Šteniatka

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod beira » 17. Nov 2007, 23:14

A konkretne? :wink:

Chapat nemusis, ale ani byt hnusny... Prud nezastavis ani neobratis, len sa vyplavia emocie... A pravda je relativna... nikto na nu nema patent ani monopol...
Naposledy upravil beira dňa 17. Nov 2007, 23:19, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod rea » 17. Nov 2007, 23:18

Michaela, to, čo sa okolo psov deje, je strašné, máš pravdu, ale verím tomu, že časom, praxou, ak sa tomu budeš venovať dlhšie a skúsenosťami, ktoré nadobudneš (a nebudú to len príjemné veci) sa tvoj názor upraví tak, aby nebol len ďalším extrémom.
Naposledy upravil rea dňa 18. Nov 2007, 0:09, celkovo upravené 1
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/
Obrázok užívateľa
rea

Poslaťod Mary » 18. Nov 2007, 0:03

Van asi tak, tiež som toho nazoru že je to vychovou...

Michaela neuražaj psov s PP.. ..či ked ku vam pride pes ma na sebe nalepeny PP?Tak ako možeš porovnavat? :lol:
Obrázok užívateľa
Mary

Poslaťod Zolo » 18. Nov 2007, 1:20

beira píše:A preco su Emor a Dko zbytocne cynicki?

Prečo cynickí? Je to ich názor. Bolo by možno treba si uvedomiť, že zachraňovať 80% psov v útulku neznamená nič iné, len opäť sa postaviť a opäť stáť na začiatku bludného a nekončiaceho sa kruhu. Možno je to cynizmus, ale možno si málokto uvedomí, že útlocitnosť stojí na počiatku ďalšieho (a nie raz početnejšieho) utrpenia, a že paradoxne tí čo zachraňujú, môžu nechtiac (neuvedomujúc si) spôsobovať väčšie utrpenie.
Zolo

Poslaťod beira » 18. Nov 2007, 1:25

Zolo píše:

Prečo cynickí? Je to ich názor. Bolo by možno treba si uvedomiť, že zachraňovať 80% psov v útulku neznamená nič iné, len opäť sa postaviť a opäť stáť na začiatku bludného a nekončiaceho sa kruhu. Možno je to cynizmus, ale možno si málokto uvedomí, že útlocitnosť stojí na počiatku ďalšieho (a nie raz početnejšieho) utrpenia, a že paradoxne tí čo zachraňujú, môžu nechtiac (neuvedomujúc si) spôsobovať väčšie utrpenie.

Tak zbytocne sarkasticki je mozno lepsi vyraz :roll: Ono to uz nebolo ani tak o nazore ako skor o vysmechu... a zbytocne to zasa rozprudi bezvychdiskovu debatu medzi utlocitnymi a cynickymi...
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod Zolo » 18. Nov 2007, 1:39

beira píše:Tak zbytocne sarkasticki je mozno lepsi vyraz :roll: Ono to uz nebolo ani tak o nazore ako skor o vysmechu... a zbytocne to zasa rozprudi bezvychdiskovu debatu medzi utlocitnymi a cynickymi...

Nehrajme sa na slovíčka, aj keď si nemyslím, žeby sa jednalo o výsmech. Skôr sa mi zdá neadekvátna reakcia "blbec, sprostá generácia kynológov" od dievčatka, čo má síce dobré srdce, ale o živote toho ešte veľa nevie. Ja by som sa na jej mieste pýtal, ako a prečo si to myslia a nech to teda vysvetlia. Nemyslím si, žeby od týchto dvoch ľudí bolo v nejakom útulku čo len jedno zviera. Aké sú zvieratá v útulku a čo sa s nimi deje ďalej je druhá vec. Nemajme ružové okuliare, že každé jedno z nich sa spasí a zachráni. Ani ľudia nie.
Zolo

Poslaťod ...repr^zent » 18. Nov 2007, 6:42

Nedavno podobna tema, len v inej farbe...
Miska, to, co ti bolo povedane ohladom tvojej -censored- reakcie na emora, ti nejdem vycitat. Na to, ze si vo veku, ked ti nerobi problem poslat do prdele cely svet si sa este relativne drzala na uzde, ale chcem sa ta spytat:
Kolko tazkych rozhodnuti si v zivote spravila? Tazkych v tvojom ponimani, nie v mojom. Uz si rozhodla o utrateni nejakych steniat, lebo nebolo miesto napriklad? Ak ano, tak vies aky je to pocit a ak nie tak si to skus predstavit.
Asi by si sa necitila dobre, Asi by si spravila vsetko pre to, aby nemuseli zomriet, asi by si spravila vsetko pre to, aby sa nenarodili ak by si to dokazala ovplyvnit...
A vsetky tieto neprijemne pocity a vycitky svedomia vy, dobraci z utulkov "kradnete" ludom, ktorych by mozno ten zly pocit vraha steniat zmenil.

Mojej sestre sa tento rok podarilo neustrazit, jej fenku, ktoru ma z utulku... :idea: :lol:

sestra: Jezis budeme mat stenata!
ja: :roll:
sestra: Zavezes ich so mnou do utulku?
ja: Nie
sestra: Preco?
ja: Mozno ich daju na pokusy, to ich rasej utop. (skodoradostne som ju klamal) :twisted:
sestra: Utopis mi ich?
ja: Nie, utopte si ich vy (s majitelom otca steniat), su to vase stence.
sestra: Ja ich v zivote neutopim a ani on...

Nebudem dalej dramatizovat (aj ked zopar osob, by si iste rado precitalo, ako topim stence..), poviem len zaver.
Steniatka boli nastastie, len styri. Jedno si nechali majitelia otca a zvysnym trom nasli po dlhom hladani normalny domov.
Pointa neni to, ako to dobre skoncilo, to si na omyle.
Pointa je v tom, ze sestrina fenka uz nebude mat nechcene stenata o ktorych osude je tak tazko rozhodovat.
A nemala by ich ani keby to skoncilo nestastne a stenata by niekto utopil.
"Tie stresy uz v zivote nechcem zazit!" Mozes si typnut koho som citoval. :idea: A nebolo to o starostlivosti, ale o tom: Kam s nimi?
Jedna vec je, ze to co robis, robis s laskou a naplna ta to. Druha vec je, ze tym dobrom, zbavujes ludi zodpovednosti za prusery.
Cesi maju take prislovie: "Kdyz se kaci les litaj trisky." A ten les ludskej nezodpovednosti je obrovsky. :(
Nespravi to 100 ani 1000 spickovych utulkov, vzdy budu plne a bude treba dalsie, lebo mat stenata a nemat za ne zodpovednost bude take lahke. "Ved v utulku sa o ne dobre postaraju."
A dam aj druhu sci-fi moznost. Ziadny utulok, mesacna karantena pre povinne tetovane, chipovane psi, PP ne PP je jedno.
Kazdy pes by musel byt identifikovatelny.
A taky detail. Masivna kampan nasich "humannych" medii o utratenych zvieratach. Ved oni to vedia pekne natocit aj podat, ked chcu...
Mno, to je moj nazor a moj pohlad na vec. Taky skaredy, chirurgicky. :?
Je to ten isty pohlad, ako tvoj, len sa divame problem kazdy z inej strany. Ty riesis utrpenie a ja by som chcel riesit tych, co ho sposobuju..
Urcite sa skor zhodnem s emorom a spol. , do ktoreho si sa obula, ako s tebou, ale nikto z nas ta za to, co robis neuraza, ani ti nas nazor nevnucuje. Mozno raz budes mat podobny.
A mozno raz zistis, ze opatrovat opustene zvieratka, je ovela lahsie, ako prebudzat v niektorych ludoch zodpovednost.
Ale ako som uz spomenul, robis to, co ta naplna, ale kracas po ceste, ktora IMHO nevedie k cielu a tym su verim, ze aj pre teba utulky v ktorych niet zvierat, lebo vsetky maju domov.

Nebolo mojim cielom ta presvedcit, aby si sa prestala o zvieratka starat, to sa ani neda vsak. :wink:
Staci, ked sa zacnes zamyslat, nad spravnym riesenim. Nie mojim, alebo emorovym. Zaujimalo by ma tvoje riesenie.
Ako to zastavit, ako ten stav ktory je zmenit, lebo som presvedceny, ze ty sama musis najlepsie vidiet, ze situacia sa nezlepsuje.
A ak nam budes odpovedat, lebo myslim, ze nie som jediny, koho tvoj nazor zaujima, tak poprosim v ramci normy, nie ako keby sme ti tie steniatka "vyrobili" aj utratili. Vdaka :wink:
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod Zolo » 18. Nov 2007, 9:17

Prezente, za Tvoj neemočný (aj keď emócie chápem a k životu jednoducho patria) a v podstate vyargumentovaný príspevok si dovolím udeliť Ti z môjho pohľadu desať smilov s obomi palcami nahor hneď tu a zaraz!!!!
Pýtať by sa, samozrejme, bolo treba v ďlašch bodoch ešte ďalej. Ale načo? Vystihol si podstatu problémov dokonale.
Ja len dodám fikciu - vyprázdnime útulky a zo zákona prideľme každému občanovi Slovenska jedného psa. Ďalej neriešme problémy a pozerajme len, ako sa vyprázdnené útulky opäť plnia (geometricky rýchlejšie, lebo veď okrem zodpovedných existujú aj tí menej zodpovední). Potom im pridelíme dvoch, potom troch psov, atď... Kedy sa kolobeh zastaví? Utópia? Možno pritiahnuté za vlasy, ale len ukážka toho, ako vyzerá riešenie : hasme požiar amatérsky, lebo hasiči a požiarni technici chodia piecť chlieb ... (veď aj to treba).
Nie som proti útulkom, majú svoj význam a opdstatnenie, len si ich poslanie a prevádzku predstavujem inak. A prepáč, Michaela, aj ich personál a vedenie.
V tomto probléme nie som presvedčený, že som úplne v Emorovom tábore, minimálne nie, čo sa týka FORMY jeho odpovedí, dieťaťu plnému ideálov sa takto neodpovedá... Čo sa týka logiky riešenia tam ale patrím... Peknú nedeľu všetkým.
Zolo

Poslaťod Zolo » 18. Nov 2007, 9:20

[quote="beira"]
Chapat nemusis, ale ani byt hnusny... quote]

a tak ma vlastne napadlo, že Beira má čiastočne pravdu... :idea: Aj keď ja by som slovíčko hnusný, v tomto prípade nazval drsne nezaomalený... :roll:
Zolo

Poslaťod DKo » 18. Nov 2007, 10:01

Beira, asi to bude výchovou a prostredím, ktorom sa pohybujem. Kedˇ v hore nartafím na nejaký kadáver, tak si pomyslím aspoň sa líšky a krkavce nažerú.
Štencom z útulku prajem, nech sa dostanú do rúk ľuďom, ktorí im zabezpečia dôstojný život a rozhodne nie ľuďom, ktorí ich dajú deťom na hrajkanie, aby mali od nich pokoj. Viac pre ne nedokážem urobiť a asi ani ty.
DKo

Poslaťod emor » 18. Nov 2007, 10:44

8) beira sry... prvy nebol ani cynicky ani iny.. prvy prispevok bol uplne pragmaticky. ze si vnimala cynicky ten druhy je len v spojitosti s tvojim pohladom na tieto veci. ale ja na utlocitne nezmyselne minanie energie co sposobuje este vacsi dovod na utlocitnos nie som. - pretoze situaciu to len zhorsuje a pohodlie povedomonia ludi ,ze utulky to poriesia a ze na nas zodpovednost nesedi - je voda na tento mlyn. a spirala sa roztaca....

preto bez dlhej procedury - pes bez majitela - uspat . majitel mnoziaci stence a kazdy vyrobca pezprizornych psov - potrestat. financne . nekompromisne. kazdy sa spamata ak sa mu uz lezie do vrecka. dovtedy nema problem.

uznavam ze nie som moc pedagogicky na nastrocne dievcinky ale hold aj preto nepracujem v skolstve. aj ked naproti tomu z pubertakmi si rozumiem az nadpriemerne dobre :lol:

ak by sa mne stratil pes - tak do 5dni pretelefonujem cele slovensko.a prejdem vsetky mozne miesta kde by mohol byt docasne umiestneny. som presvedceny ze aj kazdy normalny majitel psa. uplne jedno ci s PP alebo bez. a kto tak neucini do mesiaca - asi je zbytocne sa zapodievat s tym ze preco. leda zeby lezal mesiac v kome.
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod beira » 18. Nov 2007, 12:28

