od anitram » 5. Jan 2006, 8:51
tiga v tomto smere mas pravdu, ja som toho yorka co na nas vecne utocil, uz bola rozhodnuta odkopnut, priamo pred majitelom, lebo aj ked som im nadavala, ze nech si to daju na voditko, ani na mna nereagovali, zboznujem psov, ale niektori ludia ich nevedia vychovat a nie su vobec ohladuplni k inym, tym ze ich nemaju na voditku. Ja som vedela, ze labradora pri inom psovi neodvolam, tak som ho vobec nemavala na volno. Ale stretavali sme pubertalnu majitelku labradorky, ktora ju nemavala na voditku a to raz k nam pribehla odnikial a za nou majitelka utekala, ze ona hara. Mala si ma vidiet ako sa snazim udrzat 40 kiloveho psa na voditku pri okolo obiehajucej harajucej fene. A stretavali sme pani s bielym spicom, ktory bol ustekany ked sme chodili okolo a ona ho vzdy mala na voditku, aj foxteriera, ktory sa isiel priam zadusit od zurivosti, ked videl psa, ale aj ta pani ho vzdy mala na voditku.Stretavali sme staforda bez voditka, ked som ho stretla prvy-krat urcite som zbledla ako stena, ale ten psik na nas ani nereagoval, proste sme boli pre neho vzduch a isiel si vedla majitela.
O stekani je to individualne, velke psy nestekaju zbytocne, ale mame v bytovke kokrspaniela, ktory je schopny stekat 2 hodiny v kuse a po odpocinku pokracuje v stekani dalej. pri rannych prechadzkach nas sprevadzal stekot vlciaka z balkona, comuseli mat ludia rano o 6-tej radost. Vsetko je to o tom ako si to clovek vycvici.
Ja to zhrniem tak, za vsetkym hladaj ludi - nezodpovednych, namyslenych, sebeckych. Nemam nic proti ak je pes 100 %-ný. Preto by sme tu mali robit osvetu pre tych mladsich a zacinajucich davat im rady ako sa starat o psika, ako reagovat v urcitych situaciach a hlavne urcite pravidla pri prechadzkach so psikom.
Niki - ja tiez budem mat yorka, do tyzdna by som si ho mala ist zobrat k chovatelke, ale kym s nim nebudem aspon 2 roky, tak nemozem povedat, ze je dokonaly, poslusny a co vsetko si mozem s nim dovolit. Tvoje steniatko este nie je ani v puberte a mozem ti povedat, ze ja som mala co robit s labradorom v tomto obdobi a to u velkych psov je do dvoch rokov a u malych asi tak do roka. Tebe by som ani neodporucala chodit bez voditka. Moze ti zbehnut pod auto a to ani nevies ako rychlo, este nie je spravne socializovany k vztahu so psom, tak nevie co si moze dovolit a co nie a od toho si tu ty, aby si mu ukazala, co smie a co nesmie, hlavne ho nesmies rozmaznavat a vsetko mu dovolit, lebo je to krasne steniatko. Potom ti z neho vyrastie ustekany, rozmaznany psik, co vsetko a vsetkych kuse. A uz bude neskoro nieco riesit, sice sa to za pomoci odbornikov da skusit.