Rhodézský ridgeback

Tu si môžete písať jednotlivo o konkrétnych plemenách

Poslaťod emor » 11. Nov 2007, 20:18

Fraga píše:
beira píše:Pride mi nelogicke stavat exterier nad vlohy... Ak ma pes vlohy, mal by byt exterier na druhom mieste...


Ja si myslím, že je nelogické vôbec to dávať do pomeru... je to neporovnateľné... Preto je lepšie to deliť na líniu výstavnú a pracovnú a ak má oboje, tak nie je lepšia kombinácia :wink:


a aka je to potom liinia ked ma OBOJE.?

inak celkom ma to zaujima... pretoze v inom plemene je to uz hodne radikalne odlisne a napriektomu stale nikto nevie vysvetlit k comu to vedie.
Obrázok užívateľa
emor
 
Príspevky: 400
Registrovaný: 27. Sep 2007, 21:52
Bydlisko: Prešov

Poslaťod anet » 11. Nov 2007, 20:25

emor píše:interne zalezitosti RR klubu ma nezaujimaju. ani sa na nich nepytam. ale premna ako potencionalneho zaujemcu o plemeno ma uplne legitimne zaujima akym sposobom sa RR na slovensku chova a co je celkovym cielom chovu RR u nas. :idea:

fuu, pre mna tazka otazka. :oops:
To sa budes musiet obratit na kompetentnejsich.
Ale v stanovach maju ze cielom je: starať sa o rozvoj, chov a propagáciu plemena Rhodesian Ridgeback (ďalej len RR).
a poslanim je:
a) skvalitňovať a zvyšovať úroveň chovu RR na Slovensku
b) zvyšovať prestíž slovenského chovu RR na medzinárodnej úrovni
c) nedopustiť, poškodenie mena klubu, resp. mena jeho členov chovaním, ktoré je v rozpore so stanovami a doporučeniami FCI
d) zachovanie prírodných hodnôt, podpora zdravia a vzdelávania s ohľadom na plemeno RR
Obrázok užívateľa
anet
 
Príspevky: 91
Registrovaný: 29. Nov 2005, 17:26
Bydlisko: Vyšná Hutka

Poslaťod Fraga » 11. Nov 2007, 20:26

Emor to je ta ideálna....línia...akú by mal mať. Ide o to že jedni vychvalujú jedno druhí druhé podľa psa... Môj je krasny a spostý tak podme na líniu výstavnú....Môj je mudry a škaredý tak šup na líniu pracovnú... Ale skôr som sa stretla s tým, že keď je pracant tak nie je výstavný a naopak... A zase keď už je taká benevolencia pri niektorých plemenách tak prečo nie pri všetkých? to isté platí o uchovnení a skúškach....
Obrázok užívateľa
Fraga
 
Príspevky: 464
Registrovaný: 9. Júl 2006, 11:26

Poslaťod Jaro » 11. Nov 2007, 20:29

Nestihol som sice precitat vsetky prispevky , v niektorych z nich bolo spomenute moje meno . Co som postrehol bolo preco obmädzena kohutikova vyska do 50cm . Vysvetlim : poniektori aj v uvodzovkach veci znali polovnici si myslia ze to je preto ze pes do 50cm nemoze strhnut zver ! BLUD ! Cele to obmädzenie vzislo z ako takej dohody este v minulom obdobi . Boli to ochranarske tlaky ktore chceli uplne zakazat durenie zveri psami . Nakoniec doslo k dohode a tym bolo to ze na durenie sa budu pouzivat len psy do 50cm . tymto utrpelo aj nase narodne plemeno vtedy kohutikova vyska az 60cm tj slovensky kopov . chovom musel byt stlaceny do 50cm . toto obmädzenie funguje len v byvalom ceskoslovensku . hoci vznik tejto blbiny bol priamov cesku je len slovensko krajinou kde sa to doslovne dodrzuje . v cesku moze kazdy duric absolvovat vsetky skusky urcene pre durice u nas nie . Hoci 80% duricov vo svete sa ich kohutikova vyska pohybuje od tych 50cm az do 65cm . o tomto sa da strasne vela pisat len som vam to chcel v skratke vysvetlit .
Naposledy upravil Jaro dňa 11. Nov 2007, 20:58, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Jaro
 
Príspevky: 409
Registrovaný: 1. Nov 2005, 15:39
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod Fraga » 11. Nov 2007, 20:33

Jaro díky takže predsa som sa trafila s tym strhnutím... hoci fakt netuším ako by dokazal jazvčík strhnuť srnku... jasne nie sú len jazvečíky na durenie :wink:
Obrázok užívateľa
Fraga
 
Príspevky: 464
Registrovaný: 9. Júl 2006, 11:26

Poslaťod Jaro » 11. Nov 2007, 20:35

Zolo píše:
beira píše:[
To mas pravdu... Ja by som zaviedla u RR minimalne povahove testy... a asi aj povinne absolvovanie zakladneho vycviku...


No vidíš, a o toto mi ide. Netvrdím, že to musia byť poľovné skúšky, ale nech je to niečo, čo aspoň majiteľov donúti v záujme veci niečo so psami robiť, miesto hranie sa na výstavné tituly a ležanie na gauči... :D Hoci ani tie poľovné skúšky by nemuseli byť márne. Jaro, stavač má koľko v kohútiku? Lajka, atď? Myslím, že dohoda je aj tu možná. Viem, hovoril si o duričoch...


Zolo stavace su troska nieco ine a kohutikova vyska je rozna zalezi ake stavaca myslis ci maleho munsterlanda alebo weimaraka ? hehe
Co sa tyka lajok cez 50cm ako viem bezne sa pouzivaju aj u nas pri love vlkov a pod .
Co sa tyka nejakej dohody a napriklad okresani kohutikovej vysky psov na pracu nie je tu vola aby sa nieco zmenilo a to som pocul od cloveka ktory to ma priamo pod palcom .
Obrázok užívateľa
Jaro
 
Príspevky: 409
Registrovaný: 1. Nov 2005, 15:39
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod Jaro » 11. Nov 2007, 20:36

Fraga píše:Jaro díky takže predsa som sa trafila s tym strhnutím... hoci fakt netuším ako by dokazal jazvčík strhnuť srnku... jasne nie sú len jazvečíky na durenie :wink:


fraga jagterier ma nejakych 40cm v kohutiku a strhne srnu kedy chce ak ju prekvapi . inak aj sam RR nema sancu dobehnut zdravu srnciu zver .
Obrázok užívateľa
Jaro
 
Príspevky: 409
Registrovaný: 1. Nov 2005, 15:39
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod Jaro » 11. Nov 2007, 20:38

Zolo píše:DKo, s Jarom sa isto dohodnúť dá. Aj keď niekedy je s ním ťažká reč. Ja ho už dlhšie pokúšam, nech s a vymáčkne, kedy dokončí diviačí výbeh, že prídem potrénovať, a on mi stále dáva vyhýbavú odpoveď... :lol:


Zolo kludne sa ozvi mame oficialny oplotok na trenovanie takze no problemo ! Nie je sice moj ale je vyborny . Blizsie info mam na stranke http://vycvikpsov.szm.sk/
Obrázok užívateľa
Jaro
 
Príspevky: 409
Registrovaný: 1. Nov 2005, 15:39
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod Fraga » 11. Nov 2007, 20:42

Jaro píše:
Fraga píše:Jaro díky takže predsa som sa trafila s tym strhnutím... hoci fakt netuším ako by dokazal jazvčík strhnuť srnku... jasne nie sú len jazvečíky na durenie :wink:


fraga jagterier ma nejakych 40cm v kohutiku a strhne srnu kedy chce ak ju prekvapi . inak aj sam RR nema sancu dobehnut zdravu srnciu zver .


Hmm tak to som netušila...
Obrázok užívateľa
Fraga
 
Príspevky: 464
Registrovaný: 9. Júl 2006, 11:26

RR

Poslaťod Esona » 11. Nov 2007, 20:43

Aj mne sa RR pacil ,zvazovala som jeho kupu .Po prestudovani a zvazeni informaci som dosla k zaveru ,ze mi nevyhovuje .

Fraga ,preco chces delit psov na vystavnych a pracovnych ? Ako uz pisal Zolo, standard popisuje vyzor plemena aj jeho vlastnosti . Plemeno je zaradene do urcitej skupiny FCI a to ma pes splnat .Chovatel sa ma snazit sklbit jedno aj druhe .Dosiahnut iba jedno je malo .Vsak z toho po case bude nieco uplne ine . Aj preto si kupujem psa s PP.

Zolo vyska stavaca? Je ich vela . Z mojich poznamok , ked som zvazovala kupu psa.
weimar 56-69
pointer 61-69
vizla 57-64
nemecky stavac 58-66
Esona
 
Príspevky: 45
Registrovaný: 18. Apr 2007, 19:55

Poslaťod Jaro » 11. Nov 2007, 20:46

Ked sa bavime o RR ako o polovnom psovi duricovi mozem par viet . V oblastiach savany , puste a polopuste boli na durenie vyuzivane vysoke a mohutne psy . vegetacia je tam redsia psy sa viac pohybuju na voolnom priestranstve takze duricom z tychto uzemi chybaju urcite vlastnosti ktore sa cenia a su nevyhnutne v oblastiach lesostepy , vysokych kopcov a pod . takze duric pre nase podmienky musi byt : lahsej telesnej stavby , velmi dobre osvaleny z vynikajucov mrstnostou , orientacia v terene na spickovej urovni lebo jedince sa pouzivali vo velmi zarastenych terenoch , za dalsie hlasitost na teplej stope ako aj hlasitost pri zveri , vytrvalost hlavne v kopcoch . ak sa vam chce skuste si porovnat stavbu tela europskych duricov ako je slovensky kopov , brandlbracken , gonzy polski , svajciarsky duric , taliansky duric , francuzsky duric voci RR . uvidite ten rozdiel uz len s pohladu .
Obrázok užívateľa
Jaro
 
Príspevky: 409
Registrovaný: 1. Nov 2005, 15:39
Bydlisko: Bratislava

Re: RR

Poslaťod Fraga » 11. Nov 2007, 20:58

Esona píše:Fraga ,preco chces delit psov na vystavnych a pracovnych ? Ako uz pisal Zolo, standard popisuje vyzor plemena aj jeho vlastnosti . Plemeno je zaradene do urcitej skupiny FCI a to ma pes splnat .Chovatel sa ma snazit sklbit jedno aj druhe .Dosiahnut iba jedno je malo .Vsak z toho po case bude nieco uplne ine . Aj preto si kupujem psa s PP.


Esona ja to neovplyvním, ale práve preto, čo som napísala na strane 6 posledný príspevok...Bud nech je to všade, alebo nikde...prečo jedni majú byť zvýhodnení? (ide o jednotlivé plemená)

Ak by to bolo ako píšeš, že chovateľ sa má snažiť sklbiť jedno aj druhé (bolo by to pekné a väčšina aspon dúfam že väčšina sa aj snaží), ale do chovu by sa asi nedostalo nič. A práve preto idú do chovu aj psy, ktoré tam nemajú čo hladať... Na skúškach sa relatívne ošáliť nedá (aj stým som sa už stretla). Ale na výstave je to subjektívny názor na exteriér a málo ktorý rozhodca sa drží štandardu! Tak by aspon boli rozdelení a nemohli by frflat...
Obrázok užívateľa
Fraga
 
Príspevky: 464
Registrovaný: 9. Júl 2006, 11:26

Poslaťod beira » 11. Nov 2007, 21:05

Zolo píše: Beira, len si uvedom jedno : RR má v štandarde ako plemenný znak ridge! Nemôžeš vytŕhať a uprednostovať niečo zo štandardu! Štandard vytvorili ľudia, ktorí si hneď na úvod stanovili cieľ, čo chcú v chove dosiahnuť a ním vlastne stanovili ideál. Na štenderd (a podľa neho aj na samotného psa) sa musíš dívať predovšetkým ako celok! Nemôžeš vyzdvihovať, alebo potláčať niektorý znak, či povahovú črtu. štandard Ti tiež hovorí o prípustných chybách, ale aj o neprípustných chybách. To ako je dodržiavaný, aké sú podmienky, aké sú potrebné zdravotné testy, to si určí klub. Ale vždy to musí ísť v intenciách štandardu. Ja Ťa chápem a mám rovnaký názor, že u pracovných plemien by mala byť na prvom mieste pracovná využiteľnosť, ale ešte raz - treba sa dívať na psa ako na harmonický celok. Chápem, že nemusíš so štandardom súhlasiť, ale meniť Ti ho neprislúcha. Až keď vytvoríš to svoje plemeno... :lol: Ak neuznávaš ako plemenný znak ridge, potom veľa rozdielu napr. medzi ním a vižlou nebude. Laik (a aj mnohý majiteľ bezridgeového RR) ten rozdiel aj tak nerozozná :lol:

Nie som si teraz celkom ista, ale tusim som niekde citala, ze sa terajsia v podstate jedina forma ridge stanovila neskor... Tusim az od roku 1992 je napr. chybajuci ridge vylucujuca chyba... A pri vsetkej ucte k slachtitelom predpokladam, ze v terene neuprednostnovali tvar ridge, ale prave tie vlohy na pracu... Dve korunky asi prisli neskor... :wink:
Ja sa standard nechystam menit... standard respektujem, len niektore body sa mi vidia kontraproduktivne, neviem najst lepsie slovo...
No neviem, porovnavat vyzlu s ridgebackom... ak si odmyslime hnedonosacov, uz len ten kukuc je iny... 8)
Obrázok užívateľa
beira
 
Príspevky: 413
Registrovaný: 10. Dec 2006, 11:34

Poslaťod Zolo » 11. Nov 2007, 21:06

Zolo kludne sa ozvi mame oficialny oplotok na trenovanie takze no problemo ! Nie je sice moj ale je vyborny . Blizsie info mam na stranke http://vycvikpsov.szm.sk/[/quote]

Vďaka, určite sa ozvem, kaď budem mať do BA cestu.
Zolo
 
Príspevky: 362
Registrovaný: 5. Okt 2007, 10:04
Bydlisko: BB

Poslaťod beira » 11. Nov 2007, 21:08

Jaro píše: inak aj sam RR nema sancu dobehnut zdravu srnciu zver .

To som rada, ze to vravi niekto od fochu... mne jeden polovnik tvrdil, ze jeden rr strhne zdravu srnu hravo :wink:
Obrázok užívateľa
beira
 
Príspevky: 413
Registrovaný: 10. Dec 2006, 11:34

PredchádzajúciĎalší

Späť na O plemenách - jednotlivo

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron