zuzupes, dostala si "na výcvik" psa a nepoznáš posunkové povely??! hm -
nuž, neviem...
takto cez net je to ťažko opisovať - ale v literatúre zameranej na výcvik posunkové povely nájdeš(aj keď sa často rôznia) - pre teba však nie podstatné dokonalé prevedenie ako u psa pripravujúceho sa na skúšky podľa niektorého zo skúšobných poriadkov.
možno ti pomôže(trochu) táto stránka:
http://www.vycvikpsa.cz/archindx.html
...neviem však ako je to s motorikou spomínaného postihnutého...
k tomu či pes bude alebo nebude poslúchať okrem cvičiteľa aj majiteľa - z mojich skúseností to závisí od viacerých vecí - plemeno, konkrétny jedinec, osobnosť psovoda a aj majiteľa, metódy výcviku, vzťah psa a majiteľa resp. psovoda...
ťažko takto povedať - (ja by som si napríklad nikdy nedal psa niekomu na výcvik) - poznám prípady, keď pes výcvikárovi cvičil a poslúchal na 1 a potom prišla majiteľka a lahodným hláskom sa snažila uprosiť svojho miláčika aby poslúchal.....takže niekedy je to viac o nevhodných majiteľoch než nezvládnuteľných psoch.
... v zásade by som však odporučil, aby sa majiteľ zúčastňoval výcviku(pokiaľ je to možné) a postupne sám už predtým zvládnuté povely so psom cvičil...ale je to len teória, nikdy som necvičil psa pre takto postihnutého človeka, takže pravdu ukáže až prax...(pravda, dôležitá je aj osobnosť a skúsenosti cvičiteľa - psovoda
)