto sveta. nic nie je totiz mocnejsie nez priroda - bohuzial ani clovek, lenze ten si to nerad pripusta! to je ten kamen urazu. clovek si mysli, ze je to prave on,co moze rozhodovat o zivote s smrti vsetkeho kolo neho...a niekedy mam pocit,ze vsetky tie zvery maju viac rozumu a kultury ako clovek...len my jej nedokazeme pochopit........
zem bez nas by mozno fungovala ovela lepsie nez s nami :) ale to uz je na inu temu. ps: nie som nihilista :P :P :P
janka_b

Poslaťod Zolo » 19. Nov 2007, 3:46

[quote="janka_b"]!
zodpovednost,starostlivost,cas,laska,ucenie, a trpezlivost a niekedy i trapenie...

O to tu ide !!! Myslíš, že preplnené útulky v takomto systéme, aký tu panuje učia ľudí zodpovednosti za svoje zvieratá? Naopak, učia ich čoraz väčšej nezodpovednosti!!!!

.......-kazde kusok inak,ale obe troska podobne....zive tvory...

Z tejto vety vyplýva, že si si ešte vo vlastnej hlave neurobila poriadok. Na jednej strane dávaš medzi živé tvory rovnítko a na druhej strane hovoríš, že sú si PODOBNÉ. Tak ako to je? PS. Vzala by si si psa z útulku, alebo radšej cigánča z domova? Neodpovedaj mne, odpovedz si sama, keď sú to živé tvory. Vidíš, nedá sa....

clovek si mysli, ze je to prave on,co moze rozhodovat o zivote s smrti vsetkeho kolo neho...

Janka, zmier sa s tým, ono to tak je! Bude to tak zajtra, o rok, o milión rokov. A keď sa to raz zmení, ľudstvu to bude už jedno!

Tu ide o normálnu rovnicu : má útulok svoje opodstatnenie v takej podobe a v takomto systéme aký tu panuje? Ak áno, potom sú debaty zbytočné. Ak nie, tak potom treba systémovú zmenu a ponechávanie, či utrácanie NECHCENÝCH psov (bez ohľadu na sentiment) bude jeho súčasťou. Ak k tým zmenám nedôjde, útulky budú naďalej preplnená a tí nezodpovední ľudia ktorí tento stav spôsobujú budú ešte nezodpovednejší.
A toto nevyriešia ani útlocitní ľudia, ktorí o tom teoretizujú a nikdy podobnú vec smerom k vlastnej zodpovednosti neriešili a len teoretizujú a filozofujú a nevyriešia to ani literárni "vedci"...
Zolo

Poslaťod ...repr^zent » 19. Nov 2007, 4:41

janka_b píše:psy nemaju potrebu utracat nadbytocnych ludi...kdezto ludia nadbytocne stenata ano!
Daj psom absolutnu slobodu, nechaj ich nech sa riadia psimi zakonmi a vypusti ich na slobodu. A potom, ked stretnes v meste divoku svorku zistis, ze psom na ludoch nezalezi a mozno ti aj co, to, prezradia o svojich potrebach. :wink:
janka_b píše:ZIVY TVOR AKO ZIVY TVOR a ludia sa silou mocou chcu stavat medzi zakony prirody a rozhodovat o zivote s smrti...vies,ja uplne chapem,kazdy sme ini a kazdy ma na to iny nazor.
Obaja "rozhodujeme", ty o zivote, ja o smrti. Priroda sa z dialky len diva.
janka_b píše:pisal si,ze clovek ma pravo zmenit svet a preto ho stavias nad vsetko ostatne
Pisal som, ze clovek ma tu moc zmenit svet. Mat moc, neznamena mat aj pravo. A pisal som aj, ze vsetky ludske zakony, nie su spravne. Napravit tie zle, moze len clovek, preto je ludsky zivot pre mna cennejsi. Nie pre zlo, ktore ludia pachaju, ale pre moc vymysliet a zrealizovat nieco, co bude v prospech ostatnych zivocichov. Aj to je kultura. Ziadny iny tvor takuto moznost a schopnost nema.
janka_b píše:pre mna je vsak clovek prave preto pod vsetko to ostatne...lebo jeho tuzba zmenit svet, vedie casto k zahube tohto sveta. nic nie je totiz mocnejsie nez priroda
Su ludia, ktori obetovali prirode cely zivot a su ludia ktorych spominas ty,. Tych "tvojich" je bohuzial viac.
Aj preto je tu takato smutna tema. :(
janka_b píše:zem bez nas by mozno fungovala ovela lepsie nez s nami
Nie mozno, ale urcite. Myslim, ze na tom sa zhodneme vsetci do jedneho. Len kto to zrealizuje??? :lol:

eva_ivan píše:Vlciacka tak to si prosim ta radsej ani necitaj ine temy, lebo ta nielen prekvapia, ale hlavne poriadne znechutia :?
Zakryvat si oci pred realitou je IMHO riesenie, ktore nic neriesi. 8)

Poznamka na zaver.
Necakam, ze z tejto diskusie vzide dokonale, okamzite aplikovatelne riesenie, ale potesilo by, keby sme sa k nejakemu, aspon teoretickemu dopracovali. Vrazdenie steniatok nie je podmienkou! A genialite sa medze nekladu. To pre tych prispatejsich.
A teraz pozeram, ze Zolo ma predbehol :shock: , tak si namiesto zaveru zacitujem :wink: :
Zolo píše:má útulok svoje opodstatnenie v takej podobe a v takomto systéme aký tu panuje? Ak áno, potom sú debaty zbytočné.
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod DKo » 19. Nov 2007, 8:28

Michaela píše:zajtra niečo napisem
napíš niečo faktické, napr. aké sú staré :?:
DKo

Poslaťod Van » 19. Nov 2007, 11:15

janka_b píše:..pre mna to je rovnako - ZIVY TVOR AKO ZIVY TVOR
janka, si vegetarianka? nemas doma nic z koze? nepouzivas priemyselne vyrabanu kozmetiku? atd...to ja len, ci svoje slova aj naplnas... :wink:
Obrázok užívateľa
Van

Poslaťod DKo » 19. Nov 2007, 11:35

Van, aj chrípkový vírus je živý tvor 8)
DKo

Poslaťod emor » 19. Nov 2007, 11:39

janka_b píše:
...repr^zent píše:Raz budes mamina a prides na to, ze cena dietata sa neda vycislit ziadnym poctom steniat.

repr^zent-samozrejme, ze neda......ale psy nemaju potrebu utracat nadbytocnych ludi...kdezto ludia nadbytocne stenata ano!

ja nezrovnavam neporovnatelne, avsak pouzila som to ako hrubu nacrtnu ukazku...pre mna to je rovnako - ZIVY TVOR AKO ZIVY TVOR a ludia sa silou mocou chcu stavat medzi zakony prirody a rozhodovat o zivote s smrti...preto neviem pochopit tieto veci...vies,ja uplne chapem,kazdy sme ini a kazdy ma na to iny nazor.plne akceptujem tvoj aj ine nazory,nepresviedcam o svojom iba som prispela do tejto otvorenej debaty svojim nazorom. to je vse.

vies,ci mas uz psika,alebo babo - obe je zodpovednost,starostlivost,cas,laska,ucenie, a trpezlivost a niekedy i trapenie...

.......-kazde kusok inak,ale obe troska podobne.....

....zive tvory...

vies...vo filozofii panuje myslienka s ktorou ja osobne nesuhlasim "kultura je to,co nas odlisuje od zvierat".........vies, pisal si,ze clovek ma pravo zmenit svet a preto ho stavias nad vsetko ostatne...pre mna je vsak clovek prave preto pod vsetko to ostatne...lebo jeho tuzba zmenit svet, vedie casto k zahube tohto sveta. nic nie je totiz mocnejsie nez priroda - bohuzial ani clovek, lenze ten si to nerad pripusta! to je ten kamen urazu. clovek si mysli, ze je to prave on,co moze rozhodovat o zivote s smrti vsetkeho kolo neho...a niekedy mam pocit,ze vsetky tie zvery maju viac rozumu a kultury ako clovek...len my jej nedokazeme pochopit........
zem bez nas by mozno fungovala ovela lepsie nez s nami :) ale to uz je na inu temu. ps: nie som nihilista :P :P :P

inak je to dost na zamyslenie co uz preteba nieje zivy tvor.. ale hold porozmyslaj nad tym ze clovek poziera zive tvory a rozhoduje tym o ich smrti. aj cisty vegan je na tom rovnako takze povedz co uz zivy tvor nieje a co nim este je . lebo zivot je definovany jasne. - zacina sa pri jedinej bunke. o bakteriach sa je zbytocne bavit
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod Michaela » 19. Nov 2007, 12:16

DKo píše:
Michaela píše:zajtra niečo napisem
napíš niečo faktické, napr. aké sú staré :?:

ako vidim nema vynam sa s vami hadat kazdy ma svoju pravdu a nikto mu ju nevezme..

steniatka tak patorcata maju 7týždnov
alpina-5-6 mesiacov O NEJ NAJDETE V PRIBEHOCH PRIBEH
leo - 3 mesiace
stavač-4 mesiace
blackynočka a jackynočka - narodili sa v utulku 22.8. ich mamu nam doniesli do utulku uz gravidnu.
chuck - pravdepodobne je to krizenec alebo cisty briard ten ma 4-5mesiacov
nixina - 4 mesiace
derbie, tapka, kiri - 6 mesiacov

potom za chvilu budeme mat na adopciu dalsie lebo mame steniatka od gizely tie maju 3-4 tyzdne
Michaela

Poslaťod zopz » 19. Nov 2007, 12:55

Pokial viem tak v utulku v Zl. Moraviach sa nechavaju okotit gravidne sucky. Predpokladam, ze z nedostatku financii , nie z utlocitu. Takze ak chce niekto popri svojich radach pomoct ako toto poriesit, nech zavola spravcovi utulku, kde maju svojho veterinara a navrhne preplatit ucet sterilizacie, pripadne viacerych sterilizacii - v prvom rade kotnych suciek. Teda nemusi davat peniaze utulku, ale da ich rovno veterinarovi za ukon. Urcite lepsi sposob ako navrhovat utracanie, ked sa vie, ze utracat nezacnu-nastastie. Viem, ze tie kotne sucky tam nedal nikto z vas. Ale svojimi danami prispievame na mnoho veci, do ktorych nas nic nie je a my sme ich nezapricinili. A tato sponzorska pomoc nebude anonymna ako nase dane, ktore idu aj na nezmyselne veci. Pisem tuto radu, aj ked viem, ze neprispeje nik na dobru vec. Ale tak to u nas zial chodi - radsej budeme hodiny rozpravat o probleme, ktory nas skutocne nepali, nez by sme mali nejako zmyselne pomoct. Obdivujem Misku, ze ju este drzi snaha pomahat utulku. Dufam, ze jej to vydrzi - raz bude lepsie. A viem si pochopit, ze pre tie hrave steniatka hlada domov a nie injekciu. Nie je lahke dat uspat dopspeleho psika, ktory je chory a nie este nevinne steniatka s ockami plnymi dovery.
Riesenie je jedine - sterilizacie na Slovensku a o par rokov po priebehu sterilizacii sa pocet nechcenych psov znizi na minimum, tak ako sa to udialo v zapadnych krajinach. O to smutnejsie je, ze na Vyzvu na stranke www.psysos.sk zareagovalo tak malo ludi. A pritom hladame aj dobrovolnikov ochotnych nam pomoct s organizacnymi pracami.
Obrázok užívateľa
zopz

Poslaťod Zolo » 19. Nov 2007, 13:22

[quote="Michaela"]
ako vidim nema vynam sa s vami hadat kazdy ma svoju pravdu a nikto mu ju nevezme..

Michaela - to, že niekto nesúhlasí s Tvojim názorom pokladáš za hádku? No neviem... Skôr som od Teba čakal, vzhľadom na vek, že povieš pár slov Emorovi, keďže si reagovala ako si reagovala, ale no dobre...
Neviem ako pre Teba, ale pre mňa útulok znamená : miesto, kde sa o strateného, alebo nechceného, alebo inak časovo hendikepovaného psíka postarajú na určitú dobu. Isto to v mojich predstavách nie je miesto, kde ich počet geometricky rastie (teraz nemyslím termín rozmnožujú).
Chodíš tam už štvrtý rok (podľa stránky), takže už máš istý prehľad. Povedz mi - je tam dnes viac psov, ako tam bolo vlani? Koľko zvierat sa Vám vrátilo z adopcie? Koľko šteniat od nich sa Vám vrátilo? Koľko sučiek sa Vám napárilo priamo v útulku? Ako chodíte na kontroly osvojených zvierat, keď nemáte ani na misky? Koľko psov tam ešte je, čo tam bolo, keď si prišla? Ak Vám za plot prehodia ďalších 20 psov, čo urobíte? Tot nie sú otázky, ktoré by mali učel rýpať do Teba. Nimi sa Ti len snažím naznačiť, že pri najlepšej snahe v živote nie vždy všetko vyjde. Omylov je toľko, že sa nemôžu stať predmetom záchrany! Jednoducho ten reťazec treba pretrhnúť. A pretrhneš ho nie humanitou voči zvieratám, ale žiaľ, len tvrdou represiou voči nezodpovedným ľuďom.
Pochop ma v jednom - ja na Teba neútočím, vážim si, čo pre zvieratá robíš a ešte urobíš. Jediné o čo sa snažím, je otvoriť Ti trošku oči pre pohľad aj z inej strany života a možno aj spoza toho plota v útulku. Ak to nepochopíš, tak budeš čoraz väčšími záplatami plátať psie duše a bude Ťa to v živote čoraz viac trápiť. Mne je jasné, že ani Ty a ani ja toto neporiešime, ale tieto veci sa donekonečna samaritánstvom a útlocitnosťou riešiť nedajú. Útulky jednoznačne áno - ale to, za čo treba bojovať je , aby mali isté pravidlá a systém. Nič viac, nič menej. A to, ako tento systém zaviesť, Ti čiastočne povedalí tí, ktorých si nepochopila - Emor a Prezent. Napriek tomu dúfam, že si schopná o ich slovách popremýšľať. dúfam..
A už len úplne od témy - pri popise psov na adopciu ťažko určíš predkov, keď sa jedná o štvorgeneračnú pouličnú zmes. To, že psovi stoja uši, ešte neznamená, že je to "vlčiak", to že je to žlté, ešte neznamená, že je to labrador a ak je to chlpaté, ani zďaleka to nemusí byť briard, či bradáč. Myslím, že slovíčko kríženec úplne postačí a každý záujemca si toho svojho podľa sympatií zoberie. Ale to len na okraj a bez toho, aby ma niekto obvinil z rasizmu proti psom bez PP....
Zolo

Poslaťod Fraga » 19. Nov 2007, 13:31

zopz píše:Pokial viem tak v utulku v Zl. Moraviach sa nechavaju okotit gravidne sucky. Predpokladam, ze z nedostatku financii , nie z utlocitu.

Mna by potom zaujímalo čo je teda lacnejšie...či sterilizácia, alebo výchova nových 6 šteniatok... :roll: :roll: :roll:
Obrázok užívateľa
Fraga

preco?

Poslaťod Dia111 » 19. Nov 2007, 14:21

emor píše::idea: uspat.

miska napisala normalnu spravu, oznam, ktorym chcela dat na vedomie, ako to v utulku vyzera. neziadala sproste komentare. take rady jej myslim nepomozu. ak si niekto neda pozor na psa a ma steniatka, ktore su nechcene v poriadku, ak su este male, slepe.....alebo ak je nejaky psik chory, ci neovladatelny.....to este pochopim a sama som za utratenie. ale ludia by mali byt rozumnejsi a ak uz im daju to pravo na zivot a neuspia ich hned, tak si myslim, ze zavrazdit zviera, ktore uz plne citi a je schopne rozdavat lasku je vrazda.
pracujem v utulku pre zvierata- nezavazne
Dia111

Poslaťod Dia111 » 19. Nov 2007, 14:25

:twisted:
Naposledy upravil Dia111 dňa 23. Nov 2007, 15:20, celkovo upravené 1
pracujem v utulku pre zvierata- nezavazne
Dia111

Poslaťod DKo » 19. Nov 2007, 14:29

Dia111 píše: ja tam robim a nie som sprosta
aký je tvoj vzťah k psom s PP :?:
DKo

PredchádzajúciĎalší