beira píše:Nehadam sa, toto je sice konkretna situacia, ale je to len priklad.
S tou plochou tu naokolo som si nie ista, tam som polovnika este nevidela, len jeden mi povedal, ze ani tam sa psy navolno pustat nesmu, ale revirom to nenazval, ostatne "revire" mi vymenoval po mene... Iny mi povedal, ze tam nikomu vadit nebudem. Tak neviem, co si mam o tom mysliet...
Raz sme stretli celkom kultivovaneho polovnika, ktory povedal, ze on psy tiez nestriela, ale ze ma kolegov, ktori by mi strelili aj do psa pri nohe, hlavne ked nie je sezona a neda sa do nicoho ineho strielat. A potom by jednoducho usli.
Ja som sa ale nepytala, ci by si ty strelil, ale ci by si na to mal pravo... a mohol si si s cistym svedomim povedat: konal som v sulade so zakonom.
A este k tej strazi: myslim, ze im zo zakona vyplyva povinnost sa preukazat, kym sa s tebou zacnu bavit.
Beira on ti urcite vymenoval lokality v polovnom revire to som si isty , totiz kazdej lokalite v revire prischne podla niecoho alebo niekoho urcite pomenovanie aby kazdy vedel kam ide ked sa zapisuje do knihy navstev reviru napr. uhliska , kozi chrbat , spalena chata a pod.
Beira ak vezmes zakon a chces ho dodrzovat mal by mat hlavu a pätu . Tento zakon nema ziadne hranice , na jednej strane presne urcuje kedy ano a kedy nie lenze zalezi na cloveku ako si ho vylozi . Takze radsej sa spolieham na zdravy rozum ako na presne dodrzanie litery zakona . Ked uz by doslo k zastreleniu psa pri majitelovi ( chran boh aby sa to stalo ) tak dokazne bremeno je na strane majitela psa . ten musi dokazat ze nic z toho co zakon uklada neporusil . neviem ci si chcela toto pocut ale inak sa neda odpovedat . Vsetko je to tolerancii . O nicom inom .
Co sa tyka polovnej straze tak ano ak ta chcu kontrolovat urobit ti prehliadku auta a pod musia sa legitimovat . na druhej strane polovnik s platnou povolenkou sa ti nemusi nijak legitimovat .