Ako začať ?? Včera bol nádherný slnečný deň. S priateľkou sme boli na splave Hrona - a raftovanie bolo vskutku nádherné. Potom sme sa vrátili domov a smiech nás prešiel. 8 mesačný pitbulteriér rozkúskoval časť ratanového nábytku, obhrýzol drevený obklad v chodbe a čo je najhoršie - otvoril si dvere do spálne a nakomplet zlikvidoval 4 páry dámskych topánok, vrátane tých najobľúbenejších...
Je mi jasné, že každý majiteľ psa, ktorý ho chová v byte sa s podobným problémom zrejme potýkal, tiež mi je jasné, že pes sa nudil a 14 hodín je na neho veľa, tiež rozumiem, že 8 mesiacov je nástup psej puberty a že ten, kto chce mať psa, nemôže mať byt tip-top.
Tým topánkam sa dalo zabrániť, stačilo zamknúť izby, čo však s nábytkom v kuchyni a chodbe...už teraz je väčšina vecí prenesená a všeliako bezpečnostne pootáčaná, pitbuly však neuveriteľne radi hryzú a nechcem si predstaviť ďalšie možné následky...
Treba však povedať, že pes má asi desiatku najrôznejších hračiek a vždy pred odchodom dostane aj dve teľacie chrupavkovité kosti, zároveň sa ho snažím pred dlhším odchodom dlhšie venčiť a fyzicky unaviť - je to však pitbul
...doposiaľ sme probémy vačšieho rozsahu nemali - tých 8-9 hodín zvládol, aj keď sem - tam čosi obhrýzol. Tearz je to však častejšie a aj rozmery sú väčšie...
Je to zviera, ktoré potrebuje činnosť a blízkosť svorky, nadruhej strane však nemôže byť nezvládnuteľným bremenom. Ako najschodnejšia cesta sa mi javí izbová klietka - a to aspoň dočasu, kým sa nepodarí problém odstrániť. Otázny je nácvik - keď už pes má osem mesiacov. Po troce - najskôr v našej prítomnosti a na kratšiu dobu - no a uvidíme...
Aké skúsenosti máte vy, resp. riešil niekto z vás tento problém podobným spôsobom?? S výcvikom psov mám určité skúsenosti, výchova v byte je však pre mňa novinkou, takže: dobrá rada nad zlato!