Amaguk píše:cvicitel, ktory odmietne krizenca ja u mna psi rasista. K takemu by som nikdy so svojim psom na vycvik nesla, lebo takyto postoj svedci o urovni dotycneho a jeho vztahu ku zvieratam.
Nastastie, su aj cvicaky, kde orieskov prijmu s otvorenou narucou, ako hociakeho ineho psa.
Asi si to už zaslúži vlastnú tému...
Skúste pochopiť výcvikára, ktorý má svojho psa, pripravuje sa s ním na skúšky, preteky, vychádza z možností psa a svojich možností, možností ľudí, ktorí sú pri výcviku nutní. Pozná problematiku výchovy, socializácie a výcviku, pri správnom vedení svojho psa od šteniatka vie, čo a ako. Ideálny cvičiteľ.
Keby mal deň o pár hodín viac, ako má, nemusel by chodiť do práce, ľudia, ktorí mu pomáhajú, by boli k dispozícii vždy, keď ich potrebuje, atď atď... Keby mal trpezlivosť dennodenne vysvetľovať základné veci o tom, ako rozmýšľa pes a ako sa niektorí mýlia, keď svojho psa poľudšťujú, aj keď s tým najlepším úmyslom a vedel by veci vysvetliť tak, že ich pochopí aj ten, kto robí chybu nevedomky a z nevedomosti a prirodzene bude svoje chovanie zdôvodňovať, vysvetľovať a ospravedlňovať,bol by to aj ideálny výcvikár. Veľa cvičiteľov mi ale povedalo,že radi pomôžu, ale jednoducho určité z týchto podmienok nie sú schopní splniť, niektorí sa síce snažia, niektorí už radšej nie a ľudí, ktorí požiadajú o radu, posielajú hľadať ďalej. Vedia,že je to lepšie,ako robiť kompromis za podmienok,ktoré majú. Je to lepšie, ako dať polovičnú radu, ktorá môže veľa pokaziť.
Tých okolností je oveľa viac, určite mi v tomto momente ani všetky nenapadnú, ide len o to, že je naozaj dôležité vedieť, kto sa vám práve snaží radiť, ak máte so psom problém.