plnochrupost, genetika, chov

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod DKo » 9. Nov 2007, 11:20

Raky, pes to nie sú iba jeho zuby alebo kĺby alebo iba niečo iné. Na psa treba nazerať komplexne. Zdravotný stav by mal byť prvoradý, ale iba zdravie nie je všetko.
DKo

Poslaťod raky » 9. Nov 2007, 11:26

rozumiem, ale psa a najma fenu si kupujú ľudia, aby mali spoň raz šteniatka, dva roky vyberajú, potom kúpia, všetko ok, ale zub nenarástol, M3 je až taký dôležitý?
Obrázok užívateľa
raky

Poslaťod Zolo » 9. Nov 2007, 11:37

[quote="emor"]chybajuce zuby su lavina ktore ti po pargeneraciach znefunkcnia papulu.
Takto to až ďaleko zájsť nemusí (viď peruánsky naháč), ale súhlas s tým, že vývojom nie je všetko v poriadku. Kto si dlhšie všíma napríklad u mnohých plemien "zjemňovanie" spodnej čeľuste za posledných pár generácií, vidí že na tento výoj reaguje aj počtom a aj mohutnosťou práve chrup. A to sú predsa hlavné "zbrane" psa.

neviem ale, myslim ze aj dnesne psi potrebuju vsetky zuby. ak niesu vyslovene odkazani granulozruti a domaci gaucovi spolocnici.
Aj tí ich potrebujú, pokiaľ nie sú žužlači... :wink: Stáva sa, že aj občas u vlkov je zistená strata nejakého toho zuba (ale napríklad sa ešte nikdy nezistila anomália skusu), ale je otázne, či to hrá nejakú podstatnú rolu pre ďalší vývoj, lebo sa to zistí až po smrti vlka, ktorého väčšinou odprásknu. Ale ten počet nálezov chybného počtu zubov je vraj veľmi malý.

kazdy problem ktory pes ma je problem a tym padom to nieje kvalitny jedinec pre chov. aj ked sa blyska inymi kvalitami. kazda chyba a vada musi byt odselektovana z chovu nekompromisne prec.
Emor, pokiaľ sú vo vedení chovateľského klubu odborníci (resp. pokiaľ ctia štandard - a toto je vlastne aj odpoveď Juliete), mali by vedieť a pozerať na možný vývoj na niekoľko generácií dopredu, ale... To ALE sem dávam z iného dôvodu - nedávno kolovalo také zamyslenie, ako je možné, že staršia generácia vlastne dokázala prežiť, keď pila vodu z vodovodu, jedla chemické cukríky, spala v postieľkach natrených olovenou farbou, bicyklovala sa biez prilieb a možno aj bez bŕzd, atď., a nielen že prežili, ale neboli o nič chorľavejší - DKo by povedal cintľavejší- ako dnešná generácia. Osobne som náchylný tolerovať drobnú vadu, pokiaľ má pes skutočne veľa iných kvalít, ktoré výrazne prečnievajú nad bežný priemer v populácii. Toto by mali zhodnotiť bonitační komisári, ale skôr ako výnimku, ako pravidlo, aj keď si uvedomujem, že sa z toho môže stať istou formou precedens pre budúcnosť. Ale myslím, že treba postupovať podľa nejakých kritérií a individuálne tak, aby to bolo transparentné.

co robia kluby.? je to len o ludoch. vacsina ma polozene chovatelstvo na vystavnictve. a to je podla mna katastrofa a smutok nad smutkom generacii ktore sa starali o specificke kvality toho ktoreho plemena.
Aj mne je smutno, keď pracovvné plemená (a temer pomaly všetky :evil: ) sa takto správajú! Tu je to neodpustiteľné, pretože pes nie je len exteriér. Rovnako sa mi to nepáči ani u plemien, ktoré vznikli za nejakým iným účelom, ale tiež požadovaný istý výkon. A je jedno, či ide o jazvečíka, BSP, RR, kokra, či dogy. Toleroval by som ten exteriér snáď len u bytových plemien (pôvodne a výlučne!), ale tu by som o to väčší dôraz kládol na zdravie! Fyzické, psichycké, ale aj genetické!
Toť môj názor.
Zolo

Poslaťod Zolo » 9. Nov 2007, 11:40

[quote="Zolo
psichycké,quote]

... teraz vyzerám ako dement! Samozrejme, že tie i a y majú byť naopak! :oops:
Zolo

Poslaťod DKo » 9. Nov 2007, 11:40

raky píše:rozumiem, ale psa a najma fenu si kupujú ľudia, aby mali spoň raz šteniatka, dva roky vyberajú, potom kúpia, všetko ok, ale zub nenarástol, M3 je až taký dôležitý?
Ako pre koho. Na M3 sa u väčšiny psov nazerá ako na nefunčné zuby a dá sa pochopiť, že niekto pustí do chovu takéhoto psa.
DKo

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 13:08

Emor, Zolo, su to zaujimave veci... Mate to len zo skusenosti, z pozorovania alebo mi viete poradit aj nejaky zdroj, kde by som sa o tom dozvedela viac?
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod Zolo » 9. Nov 2007, 13:19

Breia, toť mladý Bc. to bude mať v čerstvej pamäti... :lol: Ale kníh, časopisov ale aj skúseností života je dosť... Nezameriavaj sa striktne len na genetiku psov, jej zákony a postuláty platia všeobecne. Len jednu vec si treba uvedomiť - a ja to strašne rád opakujem - príroda, ktorej súčasťou je genetika nie je logaritmické pravítko, kde si zadáš otca a matku a vyjde Ti to čo chceš! Ale ja Ti dám napr. do pozornosti knihu od Matta Ridleyho - Genóm, kniha na zamyslenie je aj od Wachtela - Chov psu v roce 2000 (ale tu mám trochu výhrady kvôli dosť výraznej zaujatosti autora a výklad, ktorý si berie len to, čo mu vyhovuje). Ale sú tu aj ďalší autori : Abrantes, Trummler, starý klasik Lorenz, - to len námatkou, hoci sú to viac etológovia ako genetici. Ale aj klasických skrípt a kníh by o genetike nemalo byť už dnes málo. Prečo neskúsiš starú osvedčenú vedeckú knižnicu? Aj keď v čase rozmachu netu sa mladší nad mojim odkazom zarehocú... :lol:
Zolo

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 13:36

No mozno by si sa cudoval, ake tazke je niektore knihy zohnat... Napr. tych etologov, co spomnas... takmer nemozne :wink: No a ked hladas nieco konkretne a potrebujes relatvine rychlo najst odpoved, je fajn, ked ti niekto skusenejsi povie, kde hladat 8) Napr. o DLK, LTV ci CES by som ti uz mohla byt, zrejme :mrgreen: , celkom rovnocennym partnerom... minimalne v teoretickej rovine :roll:

V kazdom pripade dakujem :wink:
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod Zolo » 9. Nov 2007, 13:51

Ja figu viem, čiže mne je rovnocenný partner každý. Skôr ja nie som rovnocenný partner pre mnohých! Každý deň ma celkom reálne prefacká zvesťou, čo všetko neviem!
Zolo

Poslaťod beira » 9. Nov 2007, 13:53

:wink:
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod Kaca » 9. Nov 2007, 14:13

Zolo píše:Ja figu viem, čiže mne je rovnocenný partner každý. Skôr ja nie som rovnocenný partner pre mnohých! Každý deň ma celkom reálne prefacká zvesťou, čo všetko neviem!

A Ty si myslis ze si sam???
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod anet » 10. Nov 2007, 21:27

Zolo píše:co robia kluby.? je to len o ludoch. vacsina ma polozene chovatelstvo na vystavnictve. a to je podla mna katastrofa a smutok nad smutkom generacii ktore sa starali o specificke kvality toho ktoreho plemena.
Aj mne je smutno, keď pracovvné plemená (a temer pomaly všetky :evil: ) sa takto správajú! Tu je to neodpustiteľné, pretože pes nie je len exteriér. Rovnako sa mi to nepáči ani u plemien, ktoré vznikli za nejakým iným účelom, ale tiež požadovaný istý výkon. A je jedno, či ide o jazvečíka, BSP, RR, kokra, či dogy. Toleroval by som ten exteriér snáď len u bytových plemien (pôvodne a výlučne!), ale tu by som o to väčší dôraz kládol na zdravie! Fyzické, psichycké, ale aj genetické!
Toť môj názor.

Mylim ze nieje jednoduche v dnesnej dobe najst pre psov pracu na ktoru boli povodne vyuzivane.
Ale to som nechcela, chcem sa opytat ci niekto nevie, kde by sa dalo ist na skolenie, kurz ohladom ziskania certifikatu na vyuku pasenia (aspon na ten zakladny stupen - skusky pastierskych vloh)
Pytala som sa uz kdekoho, kamosa - prof.na kynologii a pod. nik nema ani sajnu
Dakujem

PS: dnes ma potesil pohlad na NO ktory pasol dobytok, teda ja som ho konkretne videla uz len ako hnal dobytok z ohrady domov.
Obrázok užívateľa
anet

Predchádzajúci

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 35 hostia