oreganka, tak v tomto sa nase nazory zasadne odlisuju
Trufam si povadet, ze o granuliach co to viem, kedze sa snazim ziskat co najviac info. takze nejde o to len vediet si precitat zlozenie na obale a vybrat akoze vhodne granule. RC napr. teraz ponuka granule akoze pre jednotlive plemena - myslis, ze nieco take ako strava urcena len jednemu plemenu naozaj existuje?
Ale k mojim dovodom nedovery ku granuliam:
po a) nepaci sa mi predstava, ze mam svojho psa krmit odpadom zivocisnej a potravinarskej vyroby (ked si precitas nieco o tom z coho sa vacsina granuli vyraba, pochopis)
po b) som presvedcena o tom, ze nic take ako idealne vyvazena granula neexistuje, su to reklamne triky
po c) granule vznikli nie pre psov, ale zludskej pohodlnosti. pes je masozravec nie granulozravec a ani tie najlepsie granule nemozu obsahovat viac ako 50% masa (casto krat navyse neznamej kvality v podobe roznych zahadnych mucok), mnohe ho maju ovela menej, co ich vslten stavia na uroven prevazujucej obilninovej zlozky, ktoru psi v podstate vobec nepotrebuju (napr. moje plemeno ma len minimalnu poziadavku na prijem uhlohydratov)
po d) tak ako pre cloveka aj pre psa je najprospesnejsia prirodzena, pestre cerstva strava - granule tu su len poslednych 50 rokov (a u nas ani tolko nie), a vdaka za rozumnych vetochov, ktori aj napriek tlakom vyrobcov a propagande este od tohoto principu neustupili. Ani ja by som nechecal byt cely zivot na priemyselnych potravinach a umelych vitaminoch (s kastraciami toto nema vobec nic spolocne, porovnavas neporonatelne)
po e) v koliske granul USA sa zacina objavovat coraz viac studii o zdravotnych rizikach krmenia granulami
po f) celkova vyvazenost prirodzenej stravy sa da dosiahnut, ked sa clovek riadi principom krmenia podla barf-u
a este by som mohla pokracovat
pre mna je to dovodov viac nez dost
ked na nas trh pride skutocna granulova kvalita, mozno svoj postoj prehodnotim, zatial su u nas granule az na druhom, viac-menej , nudzovom mieste
P.S. a ak neveris mne, spytaj sa foslie, urcite ti to bude vediet lepsie vysvetlit