Lenka,
ešte mi prosím Ťa napíš, ako je to s chorobami u ND. Sú také háklivé ako írske vlkodavy? Pred tým, než som narazila na plemeno cane corso, ktoré som dovtedy nepoznala, sme uvažovali nad írskym vlkodavom, ale ma odradilo, na aké choroby trpia. Umierajú vo veľmi mladom veku (1-4 roky) na rôzne druhy rakovín, majú aterosklerózy, artrózy, zápaly kĺbov, problémy so srdiečkom, infarkty, deformácie kostry a pod... Najhoršie je, že aj keď sú niektoré jedince ako-tak zdravé, tak sa dožívajú tak okolo 6 rokov. A ani to, že má človek špičkového jedinca dobrého pôvodu s PP človeku nezaručí, že bude zdravý.
Na čo najviac trpia ND, čo sa týka chorôb? A prosím Ťa, koľko rokov sa v priemere dožívajú?
Inak Tvoja stránka je veľmi pekná
.
Ešte Ti položím pár otázok, ak sa nenehneváš:
- Sú ND uštekané alebo skôr tiché plemeno? Keby bývala v paneláku, tak by celý deň len tak pre nič za nič neštekala?
- Sú znášanlivé s inými psami, napr. vedela by ND vychádzať s o 5 rokov staršou labradorkou, keby boli spolu od doginho šteniatka? Labradorka je s inými psíkmi v pohode.
- Koľko kilogramov asi váži dospelá fenka ND a koľko má asi cm v kohútiku?
- Mohlo by chodiť odrastenejšie šteňa ND denne 4 x pol poschodia (8 schodov) po schodoch k výťahu?
- Ako by reagovala doga, keby jej pána na ulici niekto napadol, bránila by ho útokom na útočníka alebo by sa len prizerala? Chcem totiž psa, ktorý by ma v prípade útoku nejakého úchyla vedel obrániť aspoň tým, že by zlodeja zhodil na zem a poriadne mu zaštekal do ksichtu.
Ďakujem vopred veľmi pekne za odpovede.