od rea » 13. Sep 2007, 10:53
Cvičiť 7- mes. šteniatko nie je priskoro, bolo to myslené tak, že si postupovala príliš rýchlo. Neviem, či u nej už tých 10 minút stojíš, ale ak áno, je to podľa mňa pridlho, upevňovala by som v kratšom čase to, že povel jednoducho za každých okolností ukončuješ ty, ale s kratším časom. Ak máš takýto problém, vôbec by som psovi nemotala hlavu tým, že ho budem privolávať z ľahu. Existovalo by len odloženie, z ktorého ho neprivolávam, ale zakaždým prichádzam. Skrátka nemiešala by som dokopy dva povely, kde pri jednom privolávam a pri druhom nie. Pravdepodobne necvičíš presne podľa skúšobného poriadku, ale podľa svojich potrieb, takže máš možnosť a čas si výcvik prispôsobiť podľa toho, čo od neho očakávaš. V tomto prípade máš čas z odloženia privolávať až vtedy, keď ti pes akoby zaváha, ak ho z ľahu prvý krát odvoláš, vtedy ho len uistíš, že to naozaj chceš, ale to má čas. Zjednoduš to, aby to pes ľahšie pochopil. Kľudne to môžeš prvý krát urobiť až keď bude mať rok, aj viac. Dôležité je, aby pochopil, čo od neho vlastne chceš a bol si tým istý a reagoval presne na povel. Samozrejme, že každý jeden výcvikár Ti bude radiť trochu inak, je na Tebe, aby si si z toho vybrala.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!
http://vlcica.rajce.idnes.cz/