Emor, ja ta chapem... a mozno by toto naozaj bolo minimalne ciastocne riesenie... Ved kedysi, ked sa narodili nechcene psy ci macky, utopili ich hned, ako prisli na svet... Alebo sa hladal niekto, kto by psa chcel... Alebo bolo a je dalsie riesenie: prehodit stena cez plot niekomu, o kom viem, ze sa on postara :lol: (my takymto dobrodincom dakujeme za Emusku 8) )
No a stratene psy ci odhodene psy, to je kapitola sama o sebe... Potuloval sa nam tu irsky seter... a kedze hlasili v rozhlase, ze vsetky potulujuce psy po obci budu odstrelene (chcela by som vidiet, ako ich v obci chceli stirelat...), tak som preventivne setra odchytila... nadavala som ako pohan, a keby ten pes nemal znamku, tak si ho necham, lebo bol naozaj krasny a fakt bolo vidno, ze to nie je dedinsky xxxxxxx... Zaviezli sme ho teda domov, majitel bol sice mily, ale keby toho psa zrazilo auto, tak mu je to viac menej fuk... take, ze pes mohol sposobit dopravnu nehodu, niekoho pohryzt... to si podla mna ani neuvedomil... Pes mal PP, ale bol z utulku, zomrel mu pan. Ty by si toho psa zrejme utratil, ja by som to nedakazala ani v mene prevencie...

Ja neviem, ako to funguje alebo nefunguje v utulkoch. V kazdom pripade, ak sa niekto snazi najst domov, dobry domov pre nechceneho psa, pride mi naozaj zbytocne krute takymto sposobom ho odsudit. Ved ked chce niekto dnes orecha, je tazke hladat ho po dedinach, skor si zajde do utulku (mozno moja naivna predstava :roll:)... A neviem, ci su prave tie osvojene psy z utulku jedinym kamenom urazu (aj ked moj setrovsky pribeh ti nahrava ;o) )... To by naozaj musel existovat nejaky centralny system vedenia psov... ale aj tak si to neviem celkom dobre predstavit... Spekulanti a nezodpovedni zbabelci budu vzdy vyuzivat slabost inych...

Aj rozoberania prava ci neprava na zivot, ako aj dostojnosti psieho zivota mi pride zbytocne... Pes, ako aj ine zviera, sa instinktivne drzi zivota a nech by bol akykolvek ponizujucu a utrpny, vzdy by volil zivot.

Nemam 15 a viem, ze su daleko horsie veci ako trpiaci pes ci jeho smrt, ale ja Michaelu obdivuem za to, ze dokaze medzi to utrpenie chodit. Mozno problem celkom neporiesi, ale aspon nie je pasivna... A mozno to raz bude vidiet inak... Len ak jej nazor budes predkladat takymto sposobom, len ju zbytocne nasrdis... :roll:
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod emor » 18. Nov 2007, 13:01

8) svoj nazor som sem nedal koli michaele ale koli tomuto problemu samotnemu. no more no less :roll: :idea:
Obrázok užívateľa
emor

Poslaťod beira » 18. Nov 2007, 14:57

emor píše:8) svoj nazor som sem nedal koli michaele ale koli tomuto problemu samotnemu. no more no less :roll: :idea:

Emor, je jedno ci je to Katka, Zuzka alebo Anicka... Nehovor, ze si nevedel, ze sa jej to, ako si to napisal, dotkne. Nie obsah, ale forma toho nazoru sa mi nezda celkom fer. Michaela robi to, co si mysli, ze je najlepsie... A ak sa jej podarilo najst domov aspon par psom, je to stale viac ako reci na teoretickej rovine. Skus svoj nazor niekde presadit, a na zaklade toho, ake prinesu opatrenia vysledky, mozeme zasa diskutovat...

Zda sa, ze len Zolo pochopil, co som chcela povedat... 8)
Naposledy upravil beira dňa 18. Nov 2007, 15:05, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod beira » 18. Nov 2007, 15:04

DKo píše:
Beira, asi to bude výchovou a prostredím, ktorom sa pohybujem. Kedˇ v hore nartafím na nejaký kadáver, tak si pomyslím aspoň sa líšky a krkavce nažerú.
Štencom z útulku prajem, nech sa dostanú do rúk ľuďom, ktorí im zabezpečia dôstojný život a rozhodne nie ľuďom, ktorí ich dajú deťom na hrajkanie, aby mali od nich pokoj. Viac pre ne nedokážem urobiť a asi ani ty.

Zle som sa opytala: malo tam byt naco... a sarkasticki... :roll:
Ono to urcite nie je jednoduche, ale problem psa-hracky ci predmetu tyrania nie je len problemom utulkov...
Ja uz mam svoj maly diel ucasti za sebou: mame doma aj dvoch orechov, z toho jedneho najducha... :lol:
Mimochodom, nechce niekto macicku? :wink:
Obrázok užívateľa
beira

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia