pes pre zaciatocnika

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

pes pre zaciatocnika

Poslaťod pepo » 9. Mar 2007, 15:00

Akeho psa by ste odporucali psickarovi-zaciatocnikovi? (nie mne, ale jednemu chalanovi). On si vybera medzi bernskym salasnickym, irskym setrom a ridgebackom, ale neviem, ktory by bol vhodnejsi, pripadne poradte ine plemeno, ktory by sa po zaciatocnickej chybe dal lahsie napravit (ja som zatial navrhla nejakeho z retrieverov, ale dalsie plemena neviem).
Obrázok užívateľa
pepo

Poslaťod korra » 9. Mar 2007, 15:19

ako som si vsimla, kamarat asi inklinuje k trosku vacsim plemenam...
Vies, tazko vyberat z tichto troch, nakolko kazde ma svoje pre a proti.
skor by som zacala od toho, co kamarat ocakava od psika, ci chce neskor trebars nejakeho psika aj na pracu (sportova kynologia, coursing, agility...), mozno polovne vyuzite (ako ten seter), alebo len psika takeho spolocnika. dalsia vec je - co dokaze kamarat ponuknut psikovi, aj v starostlivosti, aj v sposobe zivota.

Skor by som sa riadila najprv povahou, potom exterierom.
V neposlednej rade su to aj financie, nie len ta obstarvacia cena...je zbytocne sa bavit trebars o kvalite krmenia (to by malo mat bezdebaty kvalitne pre kazde plemeno), ale ten mensi hafan predsa len spapa menej ako velky.

Ridgebacka hodnotit neviem, to snad kto ma s chovom skusenost,

Irskeho setra - poznam 2 havov v mojom okoli, lovecky pud sa nezaprie, vyzaduje si uplne ine vedenie (aby nedopadol jak mnohi ludia, ktorich ocaril bigel exterierovo, ale nevedeli si dat radu s povahou - myslim, ze ten seter je nieco obdobne).

BSP- mam doma, psik vhodny aj pre zaciatocnika, mali by mat stredny temperament (no v puberte sa zneho moze vyklut pekny vetrisko), mozno s vacsim sklonom k dominancii - to je potrebne dost skoro zacat korigovat, mat bernaka, ktory prerastol hlavu majitelovi, nie je ziadne terno. Je to tvrda "palica" riadiaca sa hlavne svojim rozumom, drilom nic neziskas, je potrebne stale udrziavat jeho zaujem. Povedala by som ze vyzaduje aby majitel bol tak trochu vzdy o krok vpredu pred nim aj v mysleni, aj v reakciach. Teraz keby som volila, zvolim tiez BSP, ale asi by som si vzala sucku. Este by som len pripomenula ze okrem toho, ze vyzeraju jak mackovia, aj sa tak niekedy chovaju :D ako sloniky v porcelane :wink:
Udrzba zlozita nie je, za normalnych podmienok 2x do tyzdna precesat, akurat na jar a jesen (bodliakov cas) je to maraton :D
Obrázok užívateľa
korra

Poslaťod mmseltie » 9. Mar 2007, 15:31

Podľa predbežného výberu usudzujem, že hľadá priateľa a spoločníka. Veľmi ľahko cvičiteľné sú hádam všetky kólie a z malých šeltie. Týmto psom absolútne vyhovuje pokojný priateľský prístup bez tvrdej drezúry.
Vedia svoju energiu vydať do posledku, ale vedia si aj poleňošiť. Teda s akou radosťou absolvujú dvojdňovú túru v horách, s takou ti dva dni preležia pri nohách.
Obrázok užívateľa
mmseltie

Poslaťod pepo » 9. Mar 2007, 15:43

Ano, chce ho ako spolocnika. Chce skor vacsieho psa. Ale neviem, teraz som s nim hovorila a aj ked povedal, ze rozmysla nad tym bernskym, stale by chcel radsej RR, lenze (nie ze by som ho podcenovala) sa bojim, ze by ho nemusel zvladnut. Aj ja som chcela najprv RR a teraz som neskutocne rada, ze mam "len" GR, lebo som ako zaciatocnik porobila vela chyb a GR sa predsa len da lepsie napravit aj ovladat ako RR, alebo iny pes.
Obrázok užívateľa
pepo

Poslaťod gupka » 9. Mar 2007, 18:12

No RR aj setra by som hned vylucila...ked tak ten bšp. Inak ja osobne pre zaciatocnika odporucam koliu a celkom sa mi pozdava aj catahoula. Ale ak vybera uz iba z tych troch, tak toho bernskeho :wink:
gupka

Poslaťod pepo » 9. Mar 2007, 18:49

Myslis leopardieho psa? Ten je nadherny, ale chova sa to aj v SR? Lebo sa mi zda byt taky menej znamy, ale skusim mu to poradit.
Obrázok užívateľa
pepo

Poslaťod SH a perzska macka:) » 9. Mar 2007, 18:55

ano chova sa aj na SR, predavali minuly rok stenata za 15 000,- (povodna cena vsak bola 30 000,-) kontakt na nich je aj tu na tomto webe, ked si das psov a pismeno C :wink:
SH a perzska macka:)

Poslaťod SH a perzska macka:) » 9. Mar 2007, 18:57

oprava, daj si pismenko L, ako
Louisiansky leopardí pes
SH a perzska macka:)

Poslaťod pepo » 9. Mar 2007, 20:30

OK, diky!
Obrázok užívateľa
pepo

Poslaťod pepo » 9. Mar 2007, 21:38

A co poviete na Leonbergera? Podla mna by to mohlo byt.
Obrázok užívateľa
pepo

Poslaťod Lenka Mikšová » 9. Mar 2007, 22:26

Ahoj,nedovolím si radiť Tebe ani kamarátovi vo výbere plemena,lebo každé je niečím výnimočné a nádherné,ale v podstate každému psíkovi musí dať veľa pozornosti,lásky a času...
Nech si kamarát vyberie psa,ktorý mu najviac inklinuje podľa povahových vlastností psíka a podľa času,ktorý mu môže dennodenne venovať. Ja mám nemeckú dogu,toto plemeno som si zamilovala už dávno pre jej dominanciu a oddanosť,priateľskú povahu a nádhernú veľkosť a dokonalú stavbu tela :D
Obrázok užívateľa
Lenka Mikšová

Poslaťod pepo » 10. Mar 2007, 13:17

Ano, doga je krasny pes! A aj tvoj Arthur ma dokonalu stavbu tela, je krasny! :wink:
Obrázok užívateľa
pepo

Poslaťod pepo » 10. Mar 2007, 13:29

Teraz prave volala a ze sa rozhodol pre toho BSP.
Obrázok užívateľa
pepo

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia