Krmivá

Tu píšte všetko, čo sa týka výživy a krmív pre psov

Poslaťod Dávid_Bodnár » 6. Apr 2007, 20:14

fosilia: Vedel by si mi poradit aj cim by bolo dobre krmit steniatko Labradora? Aka znacka a tak...Alebo je dobre krmit krmivami typu: KOMERČNE-(Pedegree,Chappy...atd...)??? Porad mi nieco...Diky
Dávid_Bodnár
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 2. Apr 2007, 15:54

Poslaťod dexter13 » 7. Apr 2007, 10:36

Myslim, ze by si si mal trochu nieco nastudovat, co taky labrik potrebuje. Zvolit si krmivo bez chemickych prisad a konzervacii, ku ktorym rozhodne napatri pedigree, chappi, darling a pod, v ktorych toho moc pre psa nenajdes, skor oku lahodiace farebne kombinacie na prilakanie zakaznika. Krmivo sa ale nema vzhladovo pacit majitelovi, ale davat vyzivu psovi a na to soudruzi zapomneli.

K chem. cistym patri napr. Trainer, Arion, Proplan....a ine.

V neposlednom rade, si vzdy vybere pes a nie ty :lol:

btw. pockaj si na fosa, ktory ti zhruba povie to iste s par odkazmi na eng weby :wink:
Obrázok užívateľa
dexter13
 
Príspevky: 408
Registrovaný: 22. Jan 2007, 10:02

labrador

Poslaťod fosilia » 7. Apr 2007, 11:37

Kym sa zacnem zaujimat aka je vhodna strava pre Labradora je dobre si nieco precitat od tych co sa tomu venuju zo par rockov a napisali niekolko zaujimavych a odbornou verejnostou uznanych knih.
Takze najskor vystraha co mozeme u Labradora ocakavat v pripade bud genetickej preddispozicie alebo zlym stravovacim navykom.
Vzhľadom na nevhodnú stravu a zlú opateru sa u toho psika vyskytujú najčastejšie tieto problemy: suchá/svrbivá/vločkovitá koža, vypadane miesta na hlave a krku, kvasnicové infekce v usiach, porucha štítnej žlazy, pečienky a obličkové problémy.
U nas je velmi castým ochorením proteínova alergia a obezita.
Tento pes ma povod v Newfoundlandu a neskor bol dalej slachteny v Anglicku. Hlavny doraz u krmnej davky musime davat na nenasytene mastne kyseliny dalej uz ako skratka NMK a to hlavne na kyselinu linoleovu. Pes prave koli suchej kozi vyzaduje presny a spravny pomer NMK v krmive a v pripade, ze krmite nevhodnym krmivom velmi rychlo to spozorujete. Esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, tiež známe ako vitamín F, lanový olej, rybaci olej ci olej z klickov psenice su tou najlepsou cestou ako dostat do krmnej davky dostatok NMK. Esencialne znamena , ze si ich pes nedokaze vyrobit a musi ich dostat v strave.

Pri vybere krmiva si pozrieme co z masa pes najviac oblubuje.
Kuracie, rybie, jahnacie a kacacie maso spolu so zeleninou je jeho najoblubenejsi jedalnicek. Pozor ziadne hovadzie maso, pretoze prave Labrador nedokaze dobre asimilovat hovadzi loj a sposobuje mu to problemy. Obilie by malo byt zastupene co v najmensom podiele a soja je pre neho velmi nebezpecna. Prave na psenicne lepky, soju a hovadzie maso je najacstejsi proteinovy alergik.

Posledna vystraha je Nedavajte psovi vitamin.C, pretoze mu likvidujete oblicky a pecienku. Pes si asimiluje vlastny vitamin C a na rozdiel od inych plemien nadbytok nedokaze dostatocne vyplavit.

Krmivo musi obsahovat podpornu vyzivu klbov ako prevenciu DLK a DBK.

