Utratenie psika

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Nils » 16. Máj 2007, 22:46

DKo píše:
rybicka píše:zvierata maju cit, ale nerozmyslaju, riadia sa len instinktom
Ak by nerozmýšľali, tak by poslúchali aj toho koho neuznávajú. To čo im nejde, je abstraktné myslenie, ale to nejde ani mnohým ľuďom.

...charakterizuješ svorkové správanie?? to nie je o myslení. ale o postavení v skupine a príslušnosti k skupine. Teda, ako to chápem z tvojej reakcie... :?:
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod michelle » 16. Máj 2007, 23:46

:roll: miluješ toto forum len z toho dôvodu, že sa tu môžeš hádať alebo čo?...a naivným deckom sa môžeš kľudne nazvať ty...zato, že máš 50-tku za sebou nemusíš byť vševedom..a tak podľa toho čo mi tu tvrdíš, mi chceš povedať potom, že cigáni, tí, ktorí žijú z biedy, nie sú ľuďmi?..lebo nikto nemôže tvrdiť, že oni len tak čírou náhodou nejedia výkali, lebo vlastne jedia aj iné hovadiny..ako aj bezdomovci (možno) takže sa nemusíš snažiť nejako ma poúčať dobre prečítanou teoriou o človeku a zvieraťu z nejakej nudnej knižky...lebo mysím si, že ak by sa každý človek riadil knižkami, slovníkmi a neviem čím všetkým, vyzeralo by to tu inak...a ľudia nie sú o nič lepší než akékoľvek zviera, to nemôžeš popreiť...lebo takisto ako aj zviera si bráni teritórium, človek robí to isté...a ešte veľa iných vecí robí podobne, len s menšími rezervami než človek.. :wink:
Obrázok užívateľa
michelle

Poslaťod sylva » 17. Máj 2007, 7:57

Ja som síce zarytý bojovník proti poľudšťovaniu psov, som hlboko presvedčená, že ľudia stavaním psa na rovnakú úroveň s človekom psom veľmi škodia a zároveň seba o niečo okrádajú, ale s tým, že pes nerozmýšla - neuvažuje určite nemôžem súhlasiť, nech už je to otočené z akejkoľvek strany. Ako príklad tu bola uvedená akási logika napr. pri požieraní výkalov, zahrabávaní potravy a pod. Nils, nie som si istá, či práve tá ľudská logika je tá správna a mám dojem, že správanie psov a zvierat vo všeobecnosti je v mnohom oveľa logickejšie, než to naše - pokrivené civilizáciou. Jedno je ale fakt, zviera uvažuje, cíti a vníma realitu odlišne než my ľudia a to si, žiaľ mnohí neuvedomujeme.
sylva

Poslaťod Naty » 17. Máj 2007, 14:43

Daj uz pokoj Nils, uz vieme, ze si ten najmudrejsi clovek na tejto planete, ktory vsetko vie a vsade bol a len jeho nazor je ten pravy.
Ked tak trvas na presnej definicii pojmu mysliet, tak povedzme, ze zvierata mozu rozmyslat. Ale rozmyslat by si konecne mal aj ty a prestat sa tvarit, ze tvoj nazor musia mat vsetci, nie si diktator, tak sa tak laskavo prestan spravat.
,,Life isn't about waiting the storm to pass. It's about learning how to dance in the rain."
Obrázok užívateľa
Naty

Poslaťod DKo » 17. Máj 2007, 15:04

Nils píše:...charakterizuješ svorkové správanie?
Iný príklad: ak si nažratý pes zahrabe nedojedené zvyšky, myslí alebo nemyslí na budúcnosť?
DKo

Re: Utratenie psika

Poslaťod sonča » 17. Máj 2007, 16:21

preboha, čo to trepeš? Však ja by som si za môjho havina dala aj prsty odseknúť, vážne, keby mu to malo zachrániť život. Neexistuje situácia, ktorá sa nedá riešiť. Nedokážeš sa postarať? Veď aj bezdomovci majú psov. A ty keď máš byt, a akú takú robotu, tak si zaplať niekomu, kto ho bude venčiť, veď máš určite z čoho na to ušetriť (napr. prestať fajčiť, kávičkovať, nekúp si zbytočný nový kabát....). Určite sa nejedná o tvojho psa, keď toto navrhuješ, ale aj ten majiteľ musí byť bezcitná obluda.
sonča

Poslaťod Nils » 18. Máj 2007, 7:45

DKo píše:
Nils píše:...charakterizuješ svorkové správanie?
Iný príklad: ak si nažratý pes zahrabe nedojedené zvyšky, myslí alebo nemyslí na budúcnosť?

neuvedomelá činnosť, koná pudovo - atavizmus - koľko psov sa k zahrabanej potrave naozaj vráti?? - dôsledok prebytku...

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Nils » 18. Máj 2007, 7:53

sylva píše:Ja som síce zarytý bojovník proti poľudšťovaniu psov, som hlboko presvedčená, že ľudia stavaním psa na rovnakú úroveň s človekom psom veľmi škodia a zároveň seba o niečo okrádajú, ale s tým, že pes nerozmýšla - neuvažuje určite nemôžem súhlasiť, nech už je to otočené z akejkoľvek strany. Ako príklad tu bola uvedená akási logika napr. pri požieraní výkalov, zahrabávaní potravy a pod. Nils, nie som si istá, či práve tá ľudská logika je tá správna a mám dojem, že správanie psov a zvierat vo všeobecnosti je v mnohom oveľa logickejšie, než to naše - pokrivené civilizáciou. Jedno je ale fakt, zviera uvažuje, cíti a vníma realitu odlišne než my ľudia a to si, žiaľ mnohí neuvedomujeme.

...s týmto názorom sa stotožňujem. človek svojím extenzívnym prístupom využívaním prírodných zdrojov a často necitlivým prístupom k životnému prostrediu vážne zasiahol do prir. samoregulácie - čo vedie k mnohým rizikám. To je však jeden z globálnych problémov súčasného sveta a tom nateraz nediskutujeme...

Myslenie ako vyší kognitívny proces je však vlastný len a len človeku...

Navyše - veď človek sa nerozhoduje a neriadi len logikou - emócie vždy ovplyvňovali a budú ovplyvňovať naše konanie a rozhodovanie - viď. príklad mojich násťročných oponentov :roll: ...

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Nils » 18. Máj 2007, 8:10

Naty píše:Daj uz pokoj Nils, uz vieme, ze si ten najmudrejsi clovek na tejto planete, ktory vsetko vie a vsade bol a len jeho nazor je ten pravy.
Ked tak trvas na presnej definicii pojmu mysliet, tak povedzme, ze zvierata mozu rozmyslat. Ale rozmyslat by si konecne mal aj ty a prestat sa tvarit, ze tvoj nazor musia mat vsetci, nie si diktator, tak sa tak laskavo prestan spravat.

Milá Naty, Miška a podobne založení...
Naozaj som sa nad vašimi slovami zamyslel a musím uznať, že bojovať voči vzdoru mladých ľudí v teenagerskom veku je hádzanie hrachu na stenu. Veľmi mladí ľudia sú ochotní aj bez hlbších znalostí a praktických skúseností bojovať hoci aj na barikádach. (verím, že patríte ku skupine vegetariánov, používate len výrobky z eko"kože" a lepíte samolepky proti pokusom na zvieratách...). Je to celkom normálne patrí to k vášmu veku. Pokiaľ ide o to či som alebo nie som najmúdrejší - vecne argumentovať a viesť emotívne výstupy sú dve odlišné veci, aj keď ja si rád (pre pôvab konfrontácie) rýpnem. Žiaľ nie ste pre mňa v tejto rovine rovnocennými súpermi - bez ohľadu či to nazvete nadrapenosťou, aroganciou alebo podobne - je to fakt. Nakoniec aj Miška možno pochopí, že ľudia archivujú svoje poznatky práve pomocou znakov - kódov v knihách a publikáciách - (už od čias starých Sumerov - to by si aj ty mala po 1.ročníku strednej vedieť!!!) Neskôr s odstupom času budete všetky veci aj vy vnímať(a azda aj chápať ?) inak.
K mojej 50-tke - teraz neviem, či to mám brať ako kompliment alebo urážku, ale netrafila si sa...
Podstatné je, že aj ja sa rád poučím - pretože sa učíme celý život(a preto kladiem aj otázky - ale na inom - fundovanejšom fóre!!!)
Naty - diktátor je ten, kto ti oponuje?? alebo ten kto má prostriedky donúťiť...nabudúce porozmýšľaj aj ty, než niečo napíšeš. Radšej sa venuj beletrii - ten príspevok o pitbullovi bol celkom pekný... :idea:

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod sylva » 18. Máj 2007, 9:13

Navyše - veď človek sa nerozhoduje a neriadi len logikou - emócie vždy ovplyvňovali a budú ovplyvňovať naše konanie a rozhodovanie

Ja som mala na mysli myslenie ako myslenie - uvažovanie. Ale i keď sa teda na to pozrieme ako na kognitívny proces, veď ani pes nemá problém s poznávaním, rozlišovaním tvarov, osôb, farieb, využívaním získaných poznatkov, atď. Mne je jasné, že to, čo sa deje psovi v hlave je odlišné, než to naše myslenie a aj keď máme rovnaké ciele (prežiť, jesť, množiť sa, dostať sa k maximálnym možným výhodám), kto stavia psa na úroveň človeka, mýli sa.
Mimochodom, myslenie psa sa tiež neriadi len logikou, tiež ho ovplyvňujú emócie :lol:
sylva

Poslaťod Nils » 18. Máj 2007, 10:49

sylva píše:

Navyše - veď človek sa nerozhoduje a neriadi len logikou - emócie vždy ovplyvňovali a budú ovplyvňovať naše konanie a rozhodovanie

Ja som mala na mysli myslenie ako myslenie - uvažovanie. Ale i keď sa teda na to pozrieme ako na kognitívny proces, veď ani pes nemá problém s poznávaním, rozlišovaním tvarov, osôb, farieb, využívaním získaných poznatkov, atď. Mne je jasné, že to, čo sa deje psovi v hlave je odlišné, než to naše myslenie a aj keď máme rovnaké ciele (prežiť, jesť, množiť sa, dostať sa k maximálnym možným výhodám), kto stavia psa na úroveň človeka, mýli sa.
Mimochodom, myslenie psa sa tiež neriadi len logikou, tiež ho ovplyvňujú emócie :lol:

...áno, ale zmyslové vnímanie a jeho následnú anylýzu v mozgu máme všetci - ja som len rozdelil kog. procesy na vyššie a nižšie - pes nedokáže dedukovať, indukovať, generalizovať... atď. - práve preto sa doteraz vŕtam v tomto príspevku, už tak ďaleko posunutom od pôvodnej témy - myslenie je v zásade výsledok duševnej činnosti vlastej len človeku. Tým však nespochybňujem niektoré poznávacie schopnosti zvierat, činnosť ich nervovej sústavy, či primárne potreby...
..súhlasím aj s tým, že myslenie psa sa neriadi logikou, pretože pes nemyslí :wink:
V podstate sa však zhodneme - takže záverom:
kto stavia psa na úroveň človeka, mýli sa

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod rybicka » 18. Máj 2007, 12:13

Nils píše:V podstate sa však zhodneme - takže záverom:
kto stavia psa na úroveň človeka, mýli sa

V tomto s vami tiez suhlasim, pes nie je na urovni cloveka, ale mysli-siroko povedane. Vy ste tu rozoberali rozne myslenia-podla vyvoja mozgu a pod....samozrejme, ze pes nemysli tak ako clovek, ale na svojej urovni mysli...
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Nils » 18. Máj 2007, 13:52

... rybička, hovorí sa musli... :lol:

Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod rybicka » 18. Máj 2007, 14:00

Nils, je fajn ta obcas vidiet sa aj zasmiat :D ozaj nils, mas nejakeho psa? Ak ano, akeho? :wink:
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Nils » 18. Máj 2007, 14:20

rybicka píše:Nils, je fajn ta obcas vidiet sa aj zasmiat :D ozaj nils, mas nejakeho psa? Ak ano, akeho? :wink:

...teraz mám pred sebou ciele, pri realizácii ktorých by som na psa nemal dosť času. ale občas pomáham kamarátovi pri služ. výcviku NO a BO - M. priateľka má 7 mesač am. pitbullteriéra - tak cih oboch trošku "cepujem" :lol:

...a ver mi, že som nenormálne veselý človek - aj sem chodím najmä kôli zábave :twisted: :wink:

Obrázok užívateľa
Nils

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 12 hostia