zuzupes ten moj "navod" bol mysleny vseobecne a urcite jeho pouzitie bude zavisiet aj od inych faktorov, podla kazdeho konkretneho psa.
Z toho spravania co si popisala, mam ja osobne dojem, ze o tom co je pre svorku dobre nerozhodujes ty, ale tvoj pes.
Ja viem, ze mas mladu fenku, ako ja psika, ale proste tato vec musi byt medzi vami vyjasnena.
Ty si vodca, a TY prevedies svorku cez horiaci les. Nie naopak.
Toto musi byt tvojej fenke jasne bez akychkolvek pochybnosti a pokusov sa dohadovat.
Pisala si o aporte... pes by mal aportovat nie len, ked ma naladu..
Syr... odvykate OK suhlasim, nevhodne.
Beh navolno... ku vchodovym dveram???
A tu sa zastavim. Ak si Alfa, tak bez zavahania musi utekat za tebou, ked sa rozbehnes opacnym smerom. Skusila si sa par krat fenke "stratit"? Strazi si ta ked je navolno, alebo ty strazis ju?
Moj hawo bol uz v parku par krat strateny. Naposledy som campoval hodinu na preliezkach. Od 5:00 do 6:00...ta kosaaa.. velky rehot medzi znamymi psickarmi, ale ja som spokojny. Uz sa u nas dotrucovalo (ku mne) a viem ako reaguje, ked sa strati. Sedel tam kde sa stratil, za totalnej ignoracie okoloiducich ludi a psov.
Nakoniec, ked sa rozvidnilo ma zbadal a neisto prisiel, lebo pochopil co sa stal za pruser. Nebol som na neho potom an zly ani som ho nechvalil, tvaril som sa odmerane, ako ze OK chlapce pod spat do svorky a on bol stastim bez seba.
A skryte aj ja.
Moc nam ta skusenost obom pomohla. Odvtedy beha este dalej, aj 100m ale strazi si ma ako oko v hlave a bude ma nasledovat kamkolvek.
Preto som to tu zase tak rozpisal, lebo som chcel dat konkretny priklad a cim clovek menej napise, tym skor bude but nepochopeny, alebo pochopeny inac, ako to myslel. Ja vychadzam, len z dvoch tvojich viet.
zuzupes píše:miluje aportovanie - v dazdi si loptu ani nevsimne.
beh na volno? kdeze, ked tak len beh ku vchodovim dverom.
Takze sa mylit mozem o to skor. To co pisem, pisem v snahe ti pomoct, nie ociernit vas vztah, tak to tak prosim aj ber a pripadne upresni ako to u vas funguje.
Ono zaklad je, aby isla tam, kde ides ty. Automaticky a bez diskusii. Potom sama pride na to, ze ked uz to musi byt, tak nech z toho ma aspon nejaky osoh aj ona a tam vidim priestor na tvoju fantaziu, ako jej to nutne nasledovanie vodcu spestrit a sprijemnit.