Zdroj. Preklad z knihy Najlepšia diéta pre LABRADOR RETRIEVER cena $30.00 Autor: William D. Cusick

David to hlavne uz napisal Dexter13 a osobne nemam zaujem tu vyzdvihovat nejaku znacku lebo dileri chcu este predavat...

Do hypermarketu nechodim kupovat stravu pre psov ci macky. Na rozdiel od inych mam rad zvierata a neznasam velke potravinove koncerny, ktoré výrobu granúl beru ako velky biznis, ale vsetko na ukor zvierat. Ziadne maso len odpad, neuveritelne zastupenie syntetik a farbiv v krmive, premineralizovanie krmiv a text vhodne pre vsetky vekove kategorie a plemena psov. V poslednom case najdete v textoch vlozene additiva podla EC ci ECC.

Labrador je masozravec. Ale ked chces z neho mat prasiatko a chodiacu chemicku tovaren nech sa paci. Krmiv na trhu je dostatok.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod Dávid_Bodnár » 7. Apr 2007, 13:14

dexter13: Diky za radu...Tiez som rozmyslal nad tym ARION krmivom...
fosila: WOW!!! Vycerpavajuca odpoved...Taktiez moc Diky uz mam v tom jasno...Pozeral som na té krmiva je vhodne toto: ARION PREMIUM PUPPY LARGE BREED??? Alebo nejake ine od ARION??? A to ake mnozstvo mu mam davat to je napisane na obale krmiva nie? Mam sa toho drzat?

Je toto spravne davkovanie:

1 – 2 mesiace: 5 – 6x denne
2 – 4 mesiace: 4 – 5x denne
4 – 6 mesiacov: 3 – 4x denne
6 – 12 mesiacov: 2 – 3x denne
12 – 16 mesiacov: 1 – 2x denne
16 mesiacov a viacej: 1x denne

Este nechapem ze ked mu napr. budem znizovat davky z 5x denne na 4x denne tak ktoru davku mam zrusit? (Rano,naobed,vecer? Alebo je to uplne jedno?)
Dávid_Bodnár
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 2. Apr 2007, 15:54

Krmivo

Poslaťod fosilia » 7. Apr 2007, 13:37

Bielkoviny: 28%
Tuky: 14%
Vláknina: 2%
Vlhkosť: 9%
Popol: 8%
Vápnik: 1,2%
Fosfor: 0,8%

Zloženie:
Obilniny (ryža, kukurica, pšenica), mäso a zvieracie vedľajšie produkty (hydina 20%), bielkoviny, rastlinné vedľajšie produkty (sušené repné rezky, pšenica, kukurica), oleje a tuky, vajcia a vaječné výrobky, ryba a rybie výrobky, minerálne látky a vitamíny, pivné kvasinky, lecitín, F.O.S, juka-extrakt.

Pokial chces krmit premiovym krmivom tak vhodne je. No ja osobne by som hladal radsej supempremiove krmiva zvlast ked je urcene pre stena. Budes musiet aj tak ho pre istotu po 8.mesiaci opustit lebo ma vyssie davky Ca. Cena vsak vyraza dych. 1995,-/15kg zdroj havkac.sk.
V Spanielsku stoji v obchode okolo 45EUR/15kg. Asi preto je lacnejsi, ze sa tam vyraba.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod Dávid_Bodnár » 7. Apr 2007, 13:43

fosila: Vedel by si mi poradit take krmivo ktore by si mu dal Ty? (Ak ano tak by som poprosil znacku a presny typ) :o No ta cena je veru dost vysoka... :(
Dávid_Bodnár
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 2. Apr 2007, 15:54

Poslaťod dexter13 » 7. Apr 2007, 14:02

Hey, puppy lb, cena isla od 1.aprila a este pojde...ale psst

Vysoka nevysoka od roka krmis adultom cca za 1700 a to uz je menej. Juniorky su vsetky drahe
Obrázok užívateľa
dexter13
 
Príspevky: 408
Registrovaný: 22. Jan 2007, 10:02

Poslaťod fosilia » 7. Apr 2007, 14:21

Dexter13 ano to je pravda. Ale krmivo musi mat kvalitnejsie zlozenie a uznas sam ze toto zlozenie, ktore som uviedol neviem ci je to v poriadku patri pre krmiva do 1000,-/15kg. Stenacie krmivo pre velke plemena musi mat dostatocne mnozstvo masovych casti a celkovy podiel musi byt vacsi ako rastlinneho uhlohydratu. V tomto krmive vsak masova cast nie je presne specifikovana tak ani ja neviem co tam vsetko je.
Vsetky krmiva, ktore pouzivaju cerealie od noveho roka zdrazeli. Pocul som ze na posledy to bola Eukanuba.

David uz som napisal v texte , ze nechcem uvadzat znacky. Tak ako pise Dexter13 vsetko aj tak nakoniec vysvetli pes.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod Dávid_Bodnár » 7. Apr 2007, 16:31

fosila: No vidis sam vravis ze je to krmivo dobre no nie najlepsie...A v tom ze si pes vyberie sam by som tak celkom nesuhlasil...Lebo ak mu kupim krmivo typu: TESCO tak mu mozmo bude chutit,ale nebud prenho zdrave...Vies nevyznam sa v tom a chcel by som pre psika co najlepsie krmivo,aby som potom nelutoval ze som kupoval nespravne...Ak to nechces napisat tak verejne,mohol by si mi poslat SS.Nepoviem to nikomu :lol: ...psssssssssssst...
Dávid_Bodnár
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 2. Apr 2007, 15:54

Poslaťod dexter13 » 9. Apr 2007, 0:42

Nj fos, mas pravdu s tou cenou, ale s tym uz ja ani ty nic nespravime :) ber to tak rc je sama chemikalia a stoji nad 2litre, samo, ze velkochovatel ho ma za par... Arion je aspon chemicky cisty a oproti rc o dost lacnejsi, takze volim mensie zlo. Ono chovatelske balenie aj su total lacnejsie, ale zas len pre chovatelov :)

david, tym pes si vybere sam bolo myslene tak ci mu chuti, ale aj ako nan zareaguje - napr. Hnacka, strata lesku srsti a podob...
Obrázok užívateľa
dexter13
 
Príspevky: 408
Registrovaný: 22. Jan 2007, 10:02

Poslaťod Dávid_Bodnár » 9. Apr 2007, 11:52

Tak kedze si musim poradit sam tak krore by ste mu odporucili viacej???
Ten: ARION PREMIUM PUPPY LARGE BREED,alebo: TRAINER BABY MAXI 1-8???
Dávid_Bodnár
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 2. Apr 2007, 15:54

krmivo

Poslaťod fosilia » 9. Apr 2007, 17:56

Dávid ale nenajdes nikdy spravnu odpoved. Preto je dobre si porovnat krmiva, odskusat a potom sa rozhodovat. Jedno je premiove a druhe superpremiove.
Arion puppy premium large:
Tu je problem lebo deklaruju rozne zlozenie: zrniny,mäso, (kuracie mäso min. 30 % ), hydrolizovaná hydinová bielkovina, rastlinné produkty (repné rezky),oleje a tuky,vajcia a Vaječné výrobky, ryba a rybie výrobky,min. látky,vitamíny,pivné kvasinky,Lecitín,F.S.O., chondroitin,glukosamin,juka extrakt.
Dalsie zlozenie: Inneholder kjøtt og biprodukter (verdifull innmat) av kjøtt (minimum 30% kylling, hydrolysert kyllingprotein), korn (ris, mais), vegetabilske biprodukter (sukkerbetefiber), oljer og animalsk fett, egg og eggprodukter, fisk og biprodukter av fisk, vitaminer og mineraler, ølgjær, lecitin,, F.O.S. (frukto-oligosakkarider), kondroitin, glucosamin, yucca ekstrakt.
Tak si vyber ktore ti vyhovuje. Ale idealne je si to precitat z originalneho obalu. Tu je prepis a asi tento je spravny:
obilniny (ryža, kukurica), mäso a mäsové vedľajšie produkty (kuracie 20 %, kuracie hydrolizované proteíny), rastlinné vedľajšie produkty (pšenica, repove odrezky), oleje a tuky, vajcia a vaječné výrobky, ryba a rybie výrobky, minerálne látky a vitamíny, lecitín, pivné kvasinky, F.O.S., chondroitín, glukosamín, juka-extrakt.
Deklarované akostné znaky:
bielkoviny 26%, tuk 14 %, vláknina 2,0%, popol 6,0%, vlkosť 9% vápnik 1,2%, fosfor 0,80%, meď 5 mg/kg, vit. A 20000 I.E., vit. D3 1500 I.E., vit. E 150 mg/kg, vit C 40 mg/kg, biotín 0,20 mg/kg

Trainer 1-8 baby maxi:
SUROVINY:
Čerstvé kuracie a morčacie mäso (kuracie a morčacie mäso 25%), dehydrované kuracie mäso, kukurica, ryža, upravená bravčová masť, bezlepková pšenica, dehydrované rybacie mäso, čistý kurací proteín, dužina z cukrovej repy (4%), pivné kvasnice, vitamíny a minerálne soli, žraločia chrupavka, kyselina linolenová (3,6%) a bioflavonoidy.
VITAMÍNY:
Vit. A 18000 m.j., Vit. D3 1350 m.j., Vit. E 265mg,
ANALÝZA:
Proteíny 29,5%, vlhkosť 8%, tuky 17,5%, vláknina 2,3%, popol 6,%, vápnik 1,2%, fosfor 1%, meď 20mg
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod malena » 9. Apr 2007, 21:36

ahojte znalci, prosim o radu - moje 5mesacne steniatko najprv odmietalo Eukanubu, tak som presla na Hills, sprvoti mu chutil, no postupne sa ho ani nedotkol. Tak som zacala pridavat First Mate - fajn, zachutil. Kupila som trojkilove vrece a mile stena chodi okolo misky a ohrna nos. Tak som dnes, ked sme sa vratili z prechadzky, nasypala do misky davno ohrdnutu Eukanubu a miska bola o chvilu prazdna. Chcem sa spytat, ci mozem takto dookola menit granule? Inak raz za den davam varene hov.srdce s ryzou, tomu tiez moc neda, ale chcem aj do buducna, aby varena strava mala prevahu nad granulami. Steniatko je YT.
Dik za odpoved
Obrázok užívateľa
malena
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 3. Mar 2007, 14:42
Bydlisko: Bratislava

granule

Poslaťod fosilia » 9. Apr 2007, 22:52

S tym sa musis zmierit ze York je vyberavy, Mam nieco podobne doma.
Ked pojdes niekedy do Metra a zajdes az do dediny mas tam predajnu kde maju specialne konzervy pre Yorkov. Pytaj si konske maso v 400g. Este tam maju aj nejake nove len 170g a za tymi sa ide zblaznit. Nazov ti musim zistit aby som to nepoplietol.
Ked odmieta granule primiesas z nich trochu a uvidis tu zmenu.
Krmis kvalitnejsimi granulami tak zmena mu neublizi... Aspon potrapis enzýmy.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod Dávid_Bodnár » 10. Apr 2007, 9:09

fosila: A cim by si krmil Ty? ARION PREMIUM PUPPY LARGE BREED,alebo tym TRAINER BABY MAXI 1-8?
Dávid_Bodnár
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 2. Apr 2007, 15:54

PredchádzajúciĎalší

Späť na Výživa, krmivá

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron