Mýty o psoch

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:59

Jaro píše:
ak sa budeme bavit o druhu canis lupus a jeho zdroj potravy tak skoncime pri tom ake granule su najlepsie . ale ak chces moji zeru varene maso a aj surove . :wink:

moji tiez, ale vlka vo volnej prirode som este zrat granule nevidela...jedine,zeby mu ich tam niekto podhodil.
...ale mozno zeru tie macky... :wink:
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 14:59

Amaguk píše:domnievam sa, ze je doste velky rozdiel branit sa proti vlkovi ci medvedovi a proti macke..
Pes nezvykne brániť iba seba, ale aj gazdu resp. jeho majetok. pes, ktorý by bránil len seba je gazdovi na prd.
DKo

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 15:00

Jaro píše:a ak budeme preberat stravu canis lupus tak mozeme zacat mysami a skoncime pri jelenoch cez ovce a pod .

ziadne macky tam nevidim...zeby predsa len neboli az taka psom prirodzena korist? :wink:
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 15:01

DKo píše:
Amaguk píše:domnievam sa, ze je doste velky rozdiel branit sa proti vlkovi ci medvedovi a proti macke..
Pes nezvykne brániť iba seba, ale aj gazdu resp. jeho majetok. pes, ktorý by bránil len seba je gazdovi na prd.

proti tomu snad nikto nenamieta...
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod rea » 16. Okt 2007, 15:15

No dobre, ak pripustíme mačku ako škodnú, veľakrát naozaj škodnou je, tak pes slúži na to, aby pomohol bojovať proti škodnej, POMOHOL, teda samotné rozhodovanie by malo byť na jeho majiteľovi, to znamená rozvíjať vlohy a na druhej strane by mal byť pes ovládateľný, to znamená, že od toho, čo nie je škodná, by sa mal dať odvolať. Umenie jeho majiteľa je nájsť rovnováhu tak, aby bol pes ovládateľný a zároveň aby sa nepotláčali vlohy. Nie som všeobecne proti poľovníkom, ale ak mi poľovník, ktorý poštval psa na mačku sediacu na schodoch rodinného domu, potom vysvetlí, že len podporuje vlohy. Zjdenodušovanie tejto problematiky zo stany niektoých poľovníkov je naozaj úbohé, o to skôr, keď sa pomaly medzi sebou pýšia, ako sa ich psi nedajú odvolať, ale do troch dní sa vrátia, ak žijú. Obyčajné privolanie by malo byť aj u poľovného psa základom a kedy bude použité, o tom by mal rozhodovať majiteľ, či mýlim sa? Alebo sa rozhodnem že neprivolám za žiadnych okolností, pokiaľ ide vlohy a potom k tomu dám nejakú ušľachtilú myšlienku? Pri poľovných skúškach sa privolanie nevyžaduje? Naozaj ich nepoznám, ale viem, že niektorí poľovníci si na ňom záležať dávajú.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/
Obrázok užívateľa
rea

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 15:20

rea píše:No dobre, ak pripustíme mačku ako škodnú, veľakrát naozaj škodnou je, tak pes slúži na to, aby pomohol bojovať proti škodnej, POMOHOL, teda samotné rozhodovanie by malo byť na jeho majiteľovi, to znamená rozvíjať vlohy a na druhej strane by mal byť pes ovládateľný, to znamená, že od toho, čo nie je škodná, by sa mal dať odvolať. Umenie jeho majiteľa je nájsť rovnováhu tak, aby bol pes ovládateľný a zároveň aby sa nepotláčali vlohy. Nie som všeobecne proti poľovníkom, ale ak mi poľovník, ktorý poštval psa na mačku sediacu na schodoch rodinného domu, potom vysvetlí, že len podporuje vlohy. Zjdenodušovanie tejto problematiky zo stany niektoých poľovníkov je naozaj úbohé, o to skôr, keď sa pomaly medzi sebou pýšia, ako sa ich psi nedajú odvolať, ale do troch dní sa vrátia, ak žijú. Obyčajné privolanie by malo byť aj u poľovného psa základom a kedy bude použité, o tom by mal rozhodovať majiteľ, či mýlim sa? Alebo sa rozhodnem že neprivolám za žiadnych okolností, pokiaľ ide vlohy a potom k tomu dám nejakú ušľachtilú myšlienku? Pri poľovných skúškach sa privolanie nevyžaduje? Naozaj ich nepoznám, ale viem, že niektorí poľovníci si na ňom záležať dávajú.

rea dobre pises . problem je v ovladatelnosti . mojich psov mozem pustit medzi domace zveri a nic sa im nestane . poznam x psov polovnych co zlikviduju veskeru domacu hydinu , zajace ak sa k nim dostanu a pod . ale to uz je o majitelovi . neviem si predstavit ze by mi psy na dvore kantrili vsetko do radu .
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod ...repr^zent » 16. Okt 2007, 15:49

Amaguk píše:
Jaro píše:a ak budeme preberat stravu canis lupus tak mozeme zacat mysami a skoncime pri jelenoch cez ovce a pod .

ziadne macky tam nevidim...zeby predsa len neboli az taka psom prirodzena korist? :wink:

Asi sa macky nevyskytuju v takom hojnom mnozstve v teritoriu vlcej svorky, aby ju macacie masko uzivilo. Otazne je preco? :wink:

K teme likvidacie tulavych maciek polovnymi psami. Byt polovnikom, tak likvidujem v obdobi mladat. Dospele zdrave jedince macky ohrozuju minimalne, resp. chore kusy co by som nevidel ako tragediu.
Ak tulava domaca macka nenaplna svoje povodne poslanie chytat v dome mysi, tak bohuzial so slobodou musi znasat aj riziko polovneho psa.
K "lovu" maciek v meste, len tolko:
Kusnut si do nejakej mrzackej tubery, tak to naozaj nemusime a pri "hone" sa nechat ulovit nejakym BMW s pubertakom za volantom tiez nie.
Do pola na macky sa nechystame, lebo mame odlisne zaujmy ako polovny pes, ktory so zverou do kontaktu prichadza cely zivot.
Sudy od klavesnice a prax su dve rozdielne veci, tak ako zivot aktivneho polovneho psa a mestskeho polovneho psa, ktoremu sa o polovacke, ci hone len sniva.
Takze nesudim, lebo do toho nevidim.

rea pripajam sa. :wink:
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 16:18

Jaro píše:[

amaguk neviem akeho mas psa doma podla obrazku susdim malamuta - prirodne plemeno ktore inuiti nevyuzivali na lov . dokonca som videl prirodopisny film v ktorom majitelia tychto psov ( inuiti ) chovali ine plemena psov na ich ochranu pred ladovymi medvedmi .

mam husky, ktore o.i. boli vyuzivane aj ako pomocnici pri love...

ale pokial viem lovecke/polovne psi predsa nemaju korist ulovit (t.j. zabit zajac, bazanta, jelena), ale ho len vyhladat, vydurit, dokladat a doniest korist, etc...
v tom je podla mna podstatny rozdiel...
a ked porovnavam, ako sa prirodzene spravaju polovne psy, ktore poznam a moje, tak je tam dost markantny rozdiel - co sa lovenia tyka SH urcite vedie. netvrdim, ze aj nieco ulovi, ale po stope startuje bez vahania aj tam, kde ine psy neprejavuju moc velky zaujem
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod ...repr^zent » 16. Okt 2007, 16:25

Prepacte vulgarizmus: Silnejsi pes jebe. Je to mytus? :lol: :wink:
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 16:51

Amaguk píše:
Jaro píše:[

amaguk neviem akeho mas psa doma podla obrazku susdim malamuta - prirodne plemeno ktore inuiti nevyuzivali na lov . dokonca som videl prirodopisny film v ktorom majitelia tychto psov ( inuiti ) chovali ine plemena psov na ich ochranu pred ladovymi medvedmi .

mam husky, ktore o.i. boli vyuzivane aj ako pomocnici pri love...

ale pokial viem lovecke/polovne psi predsa nemaju korist ulovit (t.j. zabit zajac, bazanta, jelena), ale ho len vyhladat, vydurit, dokladat a doniest korist, etc...
v tom je podla mna podstatny rozdiel...
a ked porovnavam, ako sa prirodzene spravaju polovne psy, ktore poznam a moje, tak je tam dost markantny rozdiel - co sa lovenia tyka SH urcite vedie. netvrdim, ze aj nieco ulovi, ale po stope startuje bez vahania aj tam, kde ine psy neprejavuju moc velky zaujem

husky a lovecke plemeno no neviem , vsade citam ze to boli psy ktore umoznovali domorodcom na dalekom severe prepravu za lovom a prepravu ulovku .

na aky lov sa pouzivali ?
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 16:54

...repr^zent píše:Prepacte vulgarizmus: Silnejsi pes jebe. Je to mytus? :lol: :wink:

realita :lol: :lol: :lol:
Obrázok užívateľa
Jaro

Mýty o psoch

Poslaťod Esona » 16. Okt 2007, 16:55

rea , aj pri polovnych skuskach sa vyzaduje privolanie ,ak nie je pes prave v kontakte so stopou zveri.Ak vsak es sleduje zver a nereaguje na privolanie rozhodca to nehodnoti ako neposlusnost . Ak sa pes nevrati do 15 min.na skuskach neobstal . To su napr. jazveciky (skusobny poriadok pre skusky malych plemien) Skusobne poriadky su robene podla zatriedenia plemien .
Esona

Poslaťod rUM^pEL » 16. Okt 2007, 16:56

Jaro píše:psa na malych mackach necvicis . su to vlohy psa ktore zdedil po predkoch . ako chces psa naucit aby zabil macku ??? zabijes ju ty ? myslis ze to pochopi . je to v psoch geneticky zakodovane ze macka je pre psa len korist . Nikdy som psa neucil zabijat macky do dnes som na to neprisiel ako sa to da . Jednoducho to ti psy maju v sebe . Hold zase nieco matka priroda zle zariadila .

nezariadila..skus dat toho uchotaha k tigrovi ako sa matka priroda zachova ty polovnik :!:

tak isto ako ty mozes odsudzovat zapasy ja nepochopim zalubu v strielani zveri...preco sa nestrielaju cigani oberajuci nas o dane zemiaky cerstvy vzduch?ale macky?niektore konicky by mali vymiznut su uz dost smiesne a v dnesnom svete zaostale...aky ma zmysel ked sa princ carls honi za liskami?okrem titulku v novinach?ziaden...nechceme sa vratit ku krvnej pomste?

takze bazantik je vacsi chudak ako maciatko?
Even through it all.The betrayal.The hate.The abuse.We still find it in our hearts to love you again.How do we do it, you ask?Simple.It's because we are PIT BULLS!!!
Obrázok užívateľa
rUM^pEL

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 17:02

rUM^pEL píše:
Jaro píše:psa na malych mackach necvicis . su to vlohy psa ktore zdedil po predkoch . ako chces psa naucit aby zabil macku ??? zabijes ju ty ? myslis ze to pochopi . je to v psoch geneticky zakodovane ze macka je pre psa len korist . Nikdy som psa neucil zabijat macky do dnes som na to neprisiel ako sa to da . Jednoducho to ti psy maju v sebe . Hold zase nieco matka priroda zle zariadila .

nezariadila..skus dat toho uchotaha k tigrovi ako sa matka priroda zachova ty polovnik :!:

tak isto ako ty mozes odsudzovat zapasy ja nepochopim zalubu v strielani zveri...preco sa nestrielaju cigani oberajuci nas o dane zemiaky cerstvy vzduch?ale macky?niektore konicky by mali vymiznut su uz dost smiesne a v dnesnom svete zaostale...aky ma zmysel ked sa princ carls honi za liskami?okrem titulku v novinach?ziaden...nechceme sa vratit ku krvnej pomste?

takze bazantik je vacsi chudak ako maciatko?

Tazko reagovat na niekoho kto je podrazdeny. :idea: :idea: :idea:
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 17:04

ps : dive macky su zakonom chranene len aby bolo znamo . pytlaciace dospele domace macky nie !
Obrázok užívateľa
Jaro

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia